10 мита за грипа в детска възраст

Децата боледуват от вирусни инфекции по-често, в сравнение с възрастните. Ето защо винаги е полезно да знаем как да постъпим и как да ги защитим.

 

По време на зимния сезон децата са изложени на висок риск от вирусни инфекции. Детските градини, детските площадки и училища, заведенията за хранене и дори общественият транспорт са истински гнезда за разпространение на инфекции.

 

За да предпазите децата си и за да сте подготвени как да реагирате адекватно, на първо място е нужно да сте наясно със съществуващите митове относно детския грип. Някои от тях са верни, други – не. Научете повече с нас.

 

Грипът носи риск от усложнения

 

Да, точно така. Вирусът на грипа силно засяга защитните сили на организма. Това може да улесни разпространението на други вируси и бактерии. Обратното също е възможно: децата, които имат заболяване, причинено от друг вирус, лесно могат да се заразят с грипния, тъй като имунната им защита е отслабена.

 

Препоръчително е децата да се ваксинират срещу грип

 

Това е погрешно убеждение. Ваксинацията срещу грип е желателна в случаите на хронични заболявания, като астма, диабет или сърдечни заболявания. По този начин се намалява риска от усложнения.

 

Въпреки това, ваксинацията трябва да се случи с одобрението и по препоръка на педиатъра.

 

Ако детето бъде ваксинирано, няма да се разболее от грип

 

Грешно! Ваксините покриват само 70-80% от грипните вируси, съществуващи през всеки сезон. Това означава, че при контакт с друг вид грипен вирус, детето може да се разболее.

 

Ако детето е боледувало от сезонен грип, няма да се зарази повторно

 

Точно така! Грипът е заболяване, при което се създава имунитет. Човешкото тяло създава имунна памет, която се развива с всеки патоген, с който организма се сблъсква. Това е валидно и при децата.

 

С повишаване на температурите навън, активността на вирусите намалява

 

Грешно. Грипните вируси са изключително устойчиви и променливи. Това означава, че те имат способността да се адаптират към всякакви условия, за да оцеляват.  Най-добрата стратегия, за да предпазите децата си от заразяване, е да вземате целогодишно предпазни мерки – добра храна, имуностимулиращи природни продукти, достатъчно часове сън, игри на открито, избягване на среда с висок риск от инфекции.

 

Антибиотиците се борят срещу грипа

 

Грешно. Антибиотиците не са ефективни срещу вируси. Терапевтичния подход при грипни състояния включва средства за понижаване на температурата и облекчаване на общото неразположение. Може също да се използват натурални продукти за повишаване на защитните сили на организма. Те насърчават естествените възстановителни сили и скъсяват оздравителния период.

 

Миенето на ръце предотвратява риска от инфекция

 

Точно така! Заразяването с грипен вирус става чрез директен контакт или по пътя ръце-уста.  Както при възрастните, така и при децата, измиването на ръцете е най-съществената мярка за предотвратяване на вирусни и други инфекции.

 

Детето трябва да с изпоти, за да изгони грипа от тялото си

 

Грешно! Това е друго опасно вярване. Ако детето има висока температура и го облечете допълнително, това ще влоши състоянието и може да доведе до температурен гърч. Не забравяйте, че децата нямат съвършени механизми за терморегулация и подобни практики излагат на сериозен риск здравето им.  

 

Консултирайте се с вашия педиатър за всяко съмнение и нововъзникнал симптом при вирусна инфекция.

Оставете коментар

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах