15 септември наближава: Можем ли да предпазим децата от COVID-19 и как?

Наближава първият учебен ден, а с него се засилват тревогите на родителите, свързани с опасността от COVID-19. Днес ще поговорим затова какви мерки трябва да се предприемат, за да бъдат предпазени децата от вируса.

Медиците припомниха основните правила за безопасност при посещение на училища и детски градини, а именно често миене на ръцете или използване на подходящи дезинфектанти и въздържане от близки контакти. Ако те са изпълнени, рискът от зараза ще бъде минимализиран.

Известно е също, че при редовно проветряване на класните стаи, няма опасност от масово предаване на вируса. Оттук следва и друга важна препоръка на педиатрите – децата да прекарват колкото е възможно повече време на открито, отколкото на закрито.

Полезни съвети от експертите  

Да видим и конкретните съвети, дадени от медици, за предпазване на децата от COVID-19 в училища и детски градини.

Повишено внимание по пътя до училище 

Ако детската градина или училището е далеч от дома, да не се забравя, че общественият транспорт крие висок риск от инфекция. Ако е възможно, добре би било да се ограничи пътуването на детето с градския транспорт и то да бъде водено на учебни занятия пеша или с личния автомобил на семейството. В случай че превозването в автобуса е единственият вариант, то родителите следва да се погрижат за подсигуряването на подходящи средства за дезинфекция на ръцете след пътуването, както и да следят за използването на предпазна маска.

Поведението на децата в училище

Трябва да дадете на детето си ясни инструкции как да се държи на обществени места, включително и докато е на училище. Всички правила са същите, както и за възрастните – перфектна лична хигиена, социална дистанция, излизане при първа възможност на чист въздух и т.н. Важността на тези действия трябва да се обяснява и напомня ежедневно. Добре е да се поинтересувате от учителите дали вашето дете спазва напътствията ви. А сега да обобщим и какво точно включва поддържането на добра лична хигиена:

  • Измиване добре на ръцете преди ядене, след използване на тоалетната, след докосване на общи предмети (парапети, дръжки на врати и други), след кашляне и кихане;
  • Измиването на ръцете със сапун следва да трае за поне 20 секунди;
  • При невъзможност да се използва сапун, той може да бъде заместен от дезифенктант;
  • Да се използва правилно маската за лице – поставя се по начин, който покрива устата и носа;
  • Да не се споделят предмети за лична хигиена и училищни пособия с другите деца. 

Правила, които да се спазват по време на хранене в училище   

Ако децата ползват училищен стол, е важно да се осигури безопасно разстояние между различните класове и да се избягват ненужни контакти. Храненето в класната стая е много нежелателно, защото за учителя ще бъде трудно да следи за спазването на всички хигиенни правила. 

Грижа за здравето и имунитета на децата в условията на пандемия от COVID-19

За да може тялото на детето ви да бъде устойчиво на инфекции, трябва да обърнете сериозно внимание на начина му на живот. Погрижете се за балансираното хранене, активния начин на живот, както и се уверете, че то се наспива добре. Всичко това ще помогне за укрепване на имунната система и предотвратяване на различни заболявания, включително и зараза от коронавирус. Не забравяйте също, че през повечето време детето ви е в близък контакт с вас, така че вие също стриктно трябва да спазвате всички правила, изброени по-горе.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах