Какво да направим, ако детето погълне предмет

Във възрастта, когато детето слага всяко нещо в устата си, вероятността от задавяне и задушаване налага строг контрол.

Почти всеки родител се е запитвал какво е редно да предприеме, ако се случи детето му да погълне предмет, частица от играчка или друго. Всеки трябва да знае отговора на този въпрос, защото в момент като този, правилната реакция може да се окаже животоспасяваща. Ако не знаем как да действаме, това може да има сериозни последици за детето.

Поглъщането на чужд предмет може да причини задушаване, попадайки в дихателните пътища. В зависимост от това, от какво е направен този предмет, съществува риск от отравяне и дори чревни перфорации.

Възрастта, в която децата обикновено са склонни да поглъщат чужди тела, е между 6 месеца и 3 години. През този период те имат интерес към различни предмети и вкусове и това става причина всякакви неща да попадат в устата им. Избягвайте играчки, които съдържат малки частици и винаги оглеждайте мястото, където играят децата.

По време на хранене също съществува риск от задавяне с твърди частици, като кости от риба и птици, по-едри парчета хляб и др. Педиатрите съветват през първите две години на детето да се предлагат леко сварени зеленчуци, като моркови, чушка и др. Предложени в суров вариант, те безспорно са по-полезни, но крият опасност от задавяне.

Най-често срещаният страх от страна на родителите е, че детето им ще погълне играчка, но те далеч не са единственото, което представлява опасност. Най-често срещаните опасности са монети, батерии, магнити, игли или щифтове, винтове, малки аксесоари и др.

Бъдете особено предпазливи с бутонните батерии. Те се откриват в часовници и в някои играчки. Бутонните батерии са малки и лесни за поглъщане. Те съдържат разнообразие от метали и неметали, които могат да бъдат токсични или корозивни ( живак, сребърен оксид, литиев оксид, натриев или калиев хидроксид). Когато останат в тялото дълго време, някои от тези елементи може да се освободят и да предизвикат електрически изгаряния с ниско напрежение.

Ако детето ви погълне магнит, това може да не създаде проблеми. От друга страна, ако погълне множество магнити или комбинация от магнит с метални предмети, е необходимо да се потърси спешна медицинска помощ и лечение, тъй като може да се стигне до чревна перфорация.

Признаци и симптоми, които показват, че детето е погълнало предмет

Първото нещо, което трябва да направите, ако имате съмнение, че детето е погълнало предмет, е да огледате гърлото, за да видите дали той е там, какъв е и дали може да бъде премахнат. В случай, че не сте забелязали нищо нередно, но подозирате, че детето може да е погълнало чуждо тяло, трябва да вземете под внимание следните признаци и симптоми:

  • Детето отказва да яде и да пие
  • Повръща, като това е придружено с кръвотечение
  • Кашля интензивно и дишането е променено
  • Има дразнене в областта на гърлото и носа
  • Оплаква се от болка в гърдите или корема
  • Има повишена температура, втрисане
  • Задушава се

 

При изникване на съмнение, след като проверите устата и опипате гърлото за чужди тела, е редно да потърсите незабавно лекарска помощ. Лицето, което отговаря за диагностициране на вашето дете, трябва да бъде специализиран лекар. По този начин той може да изследва гърлото, гърдите и корема. За да анализира случая, е важно да дадете подробна информация с какво е играло детето, до какви предмети е имало досег и т.н. За да се установи какво точно е погълнало, се използват различни техники и изследвания, като езофагография, метален детектор, ларингоскопия, компютърна томография, ендоскопия и др.

Ако лекарят прецени, че погълнатият предмет не носи риск за детето, то родителите са съветвани да следят изхожданията му, за да са сигурни, че чуждото тяло е изхвърлено от тялото естествено, чрез изпражненията. В най-сложните случаи лекарят може да формира екип за спешна операция.

 

Препоръки, с които да намалите риска от поглъщане на предмети и задушаване на вашето дете:

Винаги се уверявайте, че около мястото, където играе детето ви, няма малки, опасни предмети, като копчета, камъчета, лепенки, игли, батерии, зърна и др.

Режете храната на детето си на малки парченца. Ако предлагате месо или риба, винаги внимателно ги проверявайте за кости и кокали. По-твърдите плодове и зеленчуци сварявайте или настъргвайте предварително.

Никога не оставяйте детето да се храни без надзор.

Съхранявайте лекарствата у дома в специални контейнери, качени високо и затворени добре.

Ако извършвате ремонтна работа у дома, бъдете бдителни за отпадните материали, особено малки частици, които могат да бъдат погълнати. Опасност представляват лепила, винтове, пирони и течностите, които се използват за почистване на бои и др.

Степента на опасност при поглъщане на даден предмет зависи от големината и формата му, материала, от който е направен, мястото, където е попаднал при поглъщане. Не се карайте на детето, запазете спокойствие и го отведете в болница по най-бързия начин. Лекарят ще избере най-подходящия начин за анализ на състоянието и подход за извличане на чуждото тяло.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах