4 важни стъпки за укрепване на нервната система

Отдавна е известно, че повечето от заболяванията ни се дължат на проблеми с нервната система. Ето защо, ако искаме лечението да бъде наистина ефективно, трябва да въведем в ред първо нея. 

Анализирайте навиците си и начина си на живот като цяло

Съвременният човек се сблъсква всекидневно със стреса. Много са факторите, които биха могли да ни "извадят извън релси", но най-често причината се крие в твърде натоварения ни график, проблеми в отношенията със семейството, колегите, приятелите, битови тревоги и не на последно място - в прекомерната употреба на електронни устройства.

Всичко това, взето заедно, провокира неприятни последици като:

Затова е много важно да се помъчите да сведете до минимум въздействието на такива външни фактори върху психиката си. За да се справите успешно, ще ви помогнат няколко прости стъпки.

Стъпка 1: Отделяйте достатъчно време за почивка

В забързаното ежедневие човек много често започва да губи представа за времето и забравя, че ресурсите на човешкото тяло не са бездънна яма. Ако се претоварвате, рано или късно ще получите не само физическо, но и нервно изтощение, а с последното не е толкова лесно да се справите. Ето защо трябва да се научите да слушате и разбирате тялото си.

На първо място, не забравяйте за съня, защото това е основната почивка на организма. Постарайте се да си лягате и да се събуждате по едно и също време. Следвайте естествения ритъм на тялото и много скоро ще усетите положителната промяна.

Друг начин за почивка е да промените вида дейност. Докато работите на компютъра, не пропускайте да правите често малки паузи - няколко крачки около бюрото ще са напълно достатъчни. След тежък умствен труд най-добрият релакс е разходка, а след тежък физически труд - четенето или гледането на филми. 

Стъпка 2: Правилно хранене

Тежката храна не ни вреди само физически. Поради факта, че е трудно смилаема, тя поразява и нервната система, защото предизвиква загуба на ценни ресурси. Разбира се, това рано или късно рефлектира върху общото здравословно състояние. Ето защо, ако искате да подсилите нервната си система, започнете с промяна в диетата си.

Препоръчват се повече сезонни зеленчуци и плодове, за сметка на всички пържени и мазни храни. Много скоро тялото ще ви се отблагодари и ще почувствате сериозен прилив на енергия, а това е огромна стъпка към намаляване на раздразнителността и нервното напрежение. 

Стъпка 3: Още положителни емоции

Истината е, че забързаният ритъм на живот не ни дава много време да се погрижим за себе си. Но ако искате да успокоите нервната си система, може да опитате да промените възгледите си за света. Положителното мислене и отношение към всичко, което ни заобикаля, са от решаващо значение, тъй като, ако виждате единствено лошото във всичко и се изнервяте от всяко дребно нещо, е само въпрос на време да си навлечете куп болести.  

Помнете, че хората, които ви обичат, искат да ви виждат с усмивка на лицето, спокойни и весели, а това няма как да се случи, ако постоянно се въртите в омагьосан кръг - само работа и битови проблеми. 

Стъпка 4: Повече витамини 

Също така, ако искате да подобрите състоянието на нервната си система, е добре да приемате повече витамини – най-добре би било с храната, но може да добавите и витаминни комплекси. Така тялото ви ще се регенерира много по-бързо и всички органи ще започнат да функционират по-добре.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах