Чай. За какво се използват различните видове чай

Една чаша билков чай на ден може да ви дари със здраве и дълголетие. Редовната консумация на чай предотвратява увреждането на клетките и по този начин предпазва от рак, сърдечни заболявания и много други здравословни проблеми. Вижте кои са най-полезните билкови чайове и за какво ни помагат.

Чай от шипки за имунитет и енергия

Чаят от шипки засилва имунитета и дава енергия – високите количества на витамин С в шипката може да спомогнат за намаляването тежестта и честотата на настинките. Чаят от билката е богат и на важния витамин А, който също спомага за засилване защитните сили на организма и дава повече енергия.

Мурсалски чай при грип, астма, бронхит, остра кашлица, бъбречни заболявания

Мурсалският чай, наричан още пирински чай, е един от най-полезните видове. Той е полезен, защото в състава му влизат повече от 20 фитохимикала, подобряващи здравословното състояние. Сред тях са магнезий, цинк, натрий, кобалт, мед, желязо и етерични масла. Флавоноидите и антиоксидантите на мурсалския чай имат антибактериално и антистареещо действие.

Прекрасният чай от недрата на нашите планини има противовъзпалително и откашлечно действие и затова се използва активно при грип. Той омекотява възпалените лигавици и облекчава раздразнените дихателни пътища.

Полезните минерали в него помагат на сърцето да работи по-лесно. Намалява риска от инфаркт и инсулт и редуцира лошия холестерол.

Чай от коприва при алергии

Надали би ви хрумнало да използвате копривата като чай, но тя има точно такива лечебни свойства! Сушената коприва и най-вече отварата от нея потиска силно симптомите на сенна хрема, сълзене на очите, кихане, кашляне, сърбеж в очите – всички добре познати симптоми на алергията.

Чай от лавандула при безпокойство и депресия

Лавандулата е известна със своите успокояващи свойства. Чаят от лавандула освобождава напрежението, намалява стреса и тревожността. След напрегнат ден изпийте чаша лавандулов чай.

Чай от джинджифил при мускулни и ставни болки

Джинджифилът има болкоуспокояващо свойство. Той е изключително богат и на противовъзпалителни фитохимикали. Джинджифилът неутрализира бактериите и има силен ефект както при гнойни, така и при негнойни възпалителни процеси, каквито са ставно-мускулните.

Пийте чай от джинджифил всяка вечер и няма да страдате от ставни и мускулни болки.

Чай от ехинацея като естествен антибиотик

Чаят от ехинацея има изключително много ползи за организма. Ехинацеята е сред най-мощните билкови имуностимуланти със стабилни антибактериални и болкоуспокояващи свойства.

В много случаи тя успешно замества антибиотичното лечение като дава възможност на организма да се възстанови по естествен път.

Чай от лайка за здрава нервна система

Лайката е добре позната в нашата народна медицина. Тя допринася за успокояване на нервната система и тревожните разстройства. Лайката помага и при проблеми със съня. Антиоксидантите в нея помагат за намаляване риска от диабет, тъй като контролират нивата на кръвната захар.

Чай от копър при проблеми със стомаха

Копърът е билка, изключително богата на антиоксиданти. Той помага при подуване в коремната област и газове. Антиоксидантите в него допринасят и за регулиране на менструалните болки.

Чай от карамфил при болно гърло

Чаят от карамфил има редица лечебни свойства. Освен това той е известен с прекрасния си аромат. Карамфиловият чай помага срещу стрептококова инфекция в гърлото, тонзилит (ангина) и запушването на дихателните пътища. Тази билка помага още и за намаляване на болката.

Чай от маточина срещу вируси

Маточината, известна като пчелен балсам, се отглежда много лесно. Ценна е заради антивирусните си свойства, както и благоприятния си ефект върху стомашно-чревния тракт.

Чай от мащерка при кашлица и грип

Мащерката има много силни антигрипни и противовирусни свойства. Тя облекчава кашлицата и намалява секрета в дихателните пътища. Позволява да се нормализира дишането и намалява спазмите в бронхите и трахеята.

Чай от мента срещу грип, настинки, стомашни проблеми и стрес

Ментата е чудесна билка с освежаващ ефект. Освен това тя е изпълнена с полезни елементи, антиоксиданти и фитохимикали. Съединенията в ментата подобряват цялостното здравословно състояние. Облекчава симптомите на грип и настинка. Отварата от мента е натурален начин за справяне с вирусите през есенно-зимния период.

Ментата действа успокояващо, ако се чувствате напрегнати, тревожни и в непрекъснато безпокойство. Тя има успокояващи свойства, които намаляват секрецията на хормони на стреса от надбъбречните жлези.

Зелен чай при запек

В зеления чай се съдържат големи количества кофеин, което го прави идеален заместител на кафето. В допълнение зеленият чай е много богат на антиоксиданти, които стимулират работата на дебелото черво.

Чай от репей при запек и инфекции

Този чай не е често срещан у нас, но в китайската медицина е един от най-предпочитаните срещу запек. Освен това активно се бори с инфекциите и възпаленията.

Чай от тулси при лош холестерол

Тулси съдържа фитохимикали, които имат много съществени ползи за организма, включително и срещу констипация. Чаят от тулси намалява лошия холестерол и има успокояващо нервната система действие.

 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах