Грешките, които майките за първи път най-често допускат

Човешките същества се раждат неопитни и с течение на времето се научават на всичко, стига да желаят. Така е и с родителството. Разбира се, че младите и неопитни родители допускат грешки и в това няма нищо осъдително или необичайно.

 

Всяка майка би искала бебето й да се роди с ръководство за отглеждане, за да знае как да се грижи за него правилно. Почти всяка жена, която очаква дете, е прочела всичко, което е попаднало в ръцете й по темата. Но трябва да знаете, че грешките на жените, които стават майки за първи път, са неизбежни.

 

В тази статия ще обобщим най-често срещаните грешки, които биха могли да възникнат поради липсата на опит като майка. Познати ли са ви някои от тях?

 

Съмнение във вътрешната интуиция

 

Вярвайте в себе си. У жената са заложени перфектни механизми за грижа за новороденото. И тъй като то не е способно да изрази директно нуждите си, вашият майчин инстинкт е от жизненоважно значение.

 

Щом станете майка, сетивата ви стават по-изострени, сънят -  по-лек, тялото става устойчиво на умора и болка и всичко това се случва, за да можете да се грижите за детето си по най-добрия възможен начин. Ако вярвате във вашите сетива, вашето тяло и инстинкт, във вашата нова роля като майка, всичко ще бъде наред.

 

Струва ви се, че всичко което правите, е неправилно

 

Въпреки че в началото е нормално да изпитвате съмнения за едно или друго нещо, не се поддавайте на мисълта, че все някъде грешите. Имайте вяра в себе си и не бъдете прекалено самокритични, все пак това ви се случва за първи път. Просто правете всичко с много любов, воля и всеотдайност. Ето това е наистина важното.

 

Майчинството е дълъг път на непрекъснато учене. Не се страхувайте да правите грешки. Освободете се от страхове и прекалени амбиции и се насладете истински на щастието да сте майка.

 

Не се грижите за себе си

 

Често при младите майки цялото внимание е фокусирано върху новороденото.

 

Не забравяйте, че е много важно да се грижите и за себе си – вашето здраве, красота и благоразположение също имат значение. Нещо повече - сега, когато друго човешко същество зависи изцяло от вас, е важно как се чувствате, за да се грижите добре за него.

 

Хранете се добре, не пропускайте да пиете много вода и течности, погрижете се за външния си вид, осигурете си най-малко час на ден за себе си, отидете на пазар, разходка, на среща с приятелка, на кино или спорт.

 

Ако се тревожите за фигурата си, повечето специалисти препоръчват спортните занимания за възстановяване да започнат най-малко 4 месеца след раждането.

 

Грижата за себе си включва поредица от практики, тя е лична отговорност и урок, който по-късно детето ви ще усвои от вас.

 

Страхувате се да питате и не приемате помощ

 

Добре е да поискате помощ, когато сте уморени или несигурни. Никой не би ви осъдил, ако поискате време за себе си. Вашето семейство и приятели ще се радват да ви помогнат.

 

Много майки си мислят, че е проява на егоизъм да излизат без бебето си или смятат, че без тях то няма да се чувства добре. Това не е вярно. Понякога най-голямата грешка, която можете да направите, е да не поискате съвет или помощ. Доверете се на някого и си позволете да си почивате, релаксирате, да почетете или дори да поспите. Дайте точни указания на доверения си човек и се наслаждавайте на времето, определено за вас самите, по най-добрия начин.

 

Измествате фигурата на бащата на детето си

 

Бащата изпълнява основна функция в живота на детето. Следователно той трябва да се включи в грижите за бебето от самото начало. За да се развиват правилно, децата трябва да имат силна и здрава връзка с бащата.

 

Много е важно да имате доверие на партньора си, да му позволите да смени пелените и да изкъпе новороденото. Той би могъл да изведе бебето на разходка, да го нахрани, да приготви млякото му. Не го лишавайте от възможността също като вас да се радва на новороденото и да се грижи за него.

 

Не напускате дома

 

Много често младите майки си мислят, че ако не извеждат бебето, то няма да се разболява. Разходките са важно условие за добрия сън на бебето. Освен това с тях то има възможност да изгради антитела срещу различни патогени. Разходките ви дават възможност заедно да подишате, да напуснете еднообразието на дома, да се срещнете с хора. Колкото по-изолирано е детето, толкова по-вероятно е, когато все пак излезе навън, да се разболее.

 

Също така, жените, които прекарват повече време вкъщи след раждането, по-често развиват следродилна депресия. Не се затваряйте вкъщи, забавлявайте се, общувайте.

 

„Нека плаче”

 

Оставянето на детето да плаче, докато не се умори, не е добра идея. Плачът е единственият начин бебето да изрази страховете или нуждите си. Затова е необходимо да го вземете, да го успокоите и да се опитате да отгатнете от какво има нужда. Може да е гладно, пелената му да е мокра, да се чувства зле, да му е студено, прекалено горещо, да го боли корема или да има друго неразположение.

 

Не очаквайте с родителството всичко да е перфектно от самото начало. Въпреки това, не се притеснявайте. Ако се доверите на инстинктите си, ще направите чудеса за вашето бебе и то ще ви е благодарно винаги. Насладете се на този красив период, без угризения.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах