Амиотрофична латерална склероза

Амиотрофична латерална склероза

Амиотрофичнатa латерална склероза  е третото в света невродегенеративно заболяване с най- висока честота след деменцията и болестта на Паркинсон.

В България все още няма официални данни за броя на заболелите, но все повече нови случаи се диагностицират всяка година.


На 21 Юни бе  отбелязан Международния ден, посветен на Амиотрофичната латерална склероза (АЛС). Това е дегенеративно заболяване на нервната система, което засяга активността на неврони в главния и гръбначния мозък и води до атрофия на мускулите, парализа и загуба на разума. Засегнати са предимно хора в зряла възраст.
В Европа живеещите с болестта са повече от 40 000, а всяка година се диагностицират около 900 нови случая.

Тъй като АЛС е заболяване, което се развива изключително бързо, нелечимо е  и прогресира до пълна парализа, продължителността на живота на хората с такава диагноза е средно около три години. Най-добрите прогнози са свързани с пет години живот при 20 % от заболелите и над 10 години при едва 10% от носителите на болестта.  Тези шокиращи цифри показват сериозността на заболяването и предполагат необходимост от сериозни мерки за ранна диагностика.


АЛС засяга по-често мъжете, обикновено се диагностицира при хора над 50-годишна възраст. Причините за развитие на болестта остават все още неизяснени. Само 5-10% от случаите АЛС се дължат на наследствени генетични причини. Средната възраст на поява е около 56 години, а в над 50% от  засегнатите са  хора в трудоспособна възраст. Първите симптоми на заболяването обикновено са свързани със слабост - в крайниците (при 60-85% от пациентите), прогресивна загуба на сила (15-40%), тромавост, намалена мускулна маса и присъствие крампи, по-често от обикновено, особено след физическо натоварване.


Въпреки че ново лечение не е открито за повече от 20 години, съществуват различни препоръки и ограничения, които могат значително да подобрят качеството на живот на пациентите и шансовете за оцеляване. Това важи изключително много за по-напреднали стадии на болестта, където е важно да се предотврати бърз прогрес на болестта и влошаване на живота.  Ранната диагностика и мултидисциплинарни грижи при тези пациенти, правят прогнозата на заболяването по-добра и помагат на засегнатите по-лесно да се адаптират към промените и да преодолеят зависимостта си.
В този смисъл, по време на тазгодишната научна среща, посветена на заболяването,  се изтъква многократно значението и необходимостта от създаването на по-голям брой специализирани звена, които да работят върху подобяване на качеството на грижите за засегнатите пациенти, но и спешната нужда да се насърчават и координират изследователски проекти и клинични изпитвания, в полза на борбата с тази болест.

йдддд

АЛС е заболяване, което напълно променя живота на заболелите, както и на техните близки, тъй като причинява множеството увреждания и зависимост. Въпреки че не са изнесени официално данни за икономическото въздействие на АЛС, наскоро в други страни бяха публикувани статии по този въпрос и изчисленията показват, че средствата, необходими  за лечението на един пациент с АЛС възлизат на около 50 000 евро годишно.

Научната общност е убедена, че е повече от необходимо да се намерят нови методи за лечение и да бъдат проведени проучвания при напредналите стадии с нови молекулни и клинични изпитвания, клетъчната терапия,  изследвания на стволови клетки. Целта е да бъдат намерени ефективни животоспасяващи лекарства за лечение и да се  определи действителната им ефективност в близко обозримо бъдеще.

 

 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах