Д-Р Калин Бутилов Грижа за млечните зъби: полезни съвети и факти

Грижа за млечните зъби: полезни съвети и факти


Интервю

 

Калин Бутилов е лeкар по дентална медицина. За седемте години, в които практикува, не е престанал да вярва в правотата на избора си. Твърди, че обича професията си заради нейното разнообразие и възможност за креативност. По-тежките и сложни клинични случаи приема като предизвикателство. Самият той се усмихва, докато споделя, че е удоволствие да вижда усмихнати, доволни и здрави пациенти всеки ден.

 

Доктор Бутилов, в колко часа започва и в колко свършва денят Ви?

Денят ми започва в 6.30ч и завършва в 23ч.

 

Какво е за Вас стоматологията?

За мен стоматологията е вид изкуство. Изкуство, което съчетава лечение и естетика. Удоволствие е да виждаш всеки ден доволни, усмихнати и най-вече здрави пациенти. Щом работата ти доставя удоволствие, няма как да не я обичаш.

 

С д-р Калин Бутилов избрахме да поговорим за млечните зъби. Научете какви специфични грижи изискват зъбите на най-малките, с какво са по-различни млечните от постоянните зъби, как може правилните хранителни навици да осигурят превенция на кариес и други заболявания, кога е прието да се направи първата консултация със стоматолог и ... кой е по-развълнуван на прегледа - родителят или детето...

 

С какво се различават млечните зъби от постоянните и какви специфични грижи изискват?

На първо място техния брой. Млечните зъби са 20. По- слабо са минерализирани от постоянните. Имат по-тънък слой емайл и дентин, поради което кариесът при тях се развива по-бързо. Важното е с пробива на първия млечен зъб да започне и неговото почистване с чиста, мокра кърпа или марля. За целта може да се използва чиста вода или кислородна вода в съотношение 1:1. При по-големите деца почистването става с подходяща четка и паста без флуорид.

 

Освен за храносмилането, зъбите и челюстният апарат играят съществена роля за речевата способност и по този начин за развитието на детето. За какви нередности трябва да следим?

Трябва да се обърне внимание на затрудненото звукопроизношение, наречено дизартикулация. Нарушение в произнасянето на звука „р” или близките един до друг „с, з,ц”. Трябва да се следи за дефекти на зъбите, захапката, езика, устните и мекото небце. 

 

Каква роля играе генетичната предопределеност за здравето на зъбите при децата?

Ролята на генетиката е свързана с потъмняването на зъбите, бързото развитие на кариес веднага след пробива на зъба. Също така предопределя и дефекти в емайла на зъба, т. нар. хипоплазия или до пълната му липса - аплазия. Свързана е и с начина на подреждане на зъбите, техния брой и големина.

 

Може ли бременната жена да повлияе с конкретни действия или диета денталното здраве на бъдещото дете? Как влияе тютюнопушенето?

Полезно за развитието на зъбния зародиш е консумирането на храни като: плодове, зеленчуци, зърнени храни, риба богата на омега-3 мастни киселини. В умерени количества млечни и месни продукти. Тютюнопушенето по време на бременност като цяло е недопустимо. Раждат се деца с ниско тегло, слаба имунна система... По принцип тютюнопушенето довежда до понижаване на pH, създава се среда за патогенни микроорганизми, водещи до пародонтит и кариес . Киселата среда възпрепятства минерализацията на зъбите.

 

В каква най-ранна възраст е прието да се направи първата консултация със стоматолог?

Препоръчително е първият преглед при лекар по дентална медицина да се направи на година и половина – две, тъй като тогава по-голям брой млечни зъби са пробили. При необходимост може и по-рано.

 

Кой е по-притеснен на прегледите - родителят или детето?

По мои наблюдения и детето, и родителят. Има случаи, когато родителят е по- притеснен ☺.

 

Какви са новите подходи и техники за безболезнено и ефективно лечение на зъбен кариес?

Важно е ранното диагностициране на кариеса чрез регулярни контролни прегледи.В най-ранните стадии може да се приложи локална флуорна профилактика и микроинвазивен метод с фотополимерен композитен материал. В по-напредналите стадии е необходима и механична намеса за почистване на кариеса. При наличието на болка се поставя анестезия. Съвременен метод е и лазерното почистване на кариозната маса.

 

В каква степен храненето има отношение към здравето на млечните зъби?

В много голяма степен храненето има влияние, както върху млечните, така и върху постоянните зъби. Приемът на много сладки храни, газирани напитки, солети, чипсове, снаксове от децата по няколко пъти на ден и липсата на орална хигиена води до отлагане на хранителни остатъци по зъбите. Те са резервоар за развитието на кариесогенни бактерии, които атакуват емайла и се развива кариес.

 

Довършете: Усмивката е ...

отражение на денталното здраве.

 

Д-р Бутилов, благодарим ви за приятния разговор и полезната информация. Пожелаваме ви да упражнявате професията си със същата увереност, ентусиазъм и удовлетворение, което може да изпитва само един лекар по призвание, от благодарността на своите пациенти.

 

Здравето на млечните зъби в цифри:

 

Млечните зъби са 20 на брой.

Пълният набор от зъби най-малките имат на около 3 години.

За да е ефективно, четкането на зъбите с четка и паста трае минимум 2 минути.

Кариесът е на 1-во място сред причините, застрашаващи здравето на устната кухина при децата.

70% от децата до петгодишна възраст имат поне един лекуван кариес.

Добрата хигиена и редовни прегледи при стоматолог намаляват с висок процент риска от развитие на лечими стоматологични заболявания при децата. (трудно е да се конкретизира в цифри).

 

 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах