Децата са най-уязвими към шумовото замърсяване

Оториноларинголозите призовават за по-решителни мерки срещу шумовото замърсяване. То според тях най-силно застрашава децата.

Шумовото замърсяване представлява съвкупността от шумове, изолирани в околната среда и представляващи част от  нормалната човешка дейност. Това замърсяване се разглежда като сериозен проблем, който застрашава сериозно слуховото здраве и цялостното състояние. По-засегнати са урбанизираните райони.

Според специалистите е крайно необходимо да се вземат незабавни мерки за контрол над проблема. Отоларинголозите приканват тези мерки да бъдат насочени в четири ключови категории: териториалното планиране и дизайн на градска среда, намаляване на трафика, технически решения, като безшумни двигатели или шумови бариери, контрол и сериозни санкции при нарушаване на тишината и спокойствието на жителите в населените места.

Шумът от движението е основният източник на шумово замърсяване. Той е отговорен за 85% от акустичните емисии и може да достигне между 80-85 dB. Според Европейската комисия повече от 30% от населението в България е изложено на нива на шум над 65 dB. Това може да има отрицателни ефекти върху здравето, не само върху слуха. Високите шумови нива повлияват централната нервна система, ендокринната, сърдечносъдовата. Основният проблем е, че високите децибели причиняват стрес –реакция в тялото, което може да доведе до други патологии.  

Счита се, че намаляването на дневното шумово замърсяване  с 0.5 децибела би могло да промени оптимистично здравната прогноза на средно 300 сериозно болни човека годишно.

Освен всичко това, според данни на СЗО, нивото за нощния шум надвишава многократно ограниченията - нещо, което сериозно застрашава нормалната нощна почивка, а следователно работоспособността и здравето на засегнатите. Последствията, които се наблюдават при системно излагане на високо шумово замърсяване през нощта са свързани с безсъние, промяна на когнитивните способности, намалена концентрация и бдителност, увеличен риск от инциденти.

Засегнати от излагането на високи шумови нива са всички възрастови категории, но за най-уязвима група специалистите считат детската. Децата са в пъти по-застрашени от силния и постоянен шум, тъй като имат много чувствителен слухов апарат. Въпреки това, те често са изложени на високи шумови нива на улицата, у дома, дори в училище. Голяма част от училищата в България се намират в шумни райони, което пречи на процеса на обучение на децата, намалява академичните им постижения, допринася за намалената концентрация, затруднено внимание и умора.

Министерство на здравеопазването и специалистите по оториноларингология препоръчват промени в навиците и ограничаване на излагането на вредни шумове, с цел да се предотврати риска от слухови нарушения или заболявания. Те призовават всички ние да приложим на практика това, което те наричат ​​„Диета срещу шума", за да съхраним себе си и слуха си за по-дълго време:

Контролирайте както шума, който генерирате, така и този, на чието влияние се излагате – вие и вашите близки. Зачитайте правото на останалите да живеят и да си почиват в спокойна среда.

Не само на улицата, но и у дома често сме изложени на вредни звуци. Когато избирате уреди, обръщайте внимание на шума, който генерират и заложете на по-безшумните. Много електрически уреди и устройства превишават препоръчителните нива за 65 dB, като в повечето случаи това са прахосмукачката (78 dB) и сешоара (70 dB).

Намалете скоростта, когато карате в градски условия.

Контролирайте силата на звука на радиото, телевизора, слушалките, с които слушате музика или радио.

Избягвайте импулсивните шумове. Това са тези с много кратка продължителност, но в много висока интензивност, например изстрели на оръжие, фойерверки и др.

Стойте възможно по-далеч от източници на шум, като говорители, тонколони в нощни клубове и концертни зали. Всеки метър, с който се преместите от тях, намалява интензитета на шума с около 6 децибела.

Използвайте предпазни тапи, ако работите в шумова среда или попаднете в ситуация със силно шумово замърсяване. Това е важно и при практикуване на определени видове спортове, като стрелба, лов, когато е задължително да се използват професионални предпазители, предназначени за тази цел.

Не слушайте музика със слушалки за повече от един час на ден и ограничете силата на звука до 60%. Това е особено важно за подрастващите и младото поколение. Счита се, че те са сериозно застрашени при достигане на 40-годишна възраст да имат степен на увреждане на слуха, предвид урбанизацията и високите нива на шумово замърсяване в съвремието ни.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах