3 полезни навика за контрол на гастрита

Гастритът може да се дължи на различни причини. Една от тях е прием на медикаменти на празен стомах, когато  е изрично посочено, че трябва да се вземат след хранене, за да не дразнят стомашната лигавица.


Изпитвали ли сте неприятно парене в гръдната област, болка в стомаха и киселини? Това са знаци, които показват, че стомашната лигавица е възпалена. Симптомите не са нищо повече от обикновена защитна реакция на тялото. Ще ви разкрием как можете да контролирате гастрита само с три полезни навика.

Пийте достатъчно вода


За да контролирате гастрита, водата трябва да стане вашето приоритетно питие. Тя ще помогне на тялото ви да елиминира токсините. Освен това ще неутрализира киселинността на стомаха, а оттам и болката и усещането за тежест ще изчезнат.


Въпреки това, бъдете внимателни. Не прекалявайте с количествата вода и течности през деня. Преди да си наложите да пиете препоръчителните два литра вода на ден, обмислете какво е вашето ниво на физическа активност. Ако имате работа, която изисква непрекъснато движение или спортувате активно, може би се нуждаете от повече от два литра вода на ден. Но ако водите по-заседнал живот, това количество може да е прекомерно. Затова нашият съвет е да се опитате да се вслушвате в тялото си. То ще ви подскаже най-добре от какво се нуждаете и в какво количество.


Всеки човек е различен, така че няма определено количество вода, което трябва да пием, за да сме здрави. Всичко зависи от индивидуалните потребности, от начина на живот и характерните особености на организма.


Хранете се пълноценно


Ако искате да контролирате гастрита, трябва да имате предвид, че е необходимо да направите  някои промени в диетата. Ще ви предложим няколко съвета, така че може да започнете да се храните по-целесъобразно от днес:


Избягвайте храни, като шоколад, цитрусови плодове, домати, лук. Те може да влошат симптомите на гастрит. Опитайте се да ограничите приема им и после постепенно ги премахнете от вашето меню.


Не бързайте, когато се храните. Ако не преценявате добре количеството на приеманата храна или не дъвчете достатъчно, оплакванията ви може да се влошат.


Разпределете храненията: 2 или 3 хранения на ден не са достатъчни. Това не означава, че трябва да ядете много повече. Количеството на приеманата храна трябва да се разпредели в поне пет порции през деня. Също подходящо е и да включите допълнително количество зеленчуци и плодове. С всичко това ще избегнете усещането за глад и ще позволите на стомаха си да оптимизира работата си, докато не го претоварвате с храна.


Има някои храни, които категорично трябва да се избягват, ако страдате от гастрит. Това са пикантни храни, твърде много мазнини (наситени) и лютиви подправки.

Променете лошите навици


Лошите навици са една от предпоставките за възникване на здравословни проблеми, така че е важно да ги премахнете от живота си веднъж завинаги. Ще споменем тези от тях, които се отразяват изключително зле на стомашната лигавица и влошават симптомите на гастрит.


Кофеин: съдържа се в кафе, чай и безалкохолни напитки. Кофеинът дразни стомашната лигавица и усложнява симптомите на гастрит. Въпреки че може да не е лесно, направете опит и постепенно намалете броя на кафетата и черния чай, които  консумирате ежедневно.  


Алкохолни напитки: Пиенето на чаша вино на ден може да е полезна практика, но ако прекалявате, това може да се отрази зле на храносмилателната система и цялостното състояние. Съветваме ви да ограничите количеството на приемания алкохол, включително бира и вино.


Цигари: тютюнопушенето засяга белите дробове, храносмилането и сърдечносъдовата система. Това е изключително нездравословен навик, който вреди на цялостното здраве. Опитайте да намалите дневното количество цигари, които пушите и постепенно ги елиминирайте напълно.

Гастритът може да се овладее. Вярвате или не, това може да стане с въвеждането на полезни навици в начина ви на живот. Иска се единствено малко воля и последователност. Имате силата и избора.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах