5 забележителни причини да включите магданоз в менюто си

Ако досега сте подминавали магданоза на рафта в магазина, предстои да научите как включването му в дневното меню може да осигури превенция за много заболявания.

Магданозът притежава деликатен и характерен аромат и обикновено присъства в кухнята като подправка за ястия, супи и сосове. За негова родина се смята Средиземноморието, макар днес да е достъпна и любима билка и подправка навсякъде по света.
Вкусът му е силен и присъствен, а любопитен факт е този, че принадлежи към същото растително семейство на магданоза, копъра, целината и моркова - Сенникоцветни.

Вариантите за използването му са наистина много: от приготвяне на запарки и подправянето на ястия и супи, до направата на дресинги и свежи плодови сокове. Ароматът му е впечатляващ, провокиращ вкусовата чувствителност и придава характерност на всяко ястие или лятно освежаващо питие.

Предстои да научите 5 причини, поради които не бива да пропускате да вземете връзка от зелената поправка още следващия път, когато пазарувате.

Магданозът осигурява превенция на костни заболявания

При състояние на пременопауза и менопауза, както и с напредване на възрастта е важно да се приемат адекватни количества калций и витамини Д и К,  за да се осигури надеждна превенция на остеопороза и други костни заболявания.

Редовната консумация на магданоз осигурява адекватно ниво на витамин К, който действа като модификатор на костната матрица. Всички знаем, че недостигът на витамин К е свързан с повишен риск от фрактури. Витаминът  подобрява усвояването на калция и намалява екскрецията му с урината.

Защитава черния дроб

Магданозът е билка, която има способността да защитава черния дроб и червата от различни видове ракови клетки, които могат да ги засегнат. Противораковите свойства на магданоза се дължат на един от неговите компоненти - миристицин.

Приятел на храносмилателната система

Магданозът има успокояващо и стимулиращо действие върху храносмилателната система. Той е отлично средство при подут корем. Приет в суров вариант, сокът от магданоз подпомага експулсирането на излишните газове и по този начин неутрализира чувството на тежест в корема. Подправката има и детоксикиращо действие и спомага за елиминиране на токсините, натрупани в организма по време на метаболитните процеси.

Защитава от стареене

Магданозът има мощно антиоксидантно действие, благодарение на което осигурява защита на клетките от преждевременно стареене. Редовната му консумация гарантира чиста и здрава кожа. В действителност това растение има антибактериални и противовъзпалителни свойства, поради което е от голяма полза за всички, които страдат от акне, петна и други кожни проблеми.

Достъпна суперхрана

Магданозът е сред най-достъпните суперхрани. Той е богат на минерали, като фосфор, калций, желязо и сяра. Съдържа големи количества витамин С и бета-каротин – изключително важни за укрепване на имунната система.

Невероятно е, че една наглед обикновена билка може да допринесе толкова много за доброто здраве и благополучие.

Магданозът не се препоръчва в големи количества при хора с бъбречни заболявания, както и по време на бременност.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах