Антиоксидантите – защо са полезни и как да си ги набавим

Антиоксидантите са много важни съединения, които подобряват деленето на клетките, потискат процесите на стареене и злокачественото видоизменение на атомите и заредените частици в клетките.

Също така антиоксидантите се борят със свободните радикали, отделени при погрешни метаболитни процеси в организма и причиняващи израждане на клетките и тъканите.

Тяхното свойство е да се свързват със свободните радикали и да заемат мястото на изгубените при погрешните процеси електрони. Така те запазват здравословния статус на клетъчно ниво, отразяващо се позитивно върху целия организъм.

Когато храната ни е бедна на антиоксиданти, увеличаваме чувствителността към раковите клетки и преждевременно стареем. Затова е добре всекидневно да консумираме храни с високо съдържание на антиоксиданти.

Вижте кои храни, билки и напитки са богати на антиоксиданти

Люти чушки

Лютите чушки съдържат големи количества антиоксиданти. Те имат лечебни и превантивни свойства срещу заболявания. Капсаицинът, който е основен компонент на лютите чушки, потиска растежа на раковите клетки, по-специално в простатата.

Той също провокира свиването на вече наличната туморна маса, което е важно за спирането на растежа на раковите клетки. Изследванията показват още, че лютите чушки са много полезни за сърцето и помагат в борбата с наднорменото тегло.

Червен пипер

Сладкият червен пипер, който присъства задължително в традиционната ни кухня, подобрява сърдечносъдовото здраве и предотвратява появата на рак. Пиперът съдържа флавоноиди, които неутрализират свободните радикали и насърчават детоксикацията.

Риган

Риганът е много богат на антиоксиданти и помага срещу широк спектър ракови клетки. Той е и мощно средство срещу различни инфекции. Карвакролът е активната му съставка, която помага за предотвратяване на разпространението на раковите клетки.

Джинджифил

Друг прекрасен и доста силен антиоксидант е джинджифилът. Той помага в превенцията и лечението на болестта на Алцхаймер. Намалява възпалението, свързано с артрита, с което намалява и болката.

Изследванията показват, че джинджифилът има и силни противоракови свойства.

Канела

Антиоксидантите в канелата помагат за стабилизирането на нивата на кръвната захар и контролират диабета. Проучванията показват, че канелата подобрява инсулиновата резистентност, намалява възпалението и забавя растежа на туморната маса.

Сливи

Колкото по-тъмни са сливите, толкова са по-богати на антиоксиданти. Сините сливи съдържат витамин С и специфични феноли, играещи роля в стимулирането на клетъчното делене. Имунната система се подсилва при редовна консумация на сливи, а и влиянието на свободните радикали се потиска.

Манго

Мангото е един от най-богатите на антиоксиданти плодове. В него се съдържат и изключително много витамини, заради което си струва да се похапва по-често. Вкусът му е прекрасен, а е и много сочно.

Диня

Динята е сочна, вкусна и много сладка. Ето защо е любима на мнозина. Тя е и много богата на антиоксиданти. Според изследванията, динята допринася в борбата срещу сърдечносъдовите заболявания и оксидативния стрес на клетките.

Грозде

Сочно, сладко, вкусно – гроздето е и много богато на антиоксиданти. За предпочитане е червеното грозде. В него се намира най-мощният антиоксидант от този вид – ресвератрол. Той доказано помага в борбата с рака и неговото разпространение.

Черни боровинки

Черните боровинки са истински дар от природата. В тях се съдържат завидни количества антиоксиданти. Освен тях боровинките съдържат витамин А, С, множество флавоноиди и ензими, които качествено се борят с вредните процеси в клетките, предпазвайки организма от рак и различни заболявания.

Череши

Черешите са суперплод, който заслужава мястото си сред най-богатите на антиоксиданти плодове. Те са много полезни в борбата със свободните радикали и потискат значително стареенето на клетките. Флавоноидите в тях имат и много силни противоракови свойства.

Ягоди

Ягодите са другите горски приятели на човека. Те подкрепят здравето и помагат в борбата със стареенето.  Ягодите са много богати на витамин С, който е силен антиоксидант, борещ се със свободните радикали в тялото.

Портокали

Портокалите са много богати на витамин С плодове. Ето защо те също влизат в класацията на най-добрите носители на антиоксиданти сред плодовете. Ефикасни са и при настинки и грип, както и за подсилване на имунната система.

Чай от ехинацея

Билката ехинацея е известна със свойствата си срещу грипни състояния и вирусни инфекции. Тя е и изключително богата на антиоксиданти, борещи се със стареещите процеси в клетките, причиняващи дегенеративни и ракови заболявания.

Чай от копър

Копърът е билка, изключително богата на антиоксиданти. Той помага при подуване в коремната област и газове. Антиоксидантите в него допринасят и за регулиране на менструалните болки.

Чай от лайка

Лайката е добре позната в нашата народна медицина. Тя допринася за успокояване на нервната система и тревожните разстройства. Антиоксидантите в нея помагат за намаляване риска от диабет, тъй като контролират нивата на кръвната захар.

Чай от коприва

Копривата е известна с голямото си количество антиоксиданти и полезни вещества. Тя допринася за извеждането на токсините от пикочните пътища като предпазва от инфекции и повторната им проява. Копривата е много богата и на желязо, което я прави идеален партньор в борбата с анемията.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах