10 съвета за по-чиста и блестяща от здраве коса

Ежедневното миене на косата е не само досадно, но може да бъде вредно, тъй като насърчава отделянето на повече себум и би могло да повлияе растежния цикъл на косъма.

При по-мазните типове коси, ежедневното измиване е единственият начин да са чисти и по-витални. Според  дерматолозите обаче прекомерното миене изсушава скалпа и това води до стимулиране на мастната секреция, в резултат на което косата се омазнява все повече и по-бързо.

За да съчетаете здраве, практичност и хигиена, вижте нашите  десет съвета, с които ще имате перфектна коса, без да се налага да я миете всеки ден.

Ние сме това, което ядем

Максимата "Ние сме това, което ядем" е много по-вярна, отколкото можем да си представим.  Контролирането на диетата е важна стъпка от осигуряването на здраве за целия организъм, включително има отношение към вида на кожата и косата.
Ако косата ви е склонна към омазняване, бъдете особено внимателни с мазните и пържени храни, бялата захар, тестените изделия и консервирани храни. Вместо тях изберете такива,  които могат да са от помощ за намаляване активността на мастните жлези: плодове, зеленчуци, млечни продукти, леки меса, ядки.

Чиста коса с едно впръскване? …

Един от най-любимите продукти на всички холивудски звезди е сухият шампоан. В края на деня или сутрин – за мигновен и сияен резултат, само с няколко впръсквания, сухият шампоан може да ви даде усещането за току-що измита коса.
Достатъчно е да разделите косите си на кичури, да впръскате малко количество в корените, да сресате с четка и… резултатът е налице: олекотена, витална и чиста коса.  

Избягвайте твърде горещата вода

Температурата на водата, с която миете косата си, е важна, за да запазите резултата от измиването за по-дълго. Препоръчително е да използвате хладка вода и да завършвате със студено обливане. Горещата вода дразни скалпа и стимулира себоотделянето.

Плитки моля!

Ако косата ви е склонна към омазняване, превърнете този недостатък в предимство. Някои от най-актуалните тенденции при прическите, като плитките например, изискват косата да е по-слегнала и гладка.
След нанасянето на сух шампоан в корените, сплетете стегнато дължините. Когато косата не е току-що измита, плитката ще е гладка и стилизирана. Естествено и красиво…

Сменете посоката

Обикновено сме свикнали да носим косата си обърната наляво или надясно и с времето се образува естествена линия, или път. Сресването на косата в противоположната посока ще „отлепи ” корените от скалпа, ще даде повече обем на корените и по този начин те ще останат чисти и сухи за по-дълго.

Измивайте четката редовно

Не само косата има нужда от измиване. Това важи и за любимата ви четка, с която я сресвате. Препоръчително е тя или гребенът да бъдат измивани старателно най-малко веднъж седмично, тъй като при досег със скалпа те се замърсяват.
За да избегнете това, накисвайте ги веднъж на 7-10 дни в разтвор от топла вода и шампоан и …готово! Те отново ще са любимите ви оръжия за преобразяване.
Избягвайте гладки прически

Ако имате коса, склонна към омазняване, стилистите съветват да изберете прическа с повече чупки и къдрици. Подходящи са също небрежните кокове и топиране в основата.Така винаги ще имате повече обем и виталност.

Научете се да миете правилно косата си

За измиването на косата има определена техника, която гарантира по-дълготраен ефект и грижа.
Освен че шампоана трябва да е съобразен с типа коса и скалп, важно условие е нанасянето му да става с нежни, масажни движения. Преди да нанесете шампоана разтрийте го с малко количество вода върху дланите си. Не нанасяйте балсам върху корените, това би ги направило още по-тежки и мазни.
След като приключите, подсушете внимателно излишната вода с кърпа и оставете косата да изсъхне естествено.
Прическа за лека нощ
Един добър трик, за да поддържате косата си чиста за по-дълго, е да я измиете преди да си легнете. След като изсъхне, сресайте я и я изтеглете нагоре с фиби или диадема. Може да си направите също конска опашка или плитка. Когато на сутринта я разпуснете, косата ще има естествен обем и лекота.

Обичайте косата си!

Използването на силни стилизанти, като пяни, лакове и вакси, имат временен ефект. В края на деня косата изглежда тежка и вяла. Избягвайте всички продукти, които могат да я увредят, накъсат или изтънят.


Обичайте косата си, тя част от вашата визия и заслужава най-добрите грижи!

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах