5-те вида дози във фармакологията

Правилното дозиране на лекарствените вещества е от съществено значение за това да бъде постигнат желания терапевтичен ефект.

 

Макар много от лекарствата да изглеждат безобидни на пръв поглед, всеки опит за самолечение е голяма грешка. Лекарите познават фармацевтичните ефекти на лекарствата, съобразяват и наблюдават лекарствените взаимодействия в една терапия, проследяват за прояви на нежелани ефекти и назначават конкретни дозировки. Всичко това те съобразяват с всеки конкретен пациент, неговите оплаквания и нужди. При самолечение вероятността от неправилен избор на лекарства и неадекватно дозиране е голяма, а в много случаи може да застраши здравето. Както казва Парацелз: „Дозата прави отровата”.

 

Предстои да обобщим 6-те типа дози във фармакологията. Това е важно не поради друго, а за да си дадем сметка колко важно е да се доверим на своя лекар за правилната терапия с адекватна дозировка на включените лекарства.

 

Неефективна доза

Този първи вид доза във фармакологията се отнася до това количество лекарствено вещество, което е неефективно за пациента. Представете си, че ви е предписан сироп за облекчаване на кашлицата, но въпреки приемането на максималната позволена доза, той няма ефект.

 

 

Когато дозата е неефективна, лекарите обикновено предписват друго лекарство, което е различно, но чиято терапевтична цел е същата. Понякога, поради неизвестни причини, някои лекарства не постигат желания ефект дори при приложение, съобразено с лекарското предписание.

 

Минимална доза

За всяко лекарствено вещество има установена максимална и минимална терапевтична доза. Тези дози са различни при деца, възрастни и хора над 70-години. Обикновено при дозирането на лекарствата специалистите назначават минималната терапевтична доза. По-рядко, в зависимост от конкретния пациент, тегло, оплаквания и други показатели, се назначава максималната.

 

Под минимална доза се разбира най-малкото количество от дадено лекарствено вещество, което предизвиква лечебен ефект. Ако например се оплаквате от обикновено главоболие, при прием на минимална доза парацетамол в каква да е форма, е напълно вероятно да овладеете болката.

 

Максимална доза

Какво се случва, ако с две разтворими таблетки парацетамол главоболието ви не изчезне? Вероятно ще се наложи да бъде увеличена дозата му. Максималното допустимо количество парацетамол, което здрави възрастни могат да приемат е 4 гр. Това не означава, че трябва да се приеме такава количество, а по-скоро постепенно дозата да се повиши, ако минималната няма ефект.  Имайте предвид, че доближаването до максималната допустима доза повишава риска от поява на негативните ефекти на конкретното лекарствено вещество.

 

Задължително условие при всяка лекарствена терапия е да не се превишава допустимата максимална доза, тъй като това излага на сериозна опасност здравето.

 

Токсична доза

Ако максималната и безопасна доза на едно лекарство бъде превишена, се стига до познатата във фармакологията и медицината токсична доза. Когато едно вещество, използвано успешно като терапевтично средство бъде предозирано, то се превръща в отрова за тялото.

 

Повръщане, диария, ниско кръвно налягане ... това са някои от симптомите, които могат да се наблюдават при токсична доза от едно или друго лекарство. До прием на токсична доза се стига нерядко, когато неинформирано и безразсъдно се приемат лекарства с цел самолечение. Не забравяйте, че лекарствата без лекарско предписание, които можете свободно да закупите в аптеките, също могат да застрашат здравето ви, при неправилно дозиране. Особено внимание заслужават децата и възрастните хора (над 70 г), тъй като при тях дозировката е 1/3 от дозата за възрастни. За по-добра прецизност дозировката при деца се изчислява на килограм телесно тегло.

 

Смъртоносна доза

Много е важно да обърнем внимание на този вид доза. Голяма част от лекарствата, използвани в медицината, могат да бъдат токсични, когато се приемат в голямо количество, но съществуват и такива, които могат да доведат до смърт.

 

Медикаменти, предназначени да облекчат симптомите на депресия или тревожност, или тези, които лекуват психични разстройства, са изключително опасни и при превишаване на максималната допустима доза е много вероятно това да доведе до фатален край.

 

Предозирането на тези лекарства е понякога планирано и резултат от объркване и психическо разстройство, но в немалко случаи причината е грешка, прием на едно лекарство вместо друго, забравяне и т.н.

 

Не само при тези лекарствени групи, но и при всички останали, е важно стриктното следване на предписанието на лекаря. Макар да живеем в модерно време, в което не ни липсва информация и достъп до лекарства и здравни грижи, разумът трябва да е на първо място. Самолечението може да изложи на сериозен риск вашето здраве.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах