Алергии в детска възраст – какво трябва да знаем

Алергията е естествена защитна реакция на организма спрямо агенти от околната среда, които след като попаднат в организма, се явяват своеобразна заплаха за него. В резултат имунната система реагира и  започва да произвежда антитела (имуноглобулини), провокиращи отделянето на определени химикали в кръвта, така че те да блокират действието на алергените.

През последните две десетилетия алергиите при децата са се увеличили драстично, показват множество изследвания. Най-разпространеният тип засяга дишането. Основните причинители са фактори от околната среда, които подрастващите вдишват в ежедневието. Все повече зачестяват случаите на кожни и хранителни алергии, които са с комплексна симптоматика и могат да предизвикат дълготрайни здравословни неразположения.

Склонността към алергии често се явява наследствена. Ако и двамата родители страдат от алергии, шансът детето им да развие алергия е 60-75 %. Ако само единият родител има алергия, процентът варира между 20 и 50. Ако нито един от двамата не е склонен към алергии, шансът пада до 10 %. Но не е задължително детето да прави същите реакции като тези на родителите си.

Най-честите алергии при децата се причиняват от няколко основни групи дразнители.

Респираторни алергии

Към тези алергии се причисляват  астмата, алергията към полени, плесени, алергични ринити, алергия към домашна прах, алергия към акари и всякакви други фактори от околната среда, които причиняват сериозни затруднения с дишането, суха хъркаща кашлица с отхрачване, бърза умора и обща отпадналост, зачервяване и сълзене на очите. Някои от тях са сезонни, но други могат да се проявяват постоянно и дори да се влошават.

Алергия към кърмата

Причината не е в самата кърма, а в храните, които майката консумира в периода на кърмене. Някои от тях съдържат алергени, които се пренасят чрез млякото в детския организъм и предизвикват алергични реакции. Такива са цитрусите, ядките, яйцата, морските дарове, соята, някои видове риба, пшеницата, прясното мляко. Повечето педиатри съветват кърмещите майки да избягват консумацията на тези потенциални алергени.

Хранителни алергии

Някои от тези  храни могат да причинят пряка алергична реакция при детето на по-късен етап, когато започне да се храни самостоятелно. Имунната система реагира защитно спрямо определен протеин в състава им и провокира външни симптоми – силно задушаване, обриви, изтръпване на езика, устните или гърлото, подуване, болки в корема, течащ нос, кихавици. Също така не се препоръчва даването на мед на деца до 1 година, защото храносмилателната им система е недоразвита и може да предизвика ботулизъм (вид токсична инфекция). Ягодите и шоколадът  също не се препоръчват за консумация до навършване на 2-годишна възраст.

Ако детето не е захранено правилно и по схемата на педиатъра, също има голям риск от поява на алергия. Въвеждането на храни-алергени по-рано, отколкото е препоръчал педиатърът носи голяма опасност за малкото дете.

Алергия към белтъка на кравето мляко

Въпреки че млякото е първата храна, което бебето опитва, имунната система на някои деца проявява необичайна защитна реакция към към протеините на кравете мляко, използвани в производството на млечните продукти.

Алергия към яйца.

Яйцата съдържат редица полезни съставки. Когато обаче детето има алергии, тялото въприема тези съставки като вредни и застрашаващи го, и съответно реагира към тях. Всеки път, когато детето приема храна, в състава на която са включени и яйца, тялото възприема протеините като вредни нашественици. За да се предпази от вредителите, имунната система реагира чрез създаване на специфични антитела, които имат за цел да се преборят с конкретните вещества. Антителата предизвикват освобождаване на химикали в тялото, единият от които е хистамин. Освобождаването на тези вещества е възможно да повлияе на дихателната система, стомашно-чревния тракт, кожата и сърдечно съдовата система и може да причини хрипове, гадене, главоболие, болки в корема, сърбеж и уртикария.

Алергия към домашни любимци.

Без значение дали е с дълъг или с къс косъм, домашният любимец може да провокира алергични симптоми. Причината не е в самата животинка, а в микроскопичните косъмчета, мъртви кожни клетки, слюнката и урината, които отделят. Ако детето киха, насълзяват му се очите или изпитва затруднения с дишането след контакт с домашния любимец,  е добре да се направи тест за алергия.

Алергия към насекоми.

Хлебарките са от най-досадните насекоми. Принуждават ни да не оставяме храна извън хладилника и да поддържаме стриктна хигиена у дома. Присъствието им обаче може да доведе и до развитие на алергични симптоми като сърбяща кожа, зачервяване на очите, възпаление на гърлото.

Как се установява алергия?

Съществуват различни начини за диагностициране, в зависимост от симптомите и придружаващите  заболявания, ако има такива. Алергията може да се установи чрез кожни тестове (кожно алергична проба), кръвни изследвания, провокационни тестове, при които  се възпроизвеждат  симптомите на алергична реакция чрез поставяне на пациента в контакт с подозирания алерген или чрез функционално изследване на дишането (ФИД). 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах