Дамската интимна хигиена през лятото: 5 съвета, които могат да ви спестят сериозни проблеми

Дамската интимна хигиена през лятото: 5 съвета, които могат да ви спестят сериозни проблеми

Интимната хигиена е винаги от съществено значение, но през лятото дамите трябва да бъдат още по-внимателни в това отношение. Високите температури карат тялото да се поти обилно, а точно такава среда микробите обожават и започват да се размножават още по-бързо. За да се чувствате добре и да се предпазите от здравословни проблеми, е добре да спазвате няколко важни правила.  

Обърнете специално внимание на бельото

Неслучайно съществуват известни сезонни различия в моделите дамско бельо. Това е с цел не само да се предложи по-голям комфорт, но и от здравословни съображения. Винаги е за предпочитане дамското бельо да бъде изработено от естествена „дишаща“ материя, например лен и/или памук, но когато става дума за летните месеци, това е задължително. Също така, избягвайте да носите бельо, което стяга или причинява дискомфорт по някакъв друг начин. Запотената кожа е много чувствителна и неудобното бельо може да причини зачервявания и обриви. Същото се отнася и за някои синтетични материи. 

Когато се приготвяте за сън, е добре да изоставите дантеленото бельо и да си облечете удобни бикини. Тялото ще почива през нощта, така че бельото трябва е максимално комфортно.

Специална кърпа за интимна хигиена 

Ако през по-хладните месеци сте използвали една хавлиена кърпа за цялото тяло, то през горещите летни дни задължително трябва да си подготвите една или най-добре две такива, специално за интимна хигиена. Подсушавайте се винаги със суха кърпа, защото влажната е развъдник на бактерии. Освен това, кърпата за интимна хигиена трябва да се пере много често – минимум на два дни.

Използвайте специален лосион за интимна хигиена

 

За интимна хигиена през горещите летни месеци е важно да използвате специален лосион, който е предназначен специално за интимната зона на тялото. Това е необходимо, за да се поддържа в норма киселинно-алкалният баланс.

Добре е той да съдържа протеини, аминокиселини, минерали, витамините А, В, Е и успокояващи билкови екстракти. Опитайте да заложите и на продукти с естествени съставки. Избягвайте да използвате сапун – изсушава кожата и нарушава баланса в деликатната интимна зона. 

 

Правилно измиване

Най-добре е да измивате интимните зони без помощта на гъба, за да не навредите на най-деликатната част от женското тяло. Движенията следва да са леки и нежни. Важно е също да не забравяте да правите това ежедневно сутрин и вечер в нормалните дни. А в дните на менструацията е хубаво и по 3-4 пъти на ден, тъй като кръвта е идеална среда за размножаването на вредни бактерии. 

Поддържане на интимната хигиена при пътуване

Съществуват чудесни продукти за интимна хигиена, които можете да използвате при пътувания, когато обичайната грижа е невъзможна. Винаги дръжте подобни консумативи в чантата си, в случай че изникне спешна нужда.

Друго важно нещо, което да имате предвид, е че през лятото не трябва да се прекалява с използването на ежедневни превръзки. Те пречат на кожата да диша и подпомагат размножаването на бактериите. Ако не може да ги замените с друга алтернатива, то заложете на добре познатите тампони.

Можете да разгледате и още продукти за вагинална дезинфекция, подходящи за употреба през лятото.

Ако следвате горните прости, но ефективни правила, със сигурност ще се чувствате свежи и чисти дори и в най-горещите летни дни. А това ще ви осигури повече комфорт, увереност и преди всичко здраве.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах