Д-р Христина Шкодрова Здрав старт на новата учебна година

Здрав старт на новата учебна година

DR Shkodrova

 

Доктор Христина Шкодрова е педиатър и детски кардиолог в 18 ДКЦ София и лектор по първа долекарска помощ за деца към БЧК. Професията си упражнява повече от 35 години. Около 20-25 деца всеки ден посещават кабинета й, а у много от тях, прегледа не оставя негативни спомени, дори напротив... родителите с усмивка разказват как у дома играят на "Доктор Шкодрова".

Как съдбата недвусмислено свързва човека с пътя му?; Лесно ли се печели обичта и доверието на най-малките пациенти?; Какво най-често ги води пред лекарския кабинет?; Възможно ли е да боледуват по-малко и каква подготовка изисква новата учебна година?...научете от интервюто с Др. Христина Шкодрова.

 

Др. Шкодрова, в началото на учебната година много родители имат притеснения как ще се отрази новата промяна на здравето на най­-малките. Колко често е нормално децата да боледуват, когато за пръв път попадат в ясла или детска градина?

 

С настъпването на есента, родителските притеснения са насочени не само към новата среда, която очаква детето при постъпването му в детска ясла, детска градина или училище, но също така и към опасения за често боледуване. За децата, които досега не са били в детски колектив, действително по честото боледуване е почти неизбежно. Причините за това са от една страна попадането на малчуганите в среда с нови контакти­ с много деца, при което те могат да срещнат нови вируси и бактерии, от друга страна промяната в режима на детето – по-рано ставане, извеждане навън, пътуване до детското заведение, включително и в студените дни и от трета страна - незрялата имунна система в детската възраст, особено през първите години от живота на детето.

Имунната система – най-­общо казано е сложна система, която има задачата да разпознава всички чужди за организма агенти и да ги унищожава. В този смисъл аз съветвам родителите при възможност да задържат децата поне до 3- годишна възраст, след което да ги изпратят в детска градина. Но не винаги това е възможно по редица причини. В този начален период на тръгване в детско заведение е нормално децата и техните родители да посещават по често лекарския кабинет. Понякога идват разстроени майки и казват „от както сме тръгнали на детска ясла едва седмица я посещаваме и 2­-3 седмици се лекуваме” или „ ... всеки месец сме на антибиотик, понякога два пъти в месеца” ...Нека не се тревожат родителите, разбира се това не се отнася за всички деца. Заболеваемостта е различна за всяко дете, има и такива, които значително по-рядко или почти не боледуват. Дали ще боледува детето зависи от много фактори, но даже и при често боледуващите деца, това няма да е безкрайно – с израстването и по-продължителния престой в детското заведение, заболяванията значително намаляват и след 7­-8 -годишна възраст децата имат по-добър имунитет.

Какви са най-­честите оплаквания, които водят децата пред кабинета ви през есенния сезон?

 

Най-­често през есенно- зимния сезон оплакванията са свързани с остри респираторни заболявания – запушено или течащо носле, кашлица, температура, коремна болка, „капризен апетит”...

 

Кои са най­-честите инфекции, типични за детски колективи, като ясли, детски градини, училище?

Това са острите инфекции на горните дихателни пътища, по-рядко бронхити и пневмонии, отити, чревни инфекции, типичните за детската възраст варицела и скарлатина.

 

Напоследък се пише и коментира много по темата с подсилване на имунитета. Има ли начин да се подпомогнат защитните сили на организма и това ли е единствената превантивна мярка срещу често боледуване?

 

Действително много се пише и говори за имунитета, предимно в детската възраст и подсилването му, за изобилието в аптечната мрежа от сиропчета, капки, таблетки и други форми на т.н. имуностимулатори. Но те не са единствената превантивна мярка срещу честото боледуване. Съществуват няколко основни фактора за здрав имунитет, бих изброила по важните от тях: хранене в детската възраст, закаляване, живот без стрес и тревожност, добър сън, грижа за поддържане на полезната чревна микрофлора. Храненето на детето е изключително важно, като то трябва да подходящо за съответната възраст, добре балансирано, с достатъчно белтъчини, мазнини и въглехидрати, витамини и микроелементи, т.е. да има достатъчно мляко и млечни продукти, месо, яйца, плодове и зеленчуци. Препоръчва се петкратно хранене с три основни хранения и две допълнителни закуски в 10 и 16 часа - плодови или зърнени.

 

Втория момент за повишаване устойчивостта на детския организъм към болестите е закаляването. Трябва да се знае, че закаляването започва от момента на раждане на детето. Основните принципи на закаляването са постепенност и постоянство. Летният сезон е много подходящ за целта, но не бива да мислим, че всичко се изчерпва с това да заведем детето за 10 дни на море. Закаляването е ежедневен процес, това е начин на живот и включва грижа за облеклото на детето, спорт, басейн или водни обливания, поне на крачетата, по възможност със слънчева вода, достатъчно разходки на слънце и въздух, престои на открито, в обедните или следобедните часове, сън на отворен прозорец и пр. Да се избягва тревожността и стреса при децата – тези от тях

, които израстват в добра, спокойна семейна среда, са по рядко боледуващи, за разлика отостаналите. Не на последно място, важна е и добрата чревна микрофлора, за която се препоръчва редовна консумация на квасено мляко, а при непоносимост към протеините на кравето мляко – прием на пробиотици.

 

Какви съвети бихте дала на родителите на децата, на които предстои вълнуваща нова учебна година, така че да е свързана повече с приятни занимания, отколкото с дълги оздравителни престои у дома?

 

На родителите на децата, на които предстои вълнуваща нова учебна година, бих препоръчала да се съобразят с всичко споменато дотук.  Също така е възможно през първите три месеца  да включат лек стимулатор на имунната система, след консултация с лекар, за да бъде избран най-­подходящия препарат. Групата на имуностимулаторите е много разнообразна – като се започне от билковите сиропчета и капки на основата на ехинацея, черен бъз, прополис, пчелно млечице и пр.; хомеопатичните средства, като осцилококцинум, инфлуцид, енгистол; групата на изопринозин, ­изорекс, до т.нар. „тежка артилерия” : респивакс, бронховаксом, рибомонил и противогрипните ваксини.

 

При много деца раздялата с домашната обстановка, новият график и непозната среда стават причина за раздразнителност, плач, гневни изблици, промяна в настроението и отношението към близките и обичайните занимания.  Как може да се избегне всичко това?

 

Промяната на домашната среда със средата в детското заведение действително при част от децата е свързана, поне през първите дни, с плач, раздразнителност, промяна в настроението и отношението към близките и обичайните занимания. За да се избегне всичко това, както и от личен опит, бих посъветвала родителите да бъдат много търпеливи и да започнат внимателно отделянето на детето – първоначално то да прекарва време в детската градина или ясла в присъствието на родител, ако това е възможно. След това за същото време да се оставя само, след приспособяването му към новата среда може да се оставя до обяд, а когато се чувства готово - и за цял ден.

 

Др. Шкодрова, опишете ни с няколко думи как посрещате най-­малките си пациенти. Имате ли специален подход, когато пристъпват вратата на кабинета ви плахо и с недоверие?

 

Срещата с всеки пациент е едно събитие, неповторимо е, не подлежи на описване. Много е приятно, когато майката сподели как вкъщи детето играе на „Доктор Шкодрова” Това говори, че прегледа е оставил добра емоция, детето има желание да си припомни преживяното с добро чувство. Има и неспокойни и плачещи деца, това са тези, които за първи път посещават кабинета –  за тях ни е необходимо повече търпение, ласкави думи, усмивка и ... играчки!

 

Лекарят ли избира Педиатрията или специалността намира сама онези лекари, на които най силно подхожда? Как си представяте живота си, ако не беше свързан с това да се грижите за детското здраве?

 

Родена съм на 1. Юни - Международния ден на детето... може би това е пръста на съдбата!

 

Какви спомени и емоции провокира у вас представата за първия учебен ден?

 

Първият учебен ден е незабравим за всеки човек! Първи звънец, любознателни, усмихнати детски личица, учителки прегърнали огромни букети цветя.

 

Какво ще пожелаете на най-­малките ни читатели и почитатели?

 

Здрав старт на новата учебна година, разбира се.

 

Др. Шкодрова, а ние ви желаем същия непоколебим устрем и вяра в професията, която упражнявате отдадено. И докато продължавате да вярвате, че тя е вашето призвание и съдба, нека има все повече здрави и  усмихнати детски лица,  които да са награда за усилията ви.

 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах