Череши

Едва ли има някой, който може да устои на изкусителния вид и невероятен вкус на черешите. Наричат ги „супер плод", тъй като са богати на антиоксиданти, витамини и минерали. Черешите са отличен източник на бета-каротин (витамин А). В действителност, те съдържат 19 пъти повече бета-каротин от боровинките и ягодите. Богати са на витамини С и Е, калий, магнезий, желязо, фолиева киселина и влакна.

Черешите съдържат вещества, наречени антоцианини, които помагат за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания и рак. Антоцианините също намаляват възпалителните процеси в организма и облекчават симптомите на артрит и подагра.

 Малките червени плодчета са един от малкото хранителни източници, които съдържат мелатонин - антиоксидант, който помага за регулиране на сърдечния ритъм и цикъла на съня в организма. Известни като „храна за мозъка", тъй като насърчават паметта и концентрацията.

Черешите са отличен избор за закуска или десерт, поради ниското съдържание на калории. Те са добър източник на фибри, което е важно за здравето на храносмилателната система.

Присъствието на череши в дневното  меню намалява риска от диабет.


Вижте нашите предложения за вкусни и здравословни рецепти с череши:

Черешова пита

Необходими продукти: 1 ч.чаша пълнозърнесто брашно, 4 яйца, 1 ч.л. бакпулвер, 5 с. л. захар, 5 с. л растително олио, 300 грама почистени череши, шушулка ванилия, 100 гр черен  шоколад

Начин на приготвяне: В съд поставете яйцата със захарта и разбъркайте с миксер. Добавете олиото, а след това бакпулвера, ванилията и брашното. Изключете миксера и добавете натрошения шоколад и предварително почистените и подсушени череши. Разбъркайте и изсипете сместа в намаслена тава. Печете за около 35 минути. Може да поръсите питата с ванилова пудра захар.

Десерт „Лято”

Необходими продукти за две порции: 300 гр. череши, 250 гр. сирене маскарпоне, прясна мента, 2-3 сладоледени фунийки

Начин на приготвяне: В съд разбъркайте сиренето маскарпоне с подсушените, почистени и разделени на половинки череши. Натрошете на парченца сладоледените фунийки и ги добавете към сместа.

Сервирайте в десертни чаши и украсете с цели череши и парченца мента.

 

Салата „Енергия” с череши и авокадо

Необходими продукти; 150 гр. сварен лимец, 150 гр. моцарела, 1 добре узряло авокадо, 150 гр. череши, рукола, белени тиквени семки и сусам, салата айсберг, зехтин, сусамов тахан и балсамов оцет за дресинга

Начин на приготвяне: Изсипете в голяма купа лимеца, нарязаните на кубчета моцарела и авокадо, разделените на половинки череши. Накъсайте листенцата рукола и айсберг. В отделен съд смесете 4-5 с. л. зехтин, 2 с. л. балсамов оцет, 1 ч.л. сусамов тахан и разбъркайте. Добавете дресинга към салатата и объркайте добре. Прибавете семената от сусам и тиквено семе. Разбъркайте отново. Сервирайте салатата в листенце айсберг, оформено като кошничка.  

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах