Аптечка при пътуване - без какво не трябва да тръгваме по време на пътуване

Предстои ви пътуване, в страната или в чужбина, и за да бъде преживяването ви прекрасно, е важно да предвидите някои от нежеланите здравословни смущения, които могат да ви се случат. За да се предпазите от такива рискови ситуации, е редно да подготвите предварително пътната си аптечка. Тя ви е необходима, тъй като понякога се случват непредвидени инциденти - може да ви заболи глава, зъб, корем; децата да вдигнат температура или пък да получат разстройство, и така вашата дълго чакана ваканция да се превърне от мечта в кошмар.

Друго важно предимство на мобилната аптечка е, че ще купите нужните медикаменти на редовни цени от града, в който живеете. Ако ги купите от мястото, към което пътувате, има голяма вероятност да откриете лекарствата  на цени в пъти по-високи от обичайните. Това се касае най-често за слънцезащитните продукти, които в летния сезон се продават на промоционални цени и с големи отстъпки в аптечната мрежа, но в курортите същите артикули са със завишени цени.

При избора на лекарствените средства за пътната ви аптечка  имайте предвид три важни фактора: особеностите на посещаваната страна, характера на пътуването и състоянието на собственото си здраве.

Хората, страдащи от хронични заболявания задължително трябва да вземат лекарствата, които редовно приемат.  Особено полезна е пътната аптечка в случаите на леки неразположения, когато съвсем спокойно можете да се справите сами със ситуацията, без да се стига до консултация с лекар.

Ако пътувате в чужбина, задължително проучете дали се изискват някакви допълнителни ваксинации, какво е местното медицинско обслужване, къде можете да получите  лекарска помощ, ако спешно ви се наложи, как могат да се отразят храната и климата върху здравето на вас и децата ви.

Най-честите здравословни проблеми, които може да ви споходят по време на пътуването:

  • Световъртеж в самолета, прилошаване от люлеенето на кораба.
  • Проблеми с храносмилането поради рязката смяна на климата, менюто и водата.
  • Порязвания и малки наранявания, които трудно се избягват по време на отпуск.
  • Простуда.
  • Летни вируси.
  • Слънчеви изгаряния и различни кожни алергични реакции на слънцето.
  • Слънчеви удари.
  • Главоболие и зъбобол.
  • Ротавируси при децата.
  • Поява на алергии.

Ето какво трябва да съдържа аптечката при пътуване:

Комплект за първа медицинска помощ: стерилен бинт, памук и превръзки; кислородна вода или риванол; пластир (лейкопласт).

Температуропонижаващи средства, съдържащи парацетамол или ибупрофен. Задължителни са, ако с вас пътуват деца.

Болкоуспокояващи средства от групата на аналгетиците.

Средства при травми. Най-често се налага, ако пътувате с деца. Те имат огромна енергия за изразходване, лудеят, скачат и понякога така се случват инциденти. Може да се ударят, ожулят, да се получи рана. При подобни ситуации е най-добре да сте подготвени с крем при навяхване, подуване или разтежение.

Средства при инфекции на стомашно-чревния тракт. Разстройствата на храносмилателната система са често срещани при пътувания. Те могат да са в резултат от приемане на суха храна продължително време, нетипична за обичайнaтa ни кухня (екзотична), мръсни ръце, замърсена вода и т.н.

Противоалергични средства. В различните части на света съвсем нормално ще се сблъскате с множество алергени и трябва да имате под ръка подобни медикаменти. Ако сте с деца, имайте предвид, че почти всяко трето дете в днешно време страда от някакъв вид алергия. Може да се случи от нова храна, подправка, ухапване от насекомо или просто полените в даден район, затова бъдете подготвени да реагирате.

Средства против ухапване от насекоми. Най-добрата защита от ухапвания на насекоми е подходящото облекло. За да прогоните комари, кърлежи и други кръвосмучещи насекоми използвайте репеленти. Те се продават в различни форми - спрей, мехлем, крем, лосион, гумени гривнички и т.н. Изберете най-подходящата и удобна форма за вас.

Слънцезащитна козметика и крем за слънчеви изгаряния. Те са ви необходими не само за плажа, но и ако отивате на екскурзия в планината. Там също слънчевите лъчи са силни и могат сериозно да увредят кожата, особено на лицето, ако не сте защитени.

Средства против прилошаване по време на пътуване и морска болест. Дори да нямате проблеми с вестибуларния апарат, винаги носете подобно средство, тъй като всяко пътуване крие изненади, особено за децата.

Капки за нос, солен разтвор и капки за уши при поява на настинка. Настинките са класически случай при почивка на море или планина. Затова се заредете предварително с капки за нос, солен разтвор  и капки за уши, тъй като много често на морето се получават болезнени отити.  Спрей или успокояващи таблетки  за гърло също ще облекчат положението при настинка.

Лекарствени средства по лекарско предписание. Медикаменти, които са изписани за лечение на индивидуалните ви заболявания от лекаря ви и е нужно да приемате постоянно. Не рискувайте да тръгнете на път, без да сте си ги купили. Нямате сигурност, че ще намерите тези лекарства в района, в който отивате. Ако дестинацията ви е в чужбина, дори и да откриете въпросното лекарство, то ще е на много по-висока цена.

Ако пътувате с деца, не забравяйте да вземете:

Термометър

Измерителни лъжички и спринцовки

Упътванията към лекарствата

Телефонен  номер на педиатъра

Здравна книжка на детето

При всички случаи е добре преди пътуване да се консултирате с педиатъра си за подходящите за вашето дете лекарствени средства и тяхната дозировка.

Как да съхранявате медикаментите и средствата за първа медицинска помощ?

Опаковайте лекарствата така че да не попада пряка слънчева светлина върху тях. Трябва да се знае, че при горещ климат срокът на годност на медицинските препарати рязко се съкращава. Ако пътувате зад граница, транспортирайте медикаментите през границата в оригиналните им опаковки, за да да нямате проблеми със служителите от митническата служба.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах