Алцхаймер

Ранна терапия за запазване на комуникацията при пациентите с Алцхаймер

Между 60 и 70% от случаите на деменция са причинени от болестта на Алцхаймер.

Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция, по-конкретно между 60 и 70% от случаите според СЗО (Световната здравна организация). Това е най-разпространеното невродегенеративно заболяване и засяга както младите, така и възрастните хора. Пациентите проявяват промени в паметта, езика, зрителната функция, обичайните дейности и други.

Необходимо е към болестта да се подходи с мултидисциплинарна терапия. Тя трябва да е насочена към засегнатите когнитивни области и степента на тежест, в зависимост от особеностите на заболяването и на пациентите. Само така е възможно да се забави прогресията на болестта, да се поддържат жизнените функции и да се подобри качеството на живот.

С други думи, болестта на Алцхаймер изисква персонална терапия. След извършването на  серия от невропсихологични тестове и провеждане на логопедична консултация при специалист,,се поставя диагноза и се взема решение за индивидуалната терапия. Специфичните цели на това включват подобряване на вербалната способност, преодоляване на трудностите, които изникват във времето, поддържане на вниманието и концентрацията на пациента, контрол над  отслабването на паметта и поддържане на изпълнителните функции.


На второ място е важна подкрепата и адекватната помощ от страна на семейството към заболелите. Всички промени, които болестта провокира, засягат не само пациента, но и семейната му среда. Затова е важно най-близките да бъдат подготвени и да подкрепят болните в реалния живот и в ежедневните им дейности.

Влошаването на комуникативните умения е изключително характерно за болестта на Алцхаймер. В действителност първите симптоми обикновено са свързани с увреждания в паметта. Въпреки че речта е засегната по-късно, е много важно в това направление да се работи от началото на болестта, за да се запазят речевите способности и да се спре увреждането им.

През последните години редица проучвания дават основания на научното общество да твърди категорично, че с подходяща терапия, включваща пациента и обкръжаващата го среда, напредването на заболяването може значително да се повлияе. Ранната намеса от страна на специалистите може да подобри познавателните способности на пациентите, да подпомогне самостоятелността им, за да се избегне изолацията, стреса и да се запази качеството им на живот.

10-те предупредителни симптома за болест на Алцхаймер според Гражданско сдружение Алцхаймер България:

1 Загуба на паметта

2 Трудност при работа с числа и сметки
3 Трудност за справяне с познати задачи у дома, на работа или през свободното време
4 Загуба на ориентация за време и място
5 Трудности при разбирането на визуални изображения
6 Проблеми при разговор или писане

7 Поставяне на вещи на нетипични места

8 Намаляване на способността за преценка

9 Отдръпване от работните и социални дейности

10 Промени в настроенията и личността

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах