Алкохолна зависимост

Какви поражения предизвикват алкохолните злоупотреби при подрастващите 

По неофициални данни, едно от всеки пет деца в училищна възраст  познава ефектите на алкохола. В много случаи алкохолните злоупотреби повлияват негативно личностното и социалното развитие и са причина за неконтролируемо поведение.

Една от най- обсъжданите и наболели  теми, свързани със здравеопазването, е консумацията на алкохол сред тийнейджърите. И тъй като приближават празници, темата е още по-актуална.

Наблюденията на специалистите сочат, че тийнейджъри с повече епизоди на алкохолни злоупотреби обикновено по-често срещат проблеми с алкохола като възрастни. От своя страна, педиатрите подчертават сериозността на пораженията, като когнитивни увреждания, нарушения на концентрацията, поведението, интелектуалното развитие, паметта,  тъй като е добре известно, че в тази възраст нервната система е незряла.

Тревожна е статистиката, че в повече от 80% от пътно-транспортните произшествия на юноши, алкохолната проба на водачите е показала положителен резултат.

Алкохолът е сред най-често използваните стимулиращи средства. В малки дози той причинява лека еуфория и облекчава стреса. Ако количеството се увеличи, се проявяват се ефекти, засягащи координацията, социална преценка, появяват се чувство на раздразнителност, речта е затруднена. Постепенно и във времето мозъкът се адаптира, настройвайки своите системи за вътрешен контрол. В даден момент, когато алкохолната консумация намалее или спре, започват симптоми, като тревожност, тремор , депресия, безсъние и раздразнителност, които продължават до следващия прием на алкохол. Така започва цикълът на пристрастяване.

Алкохолът се разтваря в мазнини, така че може лесно да премине през клетъчните мембрани, а това прави възможно навлизането му във всеки вид клетки. Това означава, че токсичният му ефект засяга всички органи:

Черен дроб: Алкохолните напитки се метаболизират  в черния дроб и нарушават функциите му така, че с течение на времето може да се стигне до цироза.

Костен мозък: Костният мозък също е засегнат при алкохолни злоупотреби. В резултат от тях се образуват по-малко зрели червени кръвни клетки. Алкохолът също вреди на имунната система и алкохолно зависимите боледуват по-често.

Нервна система: Алкохолът влияе на централната нервна система като нарушава паметта и контрола на движенията на тялото. Някои алкохолици имат слухови халюцинации. Алкохолът  причинява увреждане на всички нервни клетки и може да доведе до деменция или загуба на интелектуалния капацитет.

Мускули: Известно е състоянието алкохолна кардиомиопатия, свързано с токсично увреждане на сърдечния мускул, вследствие на прекомерна употреба на алкохолни напитки.

Храносмилателната система: Спиртните увлечения засягат стомаха и храносмилателния тракт и могат да предизвикат остър гастрит, кървене, повръщане, диария и анемия.

Накратко, алкохолът е едно от най-токсичните вещества, до които за съжаление, често имат достъп и деца. Педиатрите категорично подчертават, че е необходимо от най-ранна възраст на децата да се дава достъпна информация за сериозността на пораженията, които могат да възникнат при редовен прием на алкохол и зависимост. Освен за опазване на здравето, това е важно и с оглед на предотвратяване на рисково поведение вследствие от алкохолни интоксикации.  

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах