Да спрем есенния косопад

Есента е времето, в което косата започва да пада по-интензивно. Понякога косопадът може и да е провокиран от друг здравословен проблем, за който трябва да се консултирате с лекар за адекватно лечение, но в най-честите случаи се дължи на изтощаването през летния сезон.

Дори да сте полагали интензивни грижи за косата през лятото и да не страдате от есенна депресия, пак може да имате проблеми с косата. Това е нормален процес, затова не се тревожете прекалено, а действайте с адекватни мерки.

Едни от най-подходящите начини да тонизираме косата са специализираните шампоани, предлагани на козметичния пазар. Обогатени с натурални екстракти, съвременните продукти за борба с косопада са перфектната симбиоза между природа и наука. Те ефикасно подобряват микроциркулацията в областта на скалпа, стимулирайки метаболизма на клетките и израстването на нова коса.

Освен това, можете да промените начина си на хранене, за да спрете или забавите косопада. Има някои хранителни продукти, които доказано помагат за здравето на косата и са ефективни при косопад. Кои са те?

Сьомга

Сьомгата помага при косопад заради голямото наличие на омега-3 мастни киселини. За здравето на косата, кожата и ноктите са необходими още здравословни протеини и фибри, съдържащи се в месото на сьомгата. Протеините и омега-3 мастните киселини играят важна роля в образуването на кератин и подхранването на космения фоликул.

Мед

Медът е много полезен при косопад. Не само консумацията му, но и външното му директно приложение върху косата ѝ се отразява добре. Медът действа благоприятно не само при косопад, но и при пърхот, себорея, раздразнен скалп поради мощните си антибактериални съставки.

Орехи

Орехите са много богати на омега-3 и 6-мастни киселини, както и завидно количество антиоксиданти в състава си. Редовната консумация на орехи потиска косопада, насърчава растежа и естественото уплътнение на косъма.

Кокосово масло

Кокосовото масло е полезно за косата и за цялостното здраве. То може да се използва като маска за коса, за готвене и за приготвяне на домашни лосиони и кремове.

Директното прилагане на кокосово масло действа вълшебно на скалпа, защото хидратира в дълбочина, прави косъма еластичен и лъскав и подхранва фоликулите. Кокосовото масло стимулира растежа на косъма и потиска лесното му отпадане.

Спанак

Спанакът е богат на цинк, но и на желязо. Той доставя и много важния за здравето на косата витамин В12, както и витамините D и С. Похапвайте спанак по-често и ще забележите колко силна ще започне да става косата ви.

Съвети да предпазите косата от есенния косопад

Носете шапка

Специалистите препоръчват през зимата да носите шапки, за да предпазвате косата си в най-студените дни. При хладно време кръвоносните съдове на главата се свиват, забавя се микроциркулацията на кръвта и луковиците на косата не се хранят достатъчно. Шапката запазва нормалната циркулация, затова не трябва да е тясна и по възможност да е изработена от естествени материали.

Намалете кофеина

Намалете кофеиновите, енергийните напитки и сладките храни, за да не дразните допълнително космените фоликули.

Хидратиране

Сезонът на ветровете и резките климатични промени е много характерен с вредите, които нанася по косъма. През есента косата се изсушава и става податлива на начупване и накъсване. Затова е много важно да се хидратира регулярно.

Потъмнете косата

Лятото е периодът, в който повечето дами предпочитат светлите тонове в косите. Но когато времето навън стане по-студено, трябва да потъмните малко нюанса. Кестенявата коса е по-склонна да търпи по-рядко боядисване за разлика от русата, така че по този начин ще намалите изтощаването.

Обем

Когато времето стане по-студено, влажността на въздуха намалява, което прави косата безформена и накъсана. Затова ще ви е нужен продукт, който да й дава обем. Обемът създава условия за задържане на влагата в косата, а това я прави по-здрава и бляскава.

Набавете си цинк

Липсата на цинк в организма причинява сериозна загуба на коса поради отслабени космени фоликули. Цинкът се набавя от постно месо, стриди, ядки, зърнени храни и леща.

Лукът е безценен

Въпреки острата си миризма, лукът е част от аюрвердическата медицина за лечение на плешивостта. Направете на сок една глава лук. Нанесете сока с леки масажни движения върху скалпа и оставете да действа 15 минути. След това измийте косата си с шампоан.

Правете редовно маски

Загубата на коса е проблем, който може да се появи във всяка възраст и при двата пола. Неправилното хранене, бременността, хормоналните нарушения са само част от причините, които могат да нарушат здравето и красотата на косата.

За да възвърнете блясъка и здравината на косата си, както и вашето самочувствие, споделяме една от най-добрите маски при косопад.

Маска с витамин Е

Необходими съставки:

Масла за коса, по ваш избор (кокосово, бадемово, зехтин, жожоба), 3 капсули витамин Е

Комбинирайте малко количество масло по ваш избор с витамина. Масажирайте скалпа в продължение на 10 минути, след което оставете маската да действа 30 минути. После измийте косата си, както обикновено.

 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах