5 причини да съобщите на вашия фармацевт за бременността си

5 причини да съобщите на вашия фармацевт за бременността си

Ако планирате бременност или вече очаквате дете, то знайте, че вашият фармацевт е едно от лицата, които ще ви бъдат полезни за съвети относно бременността, медикаментите и добавките, които приемате, начина по който се храните и всякакви въпроси, които ви вълнуват, на стъпка от щастливото събитие.

Не пропускайте да споделите за бременността си с вашия фармацевт. Даваме ви 5 причини за това:

Заедно ще изберете перфектния тест за бременност

Мислите, че сте бременна? Не можете да чакате, за да го разберете със сигурност? Най-добрият начин да се потвърди или отрече бременността ви е тестът за бременност. Тъй като в аптеките се предлагат различни видове тестове, вашият фармацевт може да ви помогне да изберете този, който би отчел надежден резултат, според вашия конкретен случай. Не се колебайте да зададете всички въпроси, свързани с периода на закъснение, точността на отчитане, последващите грижи.

 

Заедно ще прецените кои витамини е необходимо да приемате допълнително


През деветте месеца на бременността се изисква адекватен прием на фолиева киселина (известна също като витамин В9), за да се гарантира правилното развитие на плода. Фолиевата киселина има съществено значение за деленето на клетките. Тя предотвратява дефекти на мозъка, черепа и гръбначния стълб, наречени дефекти на невралната тръба. Всички жени, които планират бременност, трябва да започнат да приемат добавки с фолиева киселина минимум два месеца предварително и да продължат по време на бременността и кърменето.

Консултирайте се с вашия фармацевт. Той може да ви даде ценна информация относно ползите на витамин В9. Заедно бихте могли да обсъдите и кога е подходящо да вземате допълнително мултивитамини, които да отговарят на вашите нужди.


Заедно ще изберете най-безопасните продукти

Някои лекарства (включително тези, които се предлагат без рецепта), хранителни добавки и козметични продукти могат да окажат неблагоприятно въздействие върху развитието на плода по време на бременност или в периода на кърмене. Ето защо е важно да се консултирате с вашия фармацевт, преди да вземете решение да приемате лекарство, хранителна добавка или да използвате един или друг козметичен продукт. Само така ще сте спокойни, че няма да навредите на своето и здравето на вашето бебе.


Заедно ще намерите най-подходящото за вас средство против сутрешно гадене, повръщане и други неразположения на бременността

Сутрешното неразположение, най-често гадене и повръщане, е почти неизменна част от първите месеци на бременността. Вие не сте сама! Повече от половината от бременните жени страдат от тези общи форми на дискомфорт. Храносмилателни разстройства като запек, подуване на корема и киселинен рефлукс, също често се срещат при бременните жени. Вашият фармацевт може да ви даде съвети как да преодолеете тези неудобства, за да не изпитвате затруднения да упражнявате обичайните си ежедневни дейности.

Заедно ще контролирате гестационния диабет

Около 4% от бременните жени страдат от диабет (наричан още гестационен диабет). Този тип диабет се характеризира с повишени нива на кръвната захар. Ако състоянието не е контролирано, е възможно да се стигне до различни форми на усложнения за майката и бебето. Попитайте вашия фармацевт за съвет как бихте могли да предотвратите появата на диабет по време на бременността си. Ако имате гестационен диабет, вашият фармацевт може да ви даде ценни насоки за това как да проверявате кръвната си захар, как да се храните по-здравословно и да контролирате състоянието си. 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах