Да се посмеем за здраве

Смехът е вроден жест, който изразява радост и щастие във всички култури. И въпреки че не е уникален за хората - някои примати, например, също са в състояние да се смеят, това което отличава човешките същества, е проявата на чувство за хумор. Благодарение на хумора сме в състояние да се смеем на много ситуации и дори да се възползваме от терапевтичните ползи на смеха.

Въпреки че сме свикнали със смеха и го възприемаме като нещо напълно естествено, докато се смеем в мозъка ни протичат редица забележителни и сложни реакции. Новите техники на неврообразна диагностика в съвременната медицина позволяват да се правят все повече изследвания върху уникалния човешки акт. Благодарение на тях днес е известно, че обработката на хумора се извършва на три етапа, включващи няколко енцефалични области.

 Хуморът представлява изкривяване на очакваната рационалност и подменянето й с лишена от логика мисъл. Смехът като човешки акт е предизвикан от сблъсъка между очакваната рационалност и безсмислеността. Когато мозъкът установява противоречието, се създават условия за освобождаване на допамин - невротрансмитер, който ни носи чувството за щастие и радост.


Тъй като смехът е вроден за нашия вид, всички сме способни да се смеем. Глухите или слепи хора, които на практика са неспособни да видят усмихнато лице или да чуят смеха, също могат да се смеят. Човешките бебетата започват да рисуват усмивки от около петседмична възраст. Въпреки това може да се каже, че всеки човек се смее по определен и личен начин.

Според невролозите, настроението е тясно свързано с развитието на познавателните способности, така че е напълно нормално хората от различните възрасти да се смеят на различни неща. Смехът и хуморът също са пряко свързани с културата, времето, в което живеем и, разбира се, с характера на всеки отделен човек.

Нещо повече, благодарение на техниките за неврообразна диагностика е установено, че мъжете и жените по различен начин асимилират и изразяват чувството за хумор. Различни научни изследвания отбелязват, че жените се смеят повече и в по-голяма степен се наслаждават на хумора. Това се дължи на факта, че смехът активира две конкретни области на мозъка, свързани с начина, по който се управляват емоциите. В същите изследвания се отбелязва, че интелигентността и творческата способност категорично помагат за по-доброто развитие на чувството за хумор.

Различни фигури в науката посвещават голяма част от работата си на този типично човешки жест. Пол Екман различава до 16 вида усмивки и смях. Неврологът Гийом Дюшен пък е първият, който описва разликите между истински и принуден смях. Дюшен установява, че когато смехът не е искрен, в мимическия му израз не участват  мускулите около очите.

Във всеки случай, когато смехът е искрен, той може да бъде много полезен за нашето умствено и физическо здраве. Смехът намалява стреса, повишава настроението и подпомага психическото благополучие. Благодарение на смеха, имунната система се подсилва, а прагът на болката се покачва.

Много изследвания дори заключават, че хората, които често се смеят, страдат до 40% пъти по-малко от съдови проблеми, както и живеят четири и половина години повече от средното.

Изследванията на невролога Скот Уейтс посочват, че хуморът ни прави по-умни, защото той е начин да упражняваме мозъка си.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах