Детско хранене като превенция срещу затлъстяване

Първата мярка срещу затлъстяване в детска възраст е създаването на балансиран и здравословен режим на хранене от самото начало.


Около едно от всеки десет деца в България е с наднормено тегло. Диетолозите посочват като основна причина лошите хранителни навици, нерационално хранене и липса на информираност какво е редно да включва детското меню и какво категорично трябва да изключва. Научете какви са основните отправни точки, които трябва да вземете под внимание, когато съставяте хранителната програма за своите малчугани.


 Готовите кремове и пюрета


След навършване на една годинка бебето трябва да започне да дъвче мека храна. От една страна това е полезно за венците и съвпада с периода на изникването на зъбките, а от друга, с този вид храна работата на храносмилателната система преминава на нов, по-зрял етап. Диетолозите препоръчват прясно сварените и леко намачкани моркови, ябълка, сладки картофи, банани или бял ориз. Може да ги подправите с малко количество зехтин или масло. Тази храна е в пъти по-полезна и питателна от готовите пюрета и кремове, които съдържат захар и добавено нишесте и са консервирани преди месеци.


Размерът на порциите е важен


Всички сме чували, че колкото повече хапва едно дете, толкова повече ще порасне, но това не бива да се приема буквално. За децата също съществуват ограничения относно големината на порциите. Когато съобразявате с какво количество да напълните детската чиния, е важно да вземете под внимание възрастта на детето, височината по време на детството, теглото, пола и физическа активност. Колкото и бързо да ни се иска да видим децата пораснали, не е разумно да ги храним като възрастни.


Контролирайте приема на сол


Знаем колко много са вредите от прекомерната консумация на сол. Истината е, солата  е вредна и в детска, и в по-зряла възраст. В допълнение към предупрежденията на диетолозите за ограничаване на приема на мазнини и захар, стоят и тези за контрол на количеството сол в детското меню. До 18-месечна възраст храната на децата не би следвало да съдържа сол. След това може да се добавят минимални количества хималайска или обикновена йодирана сол.


Правилото на петте хранения


Най-добрият начин да се поддържа здравословен хранителен режим, е храната за да се разпредели в  пет порции през деня. Всяко от тези хранения има своето значение. Децата не трябва да напускат дома, без да са закусили. Добре е закуската да включва пълнозърнести култури и продукти от тях. Протеините са подходящи за втората половина от деня.  Допълнение към сутрешните хранения са плодовете, а към вечерното – зеленчуците: пресни или задушени, те трябва да съставляват ¼ от дневното меню.


Водата е безценна


Така е! Тя благоприятства храносмилането, поддържа хидратацията и е важна за общото физическо разположение. Водата трябва винаги да бъде предпочитана напитка и не е редно да се заменя с безалкохолни напитки и сокове.


Похапването


Чипсовете и всички останали целофанени удоволствия повишават риска от наднормено тегло и затлъстяване, тъй като съдържат повече калории, отколкото дневното меню позволява. Има далеч по-здравословни възможности за похапване: резенчета плодове, ядки, зеленчукови пръчици и т.н. Личният пример възпитава най-добре – не го забравяйте. Родителите са основен модел за подражание на децата. Ако излизате от дома си без да сте закусили или хапвате чипс пред телевизора, трудно ще убедите детето да прави нещо различно.


Правилата за балансирано хранене са еднакви за всички възрасти. Създайте меню, съобразено с любимите храни на всички от семейството си и се хранете заедно – здравословно и разнообразно.

Вижте и друга наша статия по темата  Открийте кой е виновен за затлъстяването

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах