Акупунктура - същност и терапевтичен ефект

Акупунктура - същност и терапевтичен ефект

иглотерапия

 

Мнозина изпитват ужас от игли. Но китайската медицина използва лечебен метод, базиран на убождания с тънки иглички по цялото тяло. Процедурата е стара, почти хилядолетна, а причината да се радва на популярност и днес е нейната ефективност, затвърдена във времето.

 

Терминът "акупунктура" идва от латинската дума ‘acus’ - игла и ‘punctura’ - убождане. Акупунктурата (иглотерапия) се използва от китайците още от древни времена , а в Европа става известна през 14 век, чрез разказите на известния венециански авантюрист Марко Поло. Практическото й начало в Европа се свързва с името на холандския лекар Якоб де Бонд. Днес методът е добре проучен и ползите му са признати от медицинската асоциация, макар все още да има въпросителни относно приложимостта му при всеки вид здравословно неразположение.

В основата на акупунктурния метод лежи схващането, че телата ни са пресичани от енергийни потоци, който противоречат на собствените ни енергийни вибрации. С това се обясняват различни разстройства и заболявания - физически или психически, те са резултат от енергиен дисбаланс, наречен от теоретиците "дисхармония".

В акупунктурата се приема, че енергията тече през 24 канала, свързващи всички органи, наречени акупунктурни меридиани. В този смисъл тя представлява енергийна медицинска практика, която чрез убождане стимулира конкретни точки, за да се възвърне загубеното равновесие.

Обикновено специалистите по иглотерапия задават въпроси на пациентите, с които добиват представа за начина им на живот и да направят заключения за произхода на проблемите им. Така те предприемат конкретна и съобразена със състоянието им техника на убождане. От дълбочината, силата и ъгъла на убождане зависи очаквания терапевтичен ефект. За хората, които имат фобия от игли, важно е да се подчертае, че иглотерапията е безболезнена. Иглите, които се използват са с много малък диаметър и се забождат на повърхността на кожата( 3 или 4 мм). Някои части от тялото, като ръцете и краката, са по-чувствителни от други и е възможно леко изтръпване или усещане за затопляне. За да се предотврати всеки риск от инфекция, иглите се стерилизират или се използват еднократни консумативи за всеки пациент.

Акупунктурата води до значително подобрение при състояния, свързани с разстройства на съня, тревожност, стрес, циркулаторни и храносмилателни нарушения, бременност и свързаните с нея неразположения.

Малко известен факт е, че има аналгетично действие. По тази причина през последните години все повече се налага като техника, съпътстваща нормалното раждане, със или без епидурална анастезия. Приложена в областта на ръцете, краката и корема, тя насърчава релаксацията, успокоява страха, тревогите и болката.

Обяснението за това е много просто: акупунктурата въздейства върху нервната система, като провокира отделяне на ендорфини. Те намаляват усещането за болка, успокояват дишането и дори предизвикват чувство на щастие и любов. По време на нормално раждане чрез нея се въздейства върху регулярността на контракциите и по този начин скъсява продължителността на родилния процес. Разбира се всичко това зависи от опита на специалиста по акупунктура и отзивчивостта на пациента.

 

 Обобщение на ефектите на акупунктурата върху организма.

 

Акупунктурата има болкоуспокояващ ефект и повишава адаптивността и устойчивостта на организма към външни агресори.

Акупунктурата има седативно и релаксиращо действие.Тя постига значителен ефект при безсъние, стрес, тревожност и някои психични разстройства.

Акупунктурното лечение помага за възстановяване на естествения баланс на тялото чрез въздействие върху ендокринната и нервната симпатикова и парасимпатикова система.

Тя оказва въздействие върху имунната система и може да се използва с цел постигане на модулиращ терапевтичен ефект, според конкретните нужди на организма.

Акупунктурата активира естествените оздравителни механизми на организма. Чрез стимулиране на точките, през които преминават енергийните потоци в тялото, се постига подобрение на локалното кръвообращение, оксигенация и регенерация на тъканите.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах