7 важни съвета за безупречна дентална хигиена

Въпреки че не си позволяваме да пропускаме стандартното ежедневно почистване с четка и паста за зъби, по впечатления на стоматолозите, все пак допускаме грешки в грижата за денталното и орално здраве.

 

Изглежда използването на четка и паста за зъби не е достатъчно, за да си гарантираме добра устна хигиена. Понякога грешките, които допускаме при почистването, могат да създадат точно толкова сериозни проблеми, колкото липсата на каквато и да било дентална грижа.

Макар че миенето на зъбите е обикновен жест, който правим всеки ден, ще споменем най-често допусканите грешки и какво е необходимо, за да опазим зъбите си здрави за дълго време.

Не пренебрегвайте грижите за млечните зъби
Ако сте от родителите, които смятат, че млечните зъби не заслужават излишно внимание, защото рано или късно ще се сменят, не сте прави. Почистването на зъбите от най-ранна възраст създава навици, важни за правилното поддържане на хигиена на устната кухина в по-зряла възраст. Освен това млечните зъби не бива да се подценяват, тъй като имат ключова роля за речта, общуването, оформянето на лицевата структура и самочувствието на всяко дете.

Зъболекарите препоръчват след всяко хранене, особено когато се приемат въглехидрати, зъбите да се почистват, като четкането трябва да е с продължителност три до четири минути.

Не натискайте твърде силно с четката за зъби
Най-често срещаната грешка, когато се допуска в грижата за зъбите, е да се използва сила при четкането или да се избира твърда четка за почистването. И двете са погрешни. Трябва да се има предвид, че агресивното четкане не е гаранция за по-чисти зъби. Основната роля на четката е да премахне плаката и остатъците от храна, без да дразни венците.
Препоръчваме ви да използвате четка със средна твърдост, освен ако лекарят ви не е препоръчал друго.


Не пренебрегвайте кървенето на венците
Ако венците ви са склонни да кървят, това е предупредителен сигнал за проблем и е важно да се консултирате с лекар по дентална медицина. Кървенето може да се дължи на обикновено възпаление, дължащо се на лоша хигиена, но когато не се вземат мерки, с времето може да се стигне до пародонтит.

Не допускайте натрупването на зъбен камък
Ако зъбната плака не се отстранява чрез ежедневното почистване на зъбите, с времето се натрупва зъбен камък. Погрешно е да се правят опити за премахването му у дома. Това може да направи само зъболекарят. Той ще ви даде и ценни насоки за това как да се грижите за зъбите си, за да предотвратите натрупването на плака и зъбен камък в бъдеще.


Шини – по- добре късно, отколкото никога
Ако сте от хората, които смятат, че зъбните шини се поставят само по време на юношеството, трябва да знаете, че това не е така. Възможно е с напредването на възрастта да се наложи да отделите малко повече време, за да завършите лечението, но резултатите ще са ефективни. Не само ще изправите зъбите си, но и ще гарантирате, че ги поддържате в отлично състояние.

Старайте се да не дъвчете винаги на една и съща страна
Ако имате любима страна, на която да дъвчете храната си, по-добре започнете да разпределяте тази задача между двете. Експертите смятат, че ако използвате само едната  половина от зъбите и челюстта си, с времето другата половина започва да отслабва и закърнява. В редки случаи може да се стигне дори до проблеми със слуха откъм засегнатата страна, поради промяната във функционирането на челюстите.

Използвайте допълнителни дентални хигиенни продукти
За ефективното почистване на зъбите, важно е да използвате освен четка и паста, конец за зъби и вода за уста. За съжаление четката не гарантира цялостното премахване на плаката и зъбния камък. Също така, тя не може да достигнете до местата, като пространството между зъбите. Това могат да постигнат интерденталните четки и конецът за зъби. За да постигнете неутрализиране на бактериите в малките пространства, където конецът не преминава, завършвайте почистването с вода за уста.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах