7 съвета за спиране на хъркането

Хъркането не е здравословен проблем, но причинява неудобство и пречи на добрия сън и пълноценна почивка. Хъркането представлява дразнещ шум, причинен от специфична вибрация в областта на фаринкса при поемане на въздух през устата.


Ако имате проблем с хъркането и това засяга съня и спокойствието ви, то тази статия е точно за вас. Предлагаме ви няколко съвета, с които ще елиминирате проблема и ще осигурите повече спокойствие за себе си и любимия си човек.

Кажете сбогом на цигарите

Ако досега все не ви достига кураж, за да откажете цигарите, даваме ви още една причина. Цигареният дим дразни лигавиците, причинявайки подуване, включително в областта на въздухоносните пътища. Това води до стесняването им и хъркане. Известен факт е, че пушачите по-често страдат от назална конгестия от непушачите и това е причината по-често да хъркат.

 Избягвайте употребата на хапчета за сън


Хапчетата за сън, успокоителни и други лекарства за релаксация трябва да се избягват, тъй като пречат на доброто отваряне на въздухоносните пътища по време на сън, което влошава дишането и води до хъркане. Използвайте природни средства за отпускане преди сън. Препоръчително е два часа преди лягане да изключите телевизорите и мобилните устройства, да се отпуснете веднага, щом усетите умора. Четенето също помага тялото да се настрои в режим почивка.

 Не прекалявайте с алкохола


Алкохолът има отпускащ и релаксиращ ефект, включително върху мускулите на гърлото и езика, което влошава хъркането. Въздържайте се от консумацията на алкохолни напитки поне три часа преди лягане. Тук е мястото да допълним, че освен че влошава хъркането, алкохолът вреди на сърдечносъдовото здраве, венозния тонус, потентността. Той е причина за нарушено храносмилане, подут корем, влошава чернодробното здраве, намалява апетита, замъглява реалната преценка.

 Спете по корем или на една страна


Когато спите по гръб, езикът се спуска към задната част на небцето, повлиявайки  отварянето на фаринкса. По този начин се стеснява проходът за приток на въздух и се стига до дразнещо хъркане. Открийте колко удобно може да е да си почивате по корем или легнали на една страна. За да избегнете промяна на позицията си през нощта, поставете зад гърба си малка възглавница.

 Контролирайте теглото си


Може би сте чували съждението, че по-закръглените хора са по-склонни към хъркане. Това наистина е така. Помислете за това как да контролирате теглото си и се отървете завинаги от ненужните килограми. Наднорменото тегло може действително да увеличи тъканта на шията, което повлиява състоянието на дихателните пътища и нормалния приток на кислород, причинявайки вибрациите, познати като хъркане.

Поддържайте носа си отпушен

В много случаи хъркането е причинено от запушване на носа, вследствие на настинка, хроничен синузит, алергия, изкривяване. При това положение е необходимо да се предприемат мерки за отпушване на носа чрез инхалации, вдишване на етерични масла, като камфорово, ментово и др. Деконгестантите често са предписвани от лекарите при проблеми със запушване на носа, но не забравяйте, че те не бива да се прилагат дълго време. Потърсете помощ от вашия фармацевт, той ще ви посъветва с какво бихте могли да ги замените.

Консултирайте се с лекар 

Понякога хъркането подсказва здравословен проблем и единствен начин да го спрем е да лекуваме болестта. Често хъркането е свързано със заболяването сънна апнея. Това е състояние, което се характеризира с пауза на дишането по време на сън. Сънната апнея е коварно и трудно за установяване заболяване, което може да причини други здравословни проблеми: сърдечносъдови, метаболитни, високо кръвно налягане, умора и др.

Ако хъркате, през нощта имате усещането, че се задушавате, не спите спокойно, а на сутринта се чувствате уморени, раздразнителни и трудно се концентрирате, не отлагайте да се консултирате с лекар.

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах