Басейни, сауни, плажове – ползи и вреди

Лятото е вече тук и можем да се радваме на топлите слънчеви дни! Откриваме сезона на отпуските, като сред най-посещаваните дестинации ще бъдат плажовете и басейните.

Плуването е един от най-полезните спортове за тялото. Освен че укрепва имунната система, повишава мускулния тонус, е незаменимо упражнение за хора с проблеми на гръбначния стълб. Влияе положително и на обмяната на веществата, нервната, дихателната, сърдечно-съдовата системи. А пък насладата от разхлаждащото къпане е вашият идеален начин да изгорите излишните калории.

Посещенията на басейна се отразяват благоприятно и на децата. Тези от тях, които плуват редовно, боледуват по-рядко от настинки. Но преди да се втурнете към най-близкия басейн, е добре да се запознаете, както с ползите, така и с рисковете, които крият градските къпални.

Ползи

Плуването заздравява мускулите. Докато плувате, всеки един мускул във вашето тяло се натоварва активно. Плуването е един от малкото спортове, които ефективно натоварват цялото тяло и го оформя хармонично.

Подобрява гъвкавостта. Плуването е свързано с активно движение. Това означава, че мускулите не само стават по-силни, но и по-гъвкави. Това също е полза, защото във фитнеса например, мускулите стават по-твърди и по-малко гъвкави.

Помага на сърцето. Това е едно перфектно кардио упражнение, което помага на вашето сърце. Плуването е аеробен спорт, което означава, че кара сърцето ви да работи по-добре.

Регулира теглото ви. Ако искате да поддържате теглото си в норма, плуването ще ви помогне в това начинание. 10 минути обикновено плуване ще ви помогне да изгорите между 60 и 80 калории, а ако плувате в стил бътерфлай, ще изгорите над 150 калории за 10 минути.

Намалява риска от диабет. Няма по-добър начин да се предпазите от тази коварна болест от аеробните спортове. За 30 минути плуване свободен стил, вие ще изгорите около 900 калории, което ще намали с до 40% риска от появяването на диабет.

Удължава средната продължителност на живота. Както знаете, редовните тренировки помагат да живеете по-дълго. Според изследване на университета в Северна Каролина за хората, които плуват редовно, съществува 50% по-малка вероятност от ранна смърт.

Слънчевите бани също са полезни, стига да не прекалявате с дългото стоене под жаркото слънце. Най-подходящите часове за плажуване са между 9-11 и следобед след 16 часа. Не забравяйте да носите в чантата си винаги слънцезащитни продукти за лице и тяло.  Дамите с тънка и изтощена коса, е добре да потърсят и подходящ продукт, който щади и подхранва косата в летните месеци.

Рискове

Алергия към хлора. Знаете, че за пречистване и дезинфекция на водата в обществените басейни се използва хлор. Санитарните власти стриктно наблюдават процентите му във водата, но за хората, които имат алергия към това вещество (то е опасно при вдишване и има вреден ефект върху кожата, защото я изсушава), хлорът е много вреден.

Гъбички и бактерии. В обществените басейни има голям риск от заразяване с гъбички, затова бъдете внимателни и следете за качеството и хигиената на водата в басейна, който посещавате. Ако водата ви се стори замърсена или пък има прекалено много хора, по-добре останете на шезлонга.

Лятото е периодът, в който се наслаждаваме най-много на различни процедури и активности за заздравяване на организма. Един от безспорните начини за пречистване и детоксикация на тялото е сауната. Вижте някои от ползите на редовните посещения в сауната.

Подобрява кръвообращението. Високата температура в сауната стимулира и подобрява притока на кръв към органите. Спомага и за понижаването на кръвното налягане. Терапията със сауна може да облекчи дихателни проблеми, да облекчи усложнения в следствие на бронхит, ларингит и други респираторни проблеми.

Детоксикира. Когато се поти, тялото ви изхвърля голяма част от натрупаните токсини в организма. Сауната се препоръчва не само след дълга парти вечер, но и когато правите детоксикиращи хранителни програми. Тя е добър начин да повишите имунитета на организма.

Мисия отслабване. Диетолозите често съветват, когато се започва процес по отслабване, освен здравословна диета и спорт, да се включи и сауна. За една 20-минутна терапия със сауна тялото ви може да изгори до и над 500 калории. Това е един добър начин да дадете тласък и на вашия метаболизъм. Терапията със сауна е отлично допълнение към вашата тренировка. След спорт направете няколкоминутна релаксация в сауна. Това ще ви помогне да се възстановите, да облекчите и отпуснете уморените и болезнени мускули.

Избистря тена. За да се радвате на здрава и чиста кожа, без пъпки, правете два пъти седмично сауна. Това ще почисти порите на кожата ви, ще изхвърли токсините, които често са причинител на редица кожни проблеми и ще остави един свеж и сияен тен.

Внимание: Ако страдате от сериозни дихателни или здравословни проблеми задължително се консултирайте с лекар, преди да започнете да посещавате сауна. Ако нямате проблеми със здравето, преди релаксиращите терапии избягвайте прием на алкохол, медикаменти, храна.

След приключването на посещението в сауната, винаги хидратирайте добре организма си като изпивате поне 2 чаши вода.

Ако носите контактни лещи, е добре да ги махнете, когато правите сауна. Дори и да сте в идеална физическа форма, не е препоръчително да стоите повече от 20-30 минути в сауната.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах