Ароматерапия: Какви симптоми облекчават различните етерични масла?

Ароматерапия: Какви симптоми облекчават различните етерични масла?

Етеричните масла имат доказан лечебен ефект, затова напоследък са все по-популярни. Освен че ухаят невероятно, те имат и висока антимикробна, имунологична и биохимична активност. Така например, в началните етапи на всяка остра респираторна инфекция етеричните масла са способни да предотвратят развитието на допълнителни симптоми и способстват болестта да протече по-бързо и без неприятни усложнения. 

Етеричните масла поддържат невропсихичния баланс

Етеричните масла са от голяма помощ не само при соматични, но и при психоемоционални разстройства. Известно е, че невропсихичният ни баланс  зависи от обонянието и миризмите на околната среда. Например, миризмата на пот е отблъскваща и провокира чувство на отвращение. Нежното ухание на момина сълза прави точно обратното повдига настроението и вдъхва жизненост.

Ефектът на етеричните масла върху обонятелния орган дразни съответните нервни рецептори и предизвиква определени психични реакции. Ето защо при ароматизиране на въздуха той не само се дезинфекцира от вредните примеси, но и приятните ухания ви помагат да преодолеете евентуални психоемоционални разстройства. 

Етеричните масла стимулират метаболизма в опорно-двигателния апарат

Биологично активните компоненти в етеричните масла ефективно повишават физическата активност. Те помагат за справяне със стреса, загряват мускулите, облекчават напрежението, повишават гъвкавостта, еластичността и пластичността, укрепват ставите и ставните връзки. 

Още приложения в бита

Етеричните масла успешно се използват и за други цели в бита освежаване на въздуха, ароматизиране на мебели и дрехи, а някои отлично предпазват и от насекоми.

Как трябва да се съчетават етеричните масла?

Етеричните масла се комбинират според съвместимостта помежду им, защото по този начин те взаимно засилват благоприятния си ефект. При спазване на правилата за употреба странични ефекти не се забелязват.

Какви симптоми облекчават различните етерични масла?

Етерично масло от мащерка

Маслото от мащерка е с добре изразен антибактериален ефект - природен антибиотик с дезинфекционни свойства, който лекува рани и усилва имунната система. Използва се като отхрачващо средство при респираторни заболявания от рода на бронхит и пневмония.

Има способността да облекчава мускулни болки и намира широко приложение при лечение на ревматизъм и артрит. Също така стимулира кръвообращението и лимфата, понижава кръвната захар, както и е отличен диуретик. Оказва успокояващ ефект върху нервната система, способства за подобряването на съня.

Не се препоръчва обаче употребата му при хора, които страдат от хипертония, епилепсия, декомпенсация на сърдечната дейност, бременни жени и деца до 6-годишна възраст. 

Етерично масло от евкалипт

Маслото от евкалипт притежава чудесни лечебни свойства противовъзпалителни, антивирусни, антисептични, отхрачващи. То е много полезно и при патологии на дихателната система (пневмония,трахеит, бронхит, фарингит, тонзилит, ангина и др.). Стимулира и укрепва имунната система, облекчава болката при заболявания на опорно-двигателния апарат и изгаряния. Евкалиптовото масло има много добър ефект при лечение на рани, язви, карбункулифлегмонфистули, остеомиелит, както и при ерозия на шийката на матката.

Не се препоръчва използването му от деца под 2 години.

Етерично масло от розмарин

Маслото от розмарин е едно от най-ценните етерични масла. То регулира кръвното налягане, кръвообращението, лимфата и е отличен стимулатор на умствената и физическата активност. Освен това се слави като мощен антисептик, особено ценен при инфекции на дихателната система. Заради способността му да стимулира имунитета, розмариновото етерично масло се използва за лечение и профилактика на различни вирусни заболявания. Действа и обезболяващо при артрит, ревматизъм, различни наранявания, мускулни болки, спазми.  

Розмаринът е противопоказен за хора с епилепсия, бременни жени и малки деца. При нанасянето му върху кожата през първите няколко минути може да се почувства леко парене.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах