Десет съвета при планиране за бременност

Десет съвета при планиране за бременност

 

hdhd

Ако мечтаете за бебе, въоръжете се със спокойствие и търпение, помислете кои вредни навици в живота си трябва да редуцирате.
Какво още може да направите, за да увеличите шанса си за скорошно забременяване, научете с нас:


 Бъдете търпеливи

Ако хората от по-старите поколения вярват, че забременяването се случва хей така, като на шега, днес не ни липсва информация и е повече от ясно, че това е процес, който изисква време. Ако късмета е на ваша страна, възможно е да чакате не повече от два-три месеца, но при повече от 60 % от двойките, търпението е подложено на изпитание.
Стрес, нерационално хранене и екстремно ежедневие... всичките биха могли да са възможни причини за отрицателните тестове за бременност. Все пак, от медицинска гледна точка, прието е да се потърси консултация с лекар едва след поне година неуспешни опити.

 

Прекратете неразумните диети


Строгите ограничителни диети са изтощителни и повлияват хормоналния баланс. Ето защо, те не са препоръчителни в периода на планиране на бременност, както и след настъпването й. Препоръчва се няколко месеца преди опитите да се осмисли хранителния режим и да се включат повече натурални продукти в хранителното меню, да се изключат мазните храни, сладките и тестени изделия.  Повишените нива на захар в кръвта водят до прекомерна секреция на адреналин. Много научни изследвания показват, че нивата му влияят на хормона прогестерон, който е ключов фактор на бременността и има важна роля за задържането и износването на плода. 


Не приемайте лекарства без лекарско предписание

Много от обезболяващите лекарства, включително нестероидните противовъзпалителни, засягат нивата на някои хормони в човешкото тяло. Освен това те влияят върху работата на простагландините - молекулни посредници, които участват в процеса на възпаление, но имат и роля в хормоналната регулация, раждането, свиването и отпускането на гладката мускулатура, в това число и маточната. Поради това не се препоръчва противовъзпалителни, обезболяващи и други медикаменти да се вземат в периода на овулация, освен ако не е предписано друго.

 

Спрете цигарите

Ако жените добре знаят, че не е редно да пушат по време на бременност, малцина са наясно, че пушенето намалява и шансовете за забременяване. И при двата пола то застрашава сериозно репродуктивността.
Най-новите изследвания в областта показват, че плодовитостта на жените пушачи е с около 30% по-ниска, в сравнение с тези, за които вредния навик е чужд.  Цифрата е дори по-висока, ако и двамата партньори са пушачи.

 

Контролирайте употребата на алкохол и кофеинови напитки


Прекомерната консумация на алкохол е вредна за репродуктивната и други системи на човешкото тяло. Освен  това, алкохолът  може да доведе до увреждания и проблеми с развитието на плода.
Неограничената консумация на кафе също може да намали шансовете за зачеване на бебе. Много лекари са склонни да посочват кофеина като враг, който повлиява възпроизводителния  потенциал. В неразумни дози кофеинът има неблагоприятен ефект върху овулацията на жената.
Въпреки че все още няма достатъчно убедителни аргументи, за да се изключи напълно кафето при опити за зачеване, специалистите съветват бъдещите родители да бъдат внимателни и да избягват повече от една чаша кафе или кока-кола на ден.

 

Избягвайте горещите вани и сауна

Горещите вани не са препоръчителни нито за мъжете, нито за жените,  които желаят да станат родители. При мъжете топлината повлиява подвижността на сперматозоидите и сперматогенезата като цяло. При  жените, горещите вани или сауна по време на бременност са изключително опасни, особено в първите няколко седмици.

 

Ограничете морските дарове

Повечето здравословни диети препоръчват консумация на риба поне два пъти седмично. Тя е полезна, поради високото съдържание на протеин и  Омега-3 мастни киселини. В много видове риби и морски дарове обаче се съдържа живак, който в големи количества се натрупва в тялото и е вреден, както за майката, така и за плода.
Затова, ако планирате бременност и сте любител на морските дарове и рибата,  ограничете присъствието им в менюто си до веднъж седмично. Подходящ избор са херингата, сьомгата, сардините.

 

 Внимавайте с почистващите продукти

Ако понякога ви е нужно извинение, за да не прекалявате с чистенето у дома, вече го имате: повечето почистващи продукти съдържат токсични вещества, които оказват негативен ефект върху репродуктивната система. Няма да изброяваме дълги химични наименования, но в важно да имате предвид, че много разтворители, парфюми и почистващи продукти съдържат фталати. Избягвайте ги.

 

Изберете подходящия сезон

Съществува теория, че шансовете за зачеване варират през годината. При мъжете броят на сперматозоидите е най-висок в началото на пролетта и късната есен, а мобилността им - също важно условие за настъпване на бременност, е с най-добри показатели в края на лятото и началото на есента. Ако се вярва на все пак недостатъчното научни публикации по темата, идеалният сезон за създаване на поколение е есента.

 

Контролирайте стреса в ежедневието

Сигурно често се чували съвета: "Отпусни се, нещата сами ще се случат... ". Въпреки че може да ви се стори досадно и трудно за изпълнение, това е съвсем вярно .
Стресът се отразява на хипоталамуса - жлеза, която регулира емоциите ни, нашия апетит ... и нашите хормони! Хипоталамусът има определяща роля за овулацията.  Когато нивата на стрес са завишени, овулацията може да закъснее с дни или дори да не се случи. Затова ключът към по-скорошния успех е наистина да се отпуснете и да редуцирате всички дейности, които ви напрягат и тормозят.

hxhd

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах