Антибиотиците не лекуват настинки и грип

В края на януари тази година вирусните инфекции достигат най-висок връх. Последните седмици са отчетени като критични, предвид високата честота на грип в България.

По това време на годината зачестява употребата на антибиотици, а лекарите са на мнение, че при повече от 40% от пациентите, лечението с тях е неудачно. Неправилната употреба на антибиотици предизвиква тревожност, тъй като увеличава неблагоприятните ефекти на грипния вирус и води до развитие на микробна резистентност.


Голяма част от населението вярва, че антибиотиците убиват вирусите и са ефективни срещу настинки и грип. Според проведени в Европа проучвания честотата на приема им нараства, включително и назначението им при възрастовата група 0-2 години.



Фактът е тревожен, тъй като въпреки усилията на научните общества и провежданите инициативи за постигане на по-рационално използване на антибиотици, все още към лечението с тях се подхожда безотговорно и лекомислено.



През последните години са разработени консенсусни документи за лечение на заболявания с антибиотици. Те са избор при фарингит , остър отит на средното ухо, синузит, пневмония, кожни алергии или инфекции.

По отношение на грешките, свързани със самолечение, е необходима повече информация. Важно е да се знае, че освен риск за индивидуалното състояние, неправилното лечение с антибиотици касае общественото и световно здраве.
Въпросът с микробната резистентност тежи все повече и се нуждае от сериозно отношение в контекста на коректно използване на антибиотици.

Във времето, в което живеем и предвид високата информираност на обществото, лекарствената терапия е задача, в която трябва да са ангажирани здравните специалисти и обществото. А като главна цел би трябвало да стои отговорността към индивидуалното и световното здраве.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах