Артрозата е основното хронично заболяване сред жените

Жените страдат в по-голяма степен от артроза - болест, която засяга ставите и значително ограничава подвижността.

 

Грижата за здравето е от съществено значение и за двата пола. При жените тя е дори още по-важна поради влиянието, което женските хормони оказват в развитието на някои заболявания. След 50 – годишна възраст, с намаляването на нивото на естроген, жените са изложени на повишен риск от ставни проблеми, включително остеоартрит.

 

Остеоартритът е дегенеративно ставно заболяване, което засяга костите и хрущялите и е най-честото хронично заболяване сред жените в Европа. Възрастта е определящ, но не и единствен фактор за развитие на патологията. Жените, които активно се занимават със спорт са два пъти по-застрашени. Това е така, тъй като физическото натоварване, в съчетание с женските хормони увеличава риска от преждевременно износване на ставите.

 

Според СЗО броят на засегнатите от остеоартрит е нараснал повече от два пъти от края на 90-те години до днес. В момента около 300 милиона са заболелите по цял свят. Тази ситуация представлява сериозно предизвикателство за здравните специалисти. От една страна те трябва да поемат грижата за голям и нарастващ обем пациенти и едновременно да търсят новаторски техники за предотвратяване и лечение на болестта.

 

Различни нови изследвания в областта дават надежда за нови подходи в лечението на остеоартрит. Обнадеждаващи резултати се постигат чрез клетъчна терапия, която се прилага вече успешно в Европа. Използват се и нови устройства, които осигуряват по-голяма точност при диагностициране на заболяването.

 

Наличието на информация за артрозата е съществен проблем. За съжаление, консултацията с д-р Google може да доведе до влошаване на ред състояния, предвид това, че по този начин се отлага срещата със специалист и началото на терапията. Понякога интернет дори генерира повече съмнения, отколкото сигурност по отношение на здравето. Поради тази причина е жизненоважно професионалистите да участват в предоставянето на истинска, качествена информация, така че пациентите да могат да научат повече за болестта и да се вземат надеждни мерки.

 

Известно на всички е, че днес всеки има достъп до всякаква информация, така както има достъп до здравни грижи и услуги. Когато обаче става дума за качествено здравеопазване, не бива интернет да измества авторитета на лекаря. В противен случай може да се стигне до ситуации, в които здравето е изложено на риск, а работата на специалистите е дори по-трудна.

 

Приканваме ви винаги да бъдете добре информирани, но без да пропускате да споделите за едно или друго свое оплакване на своя лекуващ лекар. Записвайте редовно часове за профилактични прегледи. Бъдете особено стриктни тогава, когато във вашата фамилна история има случаи на сериозни заболявания. Сигурно знаете, че превенцията е ключът в опазването на здравето. Това означава, че колкото по-рано се вземат мерки за опазване от дадено заболяване, толкова по-малък е риска то да се отрази на качеството ви на живот.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах