Афти – причини и възможни решения


Афтите представляват малки, плитки язви, които се образуват върху вътрешната страна на устните и бузите, езика, небцето и венците. Когато проблемът се наблюдава често, говорим за състоянието афтоза.

За възпаление на лигавицата на устата медицина използва термина стоматит. Счита се, че стоматитът засяга средно 17% от населението. Първата поява на афти е характерна за периода на детството. Децата между 2 и 9 години са най- засегнатата възрастова група.

Най-характерният симптом при афтоза е неприятната, пареща болка, която се засилва при хранене, прием на топли,кисели храни и напитки, както и говорене. Болката обикновено продължава от 2 до 5 дни. Въпреки това, лечението на афтите може да отнеме от 1 до 3 седмици.

Ако появата на афти в устата е съпроводена със зачервяване на очите, болки в ставите, персистираща диария или болки в корема, важно е да се потърси незабавно консултация с лекар. Понякога афтозата може да се дължи на хронично възпалително заболяване, като болест на Крон или улцерозен колит, цьолиакия или болест на Бехчет.

Причините за афтозен стоматит все още не са добре установени. Важно е все пак да се отбележи, че заболяването не е заразно. Все пак, следните фактори, включително наследствеността, се считат за предразполагащи:

Недобре поставени протези и дентална хирургия

Неправилно използване на четката за зъби

Физическа умора и стрес

Алергии или хранителна непоносимост (яйца, ядки, сирене, силно кисели храни и консерванти, като бензоена киселина и цинамалдехид)

Дефицит на витамин В12, цинк, фолиева киселина или желязо

Прекратяване на тютюнопушенето

Инфекция с Helicobacter Pylori – бактерията, за която се счита, че причинява язва на стомаха

Някои лекарства, като противовъзпалителни средства, бета-блокери и алендронат

Хормонални промени и хормонално лечение

 

Афтите в устата не бива да се бъркат с мукозит, който представлява възпаление на лигавицата на устата с характерни малки лезии. Хората, чиято имунна система е отслабена (поради HIV инфекция или лечение на рак, например), е по-вероятно да страдат от мукозит, отколкото от афтоза.

Лечението при афти включва дезинфекциращи и противовъзпалителни средства. Терапията е съпроводена със стриктни хигиенни мерки, тъй като лезиите са отворени рани и може да се стигне до повторна инфекция. Подходящи са водите за уста с хлорхексидин, сода бикарбонат,  успокояващи и дезинфекциращи билки, като невен, лайка, смрадлика.

Ако състоянието не се подобрява в рамките на 7 дни, следва да се предприеме консултация със специалист.  

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах