Атопичният дерматит трябва да бъде предотвратен от раждането на детето

Използването на козметични емолиенти може да предотврати навлизането на специфични алергени в кожата и развитие на атопичен дерматит.

 

Педиатричните дерматолози препоръчват да се подходи отговорно към козметичните грижи за новородените. Според различни проучвания ежедневното използването на емолиенти може значително да намали риска от кожни раздразнения и дерматози. Това важни в още по-голяма степен при деца, които имат генетично предразположение към алергични заболявания.

 

С адекватната хидратация на кожата на бебетата може да се предотврати навлизането на алергени в дермата и по този начин да се забави и контролира развитието на атопичен дерматит.

 

50% от случаите на атопичен дерматит се диагностицират през първата година от живота. Предвид тези данни, ако с подходящите хигиенни и козметични грижи може да се намали риска от развитие на патологията, си заслужава да се положат усилия.  

 

Ще припомним, че атопичният дерматит е заболяване с генетичен характер, при което също се отчита сериозността на външните агресори и наличие на имунни нарушения, като отключващи фактори. Ето защо се смята, че при новородените еволюцията на атопията към хронично заболяване може да бъде забавена. Най-важно за целта е семействата да са добре информирани какво могат да направят.

 

Първичната профилактика на атопичен дерматит при деца с генетично предразположение включва мерки за подобряване на кожната бариера от раждането. Емолиентните хидратиращи грижи предотвратяват сухотата и възпалението, осигуряват повече комфорт и спокойствие на бебето и намаляват риска от чести  посещения на лекаря. В допълнение, децата, които не използват козметични грижи, са по-склонни да бъдат засегнати от дерматит и по-често да използват предписани локални противовъзпалителни или кортикостероидни средства.

 

Емолиентните грижи са безопасен и ефективен метод за подобряване на кожната бариера, благодарение на приноса на екзогенни липиди. При децата с умерена до тежка форма на атопичен дерматит е препоръчителна комбинираната терапия с активни инхибитори на калциневрина или локални кортикостероиди.

 

Когато е налице възпалително огнище, с цел бързо подобряване на лезиите и облекчаване на сърбежа в засегнатите зони, е необходимо първо да се приложи противовъзпалително лечение. Освен това, след като обострения период отмине, макар кожата да изглежда облекчена, е характерна свръхчувствителност към възпалителни стимули и увеличаване на броя на възпалителните клетки. При това положение е препоръчително да се назначи активна терапия с противовъзпалителни и хидратиращи средства.

 

На последно място трябва да се следва и друга серия от грижи, насочени към защита на кожата. Това включва употреба на памучни тъкани и бельо, щадящи измиващи средства с кисело или неутрално рН, поддържане на стриктна хигиена в дома и предпазване на кожата от студа през зимата.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах