Активен въглен

Макар това да е малко известно, освен вътрешното приложение, като детоксикиращо средство, активният въглен може да се използва и външно при редица случаи. 



Активният въглен е продукт от растителен произход. Повърхността му е съставена от множество микропори, които служат като филтри за улавяне на елементи и съединения, особено органични, присъстващи в газообразна или течна среда.

В продължение на години въгленът е включван в списъка с природни противоотрови, тъй като подпомага процеса на детоксикация на тялото, като адсорбира вредни химикали, елементи и токсини. Той има способността да неутрализират ефектите на различни видове отрови и освен това действа като противовъзпалително и антиоксидантно средство.

Предстои да споменем някои от основните приложения на активния въглен, поради които задължително трябва да присъства във всяка домашна аптечка с продукти от първа необходимост.

Средство при възпаление и чревни газове

Две капсули активен въглен могат да облекчат почти мигновено дискомфорта, който се получава при поемане на обилно количество мазна и разнородна храна. Въгленът защитава от стомашно разстройство, подуване и газове. Той адсорбира частиците, които пречат на храносмилателния процес и по този начин предотвратява възпалителни реакции.

Приемайте 500 мг. активен въглен преди парти, семейна вечеря или винаги, когато има опасност да преядете с храни, които причиняват подуване на корема и неразположение. Въгленът се приема с 1 или 2 чаши вода, така че да се гарантира разтварянето и по-бързото му достигане до стомаха.

Помага за детоксикацията на храносмилателния тракт

Въпреки че не се замисляме за това, храносмилателната ни система е изложена на значителен риск от задържане на токсини. Тези остават в тялото и стават причина за дискомфорт, нарушено храносмилане, често боледуване, липса на апетит и др.

Приемът на една таблетка активен въглен, 60 минути преди всяко хранене, подпомага елиминирането на вредните елементи, поемани с храната, както и неутрализирането на метаболитни отпадни продукти в хода на усвояването на храната.

Терапията трябва да се извършва в продължение на 2 -3 дни и да бъде придружена от богат прием на органични плодове, зеленчуци и оптимално количество вода.

Неутрализира симптомите на махмурлука

Активният въглен не блокира действието на алкохола, но може да елиминира токсините, които се отделят при поемането му и впоследствие стават причина за дискомфорт.  
При злоупотреба с алкохолни напитки се наблюдава характерна интоксикация, която причинява главоболие, слабост, липса на концентрация, фоточувствителност, болки в стомаха, повръщане и др. Въгленът спомага за елиминиране на този дискомфорт, познат повече като махмурлук. За целта е необходимо да се вземат 500 мг активен въглен с 2 или 3 чаши вода.

Облекчава симптомите при ухапване от насекоми

Активният въглен, приет вътрешно, може да се използва като антидот при ухапване от опасни насекоми. Външното му приложение пък може да помогне за предотвратяване на възпалението и подуването на кожата, тъй като той неутрализира токсините, отделени от насекомите при ухапванията.

При ухапване от насекоми, смесете 2 стрити таблетки активен въглен с половин лъжица кокосово масло и масажирайте засегнатото място. Покрийте с лека превръзка или марля. Повторете в рамките на първите 24 часа.   

Подпомага работата на черния дроб и бъбреците

Функцията на черния дроб и бъбреците в тялото е свързана с филтрация, благодарение на която се елиминират различни токсични вещества в организма. Когато двата органа са претоварени, функцията им е затруднена и е възможно токсични частици, отпадни метаболитни продукти и други вещества да преминат в кръвообращението и да повлияят здравето.
Активният въглен адсорбира лесно тези отпадъци и по този начин подпомага и насърчава работата на двата органа.
За целта се препоръчва да се приема по една таблетка активен въглен 3 пъти на ден за 7-10 дни.

Защитава от бактериални и вирусни инфекции

Активният въглен подпомага функцията на имунната система и подобрява способността й да реагира на атаки на патогени, като бактерии и вируси.
Той не лекува инфекциите, а се свързва с токсините, които вирусите и бактериите отделят и ги извежда от тялото, благодарение на което се елиминират някои типични симптоми в хода на инфекциозните заболявания.
При вирусна, бактериална или уринарна инфекция приемайте 500 мг активен въглен с 2 чаши вода, всеки ден до отзвучаване на симптомите.

След всичко, казано дотук, не пропускайте да добавите активен въглен в домашната си аптечка с лекарства. Вече знаете кога и как можете да го използвате като алтернативно лечебно средство и средство за защита. На последно място, напомняме ви, че активният въглен се приема с обилно количество вода, тъй като в противен случай може да причини дехидратация.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах