Да ценим водата

И тази година 22 март бе отбелязан като Световен ден на водата.

 

Какво е лечебното влияние на водата и могат ли да навредят на здравето ни определени видове от нея? Дали бутилирана вода е по-добра от чешмяната? Правим ли достатъчно, за да опазим водните източници и качеството на водата?… тези въпроси вълнуват всички ни и търсим отговорите всеки ден.



Водата е извор на здраве и има доказани лечебни свойства. Разбира се, има много видове вода: чешмяна, изворна, с ниско съдържание на минерали, бутилирана минерална и т.н. Всеки тип има свои собствени характеристики, които могат да подпомогнат конкретни физиологични функции. Вода с високо съдържание на калциеви йони например действа добре при бъбречни проблеми и хипертония. Тази с висока минерализация и съдържание на флуор пък се препоръчва за дентална защита и т.н.

Твърдостта на водата е друга характеристика, която обуславя качествата й. В действителност твърдостта се определя от количеството на калциевите и магнезиевите йони. От гледна точка на безопасността на консумация, според различни доклади, публикувани от Световната здравна организация (СЗО), не са намерени научни доказателства, че твърдата вода може да навреди на здравето. Все пак е важно да се отбележи, че тези води са по-малко подходящи за хора с кожни заболявания, а в някои случаи дори може да предизвикат екземи.

Относно убежденията, че чешмяната вода не е полезна и застрашава общественото здраве, специалистите напомнят, че тя преминава строг контрол и аналитични проверки, които гарантират качество и безопасност за консумация от човека. Водата от чешмата не е по-лоша от бутилираната. За сравнение, водата в бутилки също не е стерилна и не гарантира нулева микробна наличност. По-важното е, че и тази, която купуваме, и водата от чешмата, преминават строг контрол, който гарантира отрицателна наличност на патогени.



Водата, опакована в бутилки от пластмаса и стъкло е гарантирано без замърсители. През последните години се водят немалко дискусии по отношение на това, дали пластмасата, използвана за съхранение, не променя качествата на водата. По-голямата част от специалистите препоръчват стъклото, тъй като то е лесен за почистване материал, който може да се дезинфекцира и  почиства повторно при висока температура.

Алуминиевите термоси, използвани за транспортиране на вода, са добър избор, тъй като този материал не пропуска светлина и е доста устойчив на удари. Въпреки това, някои експерти препоръчват допълнителна проверка на целостта на вътрешното покритие на термосите, тъй като е важно да се гарантира, че няма риск алуминия да влезе в контакт с водата и да се стигне до миграция на вещества, които могат да бъдат опасни за здравето.



Специалисти и екозащитници напомнят, че много от ежедневните човешки дейности може да повлияят качеството на водата и да се стигне до увеличаване на разходите за пречистване на отпадъчните води. Една от тези вредни практики е изливането на мазнини, използвани за пържене, директно в мивката. Факт е, че дори малки количества от тях може да се отразят на качеството на водата и да окъпят и усложнят процеса на пречистване в пречиствателните станции.
Втората вредна практика, отбелязана от експертите, е изхвърлянето в мивката на лекарства, които вече не се използват или са с изтекъл срок на годност.

 

Водата е безценно природно богатство. Да я обичаме и да я пазим е задължение на всеки един от нас, а от начина по който го правим зависи бъдещето ни – нашето и на нашите деца.  

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах