Account

БИФЛОКС ТБ 20МГ Х 28

Прод.код 1322 / Тегло 0.20 кг.

Производител
АКТАВИС
Марка АКТАВИС RX | ACTAVIS RX
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

БИФЛОКС ТАБЛ 20 МГ X 28

BIFLOX TABL 20 MG X 28

Информацията е предоставена само с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист - лекар или фармацевт.

Бифлокс твърди капсули Флуоксетин

Лекарствено вещество в една капсула: Флуоксетинов хидрохлорид 22,36 мг, еквивалентен на Флуоксетин 20 мг

Помощни вещества: микрокристална целулоза, лактоза монохидрат, царевично нишесте, магнезиев стеарат

Състав на твърдите капсули: желатин, пречистена вода, титанов диоксид, оцветители

Опаковка: Бифлокс 20 мг твърди капсули по 7 броя в блистер, по 2 или 4 блистера от РVС/алуминиево
фолио в опаковка.
По 14 броя в блистер от РVС/алуминиево фолио; по 1 или 2 блистера в опаковка.

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА БИФЛОКС И ЗА КАКВО СЕ ПРИЛАГА

Бифлокс се свързва с определени структури човешкия мозък и има антидепресивен ефект.

Бифлокс се прилага за:

 • Депресии със или без симптоми на тревожност, особено когато не се изисква седация;
 • Обсесивно-компулсивно разстройство;
 • Булимия нервоза;
 • Пременструален дисфоричен синдром.

2. КАКВО Е НЕОБХОДИМО ДА ЗНАЕТЕ ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ЛЕЧЕНИЕТО С БИФЛОКС

Бифлокс не се прилага при:

 • Свръхчувствителност (алергия) към лекарственото или към някое от помощните вещества;
 • Едновременно приемане с лекарствени продукти от групата на така наречените МАО инхибитори. Продуктът не трябва да се прилага по-рано от 14 дни след спиране на лечението с МАО-инхибитори или обратими МАО-инхибитори.

При приложението на този лекарствен продукт имайте предвид следното:

Мисли за самоубийство и влошаване на Вашата депресия или тревожно състояние.

Ако се чувствате депресиран и/или имате тревожно разстройство е възможно понякога да мислите за самонараняване или самоубийство.
Тези мисли могат да се засилят, когато за първи път приемате антидепресанти, тъй като при всички тези лекарства е необходимо време, за да започнат да действат - обикновено около две седмици, но понякога и по-дълго.

Вие може да бъдете по-предразположени да мислите по този начин:

Ако и преди сте имали мисли за самоубийство или самонараняване;

Ако сте млад човек. Данни от клинични проучвания показват повишен риск от поведение свързано със самоубийство при млади хора под 25 години) с психични заболявания, които са лекувани с антидепресант.
Ако по което и да е време у Вас се появят мисли за самонараняване или самоубийство, веднага се свържете с Вашия лекар или незабавно отидете в болница!
Може да прецените, че е полезно да споделите с роднина или близък приятел, че сте депресирани или имате тревожно разстройство и да ги помолите да прочетат тази листовка. Може да ги помолите да Ви кажат, ако мислят, че Вашата депресия или тревожност се влошават или са обезпокоени от промени в поведението Ви.

Обриви и алергични реакции

Появата на кожни обриви или уртикария много често се съчетава с развитие на системни реакции като треска, увеличение на белите кръвни клетки, ставни болки, оток, увеличени лимфни възли, белтък в урината, умерено повишаване на чернодробните ензими. В случаите, при които в хода на лечението с продукта се развият обрив и/или други симптоми на свръхчувствителност, чиято причина не може да бъде установена, се налага преустановяване на лечението с продукта.

Гърчове

Гърчовете са потенциален риск при лечение с антидепресанти и затова продуктът трябва да се прилага внимателно при пациенти с припадъци в миналото или при пациенти с повишен риск от развитие на гърчове.

Мания

Продуктът се прилага с повишено внимание при пациенти с мания в миналото. При навлизане в
манийна фаза лечението с продукта трябва да се спре.

Чернодробни/бъбречни заболявания

Бифлокс се метаболизира в черния дроб и се отделя през бъбреците. В случаите на значително
нарушение на чернодробните функции се препоръчва намаляване на дозата или приемане
на продукта през ден.

Сърдечни заболявания

Бифлокс се прилага с повишено внимание при такива пациенти.

Загуба на тегло

При някои пациенти може да настъпи загуба на тегло.

Диабет

Възможно е повлияване стойностите на кръвната захар - по време на лечението се наблюдава
хипогликемия, а след прекратяването му - хипергликемия. Това може да наложи промяна на
дозите на хипогликемичните средства.

Кръвоизливи

Пациенти със хеморагична диатеза трябва да се наблюдават по време на лечението с продукта
поради риск от настъпване на кръвоизливи, особено в случаите на комбинирано лечение с
клозапин, фенотиазини, нестероидни противовъзпалителни средства.

Пременструален дисфоричен синдром

Това състояние се проявява в последната седмица на менструалния цикъл и включва потиснато настроение, тревожност, емоционална лабилност, съпроводени с нарушение на социалните функции и главоболие, набъбване на гърдите, подпухналост, задържане на течности.
Повлияването на симптомите настъпва относително бързо - още през първия цикъл от началото на терапия. Тези симптоми могат да рецидивират обикновено след срок 1 или 2 цикъла след прекратяване на терапията.

Приложение на Бифлокс и прием на храни и напитки

Няма необходимост от специален хранителен режим по време на лечението с този продукт.

Бременност

Незабавно съобщете на Вашия доктор, ако сте бременна, има вероятност да сте забременяла или ако планирате бременност. Това се налага, тъй като някои проучвания са показали повишаване на риска от вродени дефекти, специално сърдечно-съдови, при бебета, чийто майки са приемали флуоксетин през първите няколко месеца от бременността. При тези проучвания е установено, че около 2 на 100 от бебетата (2 %), чийто майки са приемали флуоксетин през ранните етапи на бременността са имали сърдечен дефект, в сравнение с нормалното ниво от 1 на 100 бебета (1%), което обикновено се наблюдава. Вие и Вашият лекар може да решите, че е по-добре постепенно да спрете да приемате Бифлокс, докато сте бременна. Въпреки това, в зависимост от обстоятелствата, Вашият лекар може да реши, че за Вас е по-добре да продължите да приемате Бифлокс.
Ако приемате Бифлокс, трябва да уведомите акушерката и/или лекаря. Когато се приемат по време на бременност, особено през последните З месеца от бременността, лекарства подобни на Бифлокс, могат да повишат риска от поява на сериозно усложнение при новородените, наречено персистираща белодробна хипертония при новороденото, което води до учестено дишане и посиняване на бебето. Тези симптоми обикновено-започват в рамките на първите 24 часа след раждането на бебето. Ако това се появи при Вашето бебе, незабавно се свържете с Вашата акушерка и/или лекар.

Кърмене

Преди прием на каквито и да е лекарствени продукти се консултирайте с лекуващия Ви лекар или с фармацевт. Продуктът се отделя в майчиното мляко. Препоръчва се преустановяване на кърменето за
периода на лечение с продукта.

Данни за помощните вещества

Включеният в състава на готовата лекарствена форма азооцветител (Е 110) може да предизвика алергични реакции, вкл. бронхиална астма. Продуктът съдържа лактоза като помощно вещество. Неподходящ е при хора с лактазна недостатъчност, галактоземия или глюкозен/ галактозен синдром на малабсорбция.

Шофиране и работа с машини

Бифлокс може да окаже негативно влияние върху психомоторните функции, което.налага в периода на лечение с продукта ограничаване на потенциално опасни видове дейности, изискващи повишено внимание и бързи психомоторни реакции. Поради бавното елиминиране от организма е възможно ефектите на продукта да продължат до 2-3 седмици след преустановяване на лечението.

Приемане на други лекарства

Моля, информирайте своя лекуващ лекар или фармацевт ако приемате или скоро сте приемали други лекарствени продукти, дори ако те не са Ви били предписани от лекар

 • МАО-инхибитори - при едновременно приложение с флуоксетин е възможно развитие на серотонинов синдром, проявяващ се клинично с повишена температура, мускулна скованост, гърчове, треперене, повишена възбудимост, промени в психиката, диария, изменения в артериалното налягане, в някои случаи летален изход.

Приемът на МАО-инхибитор трябва да се преустанови най-малко две седмици преди започване на лечението с Бифлокс. От друга страна се препоръчва, лечение с МАО-инхибитори да започне най-малко пет седмици след преустановяване приема на Бифлокс, поради дългото време на полуелиминиране на флуоксетин и норфлуоксетин;

 • Други антидепресанти - едновременното им приложение с Бифлокс води до усилване действието им и увеличаване на риска от развитие на нежелани лекарствени реакции, особено от страна на ЦНС, поради повишаване на плазмените им нива.
 • Литиеви продукти и триптофан - при комбинираното им прилагане с Бифлокс е установена промяна в плазмените нива на лития (повишаване или понижаване). В хода на лечението е необходимо контролиране на плазмените литиеви концентрации, с оглед избягване развитие на токсични ефекти и адекватна корекция в режима на дозиране.
 • Бензодиазепини - времето на полуживот на диазепам може да бъде удължено при едновременно приложение с Бифлокс; едновременното приложение на продукта с алпразолам води до повишаване плазмените нива на последния.
 • Лекарствени продукти с висока степен на свързване с плазмените протеини (варфарин, дигитоксин) - възможно е повишение на плазмените концентрации на последните и повишаване на риска от развитие на нежелани лекарствени реакции поради изместването им от Бифлокс. Обратно, при едновременно приложение с продукти, имащи по-висок афинитет към плазмените протеини е възможно изместването на Бифлокс и повишаване на неговите плазмени концентрации.
 • Триптофан - възможно е усилване на двигателните разстройства и нарушения от страна на стомашно-чревния тракт.
 • Антиконвулсанти (фенитоин, карбамазепин) -наблюдава се повишение на плазмените им концентрации и риск от развитие на токсични ефекти при едновременно приложение с Бифлокс.
 • Лекарствени продукти, оказващи потискащо ЦНС действие и алкохол - усилва се потискащия им ефект и се повишава рискът от развитие на гърчове.
 • Антипсихотични средства (халоперидол, клозапин) - едновременното прилагане с Бифлокс може да доведе до токсични плазмени нива на карбамазепин. Във връзка с продължителния полуживот на Бифлокс и на активния метаболит норфлуоксетин, е възможно да настъпят взаимодействия с други лекарства дори 2-3 седмици след преустановяване на лечението с продукта.

3. КАК СЕ ПРИЛАГА БИФЛОКС

Винаги приемайте Бифлокс според инструкциите на лекуващия лекар!
За перорално приложение само при възрастни

 • Депресии със или без симптоми на тревожност - начална и поддържаща дневна доза 20 мг;
 • Обсесивно-компулсивно разстройство -препоръчвана дневна доза - 20-60 мг дневно. Препоръчва се начална доза от 20 мг дневно. Ако няколко седмици след началото на лечението не настъпи ефект дозата може да се повиши.
 • Булимия нервоза - при възрастни в трудоспособна и старческа възраст - дневна доза 60 мг. Повишаването на дозата следва да става постепенно според индивидуалния отговор на пациента.
 • Пременструален дисфоричен синдром - дневна доза 20 мг като първият курс на лечение продължава не повече от 6 месеца. След този период се налага преценка на състоянието на пациента.

При всички индикации препоръчваната доза може да се увеличи или намали. Дози над 80 мг не са оценявани системно. Продуктът може да се приема с храна или без връзка с нея. След прекратяване на лечението в организма остават активни лекарствени вещества в продължение на седмици. Това трябва да се вземе под внимание при започване и прекратяване на лечението. При повечето пациенти не е необходимо постепенно намаляване на дозата.

Деца: Продуктът не се прилага при деца под 18 години.

Пациенти с чернодробни и бъбречни заболявания: Препоръчва се редуциране на дозата или увеличаване на интервала между приемите при болни с тежки чернодробни и бъбречни увреждания, както и при пациенти в напреднала възраст, при наличие на системни заболявания, изискващи медикаментозно лечение.

Ако имате впечатлението, че ефектът от приложението на Бифлокс е по-силен от очаквания или недостатъчен, обърнете се към своя лекар или фармацевт!

 • Ако сте приели по-голямо количество от лекарството: При прием на по-висока доза от предписаната веднага се обърнете за помощ към лекар!
 • Симптоми - гадене; повръщане, възбуда, безпокойство, хипоманийни симптоми и други прояви от страна на ЦНС.
 • Лечение - преустановяване приема на продукта, стомашна промивка, симптоматично лечение и мониториране на показателите на сърдечно¬съдовата и дихателни функции. Необходимо е да бъдат взети предвид продължителния полуживот на флуоксетин и норфлуоксетин. Поради големия обем на разпределение, провеждането на диализа, хемоперфузия или форсиране на диурезата не оказва влияние върху процеса на елиминиране на продукта. Не е известен специфичен антидот
 • Ако сте пропуснали да приложите Бифлокс
  Ако сте пропуснали да приемете поредната доза, то приемете пропуснатата час по-скоро, но не я приемайте едновременно със следващата.
  4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
  Както всеки друг лекарствен продукт, Бифлокс може да предизвика нежелани лекарствени
  реакции  
  Храносмилателна система
  Чести- понижение на апетита, гадене, повръщане;
  Редки - афти в устата, затруднения на гълтането, възпаление на хранопровода и стомаха,
  възпаление на венците и езика, промени в стойностите на чернодробните ензими, жажда;
  Много редки -диария, възпаление на жлъчния мехур и образуване на камъни, колит,
  дуоденална язва, ентерит, повръщане на кръв,хепатит, увеличен черен дроб, хиперхлорхидрия,повишено слюноотделяне, жълтеница, стомашна язва, промяна в оцветяването на езика, оток на езика.

Ендокринна система
Редки - намалена функция на щитовидната жлеза;
Много редки -диабетна ацидоза, захарен диабет;
Хематологични и от страна на лимфатична система
Редки - анемия, кожни кръвоизливи;
Много редки - хипохромна анемия, промени в броя на белите кръвни клетки, кожни кръвоизливи,
пурпура;
Метаболитни нарушения
Чести - загуба на тегло;
Редки - дехидратация, генерализирани отоци, подагра, повишен холестерол и масти в кръвта,
ниско ниво на калия и натрия, периферни отоци;
Много редки - непоносимост към алкохол, повишаване нивата на АФ и на креатининфосфокиназата, повишен калий и пикочна киселина в кръвта, ниско ниво на калция, анемия, повишаване нивата на СГПТ;
Мускуло-скелетна система
Редки - артрит, болки в костите, възпаление на околоставните тъкани и сухожилията, крампи;
Много редки - артроза, изтъняване на ставните хрущяли, мускулна слабост, мускулни възпаления,
остеопороза, ревматоиден артрит;
Установен е повишен риск от костни счупвания при пациенти, приемащи медикаменти от същата
група, към която принадлежи и Бифлокс
Нервна система
Чести - възбуда, амнезия, емоционална лабилност, нарушения в съня;
Редки - остър мозъчен синдром, апатия, несигурна походка, конвулсии, еуфория, халюцинации, хиперкинезия, нарушена координация, повишаване на либидото, маниакални реакции, невралгия, невропатия, параноидни реакции, психози, световъртеж;
Много редки - абнормална ЕЕГ, антисоциални реакции, хроничен мозъчен синдром, ЦНС депресия, кома, нарушения на говора, дистония, мравучкания, неврит, хистерия, парализа, понижаване на рефлексите, ступор;
Дихателна система
Редки - астма, кръвотечение от носа, хипервентилация, пневмония;
Много редки - спиране на дишането, емфизем, намалено подаване на кислород в белите дробове, оток на ларинкса, белодробен оток, пневмоторакс;
Кожа и кожни придатъци
Редки- акне, оплешивяване, контактен дерматит, екзема, херпес симплекс, обриви, уртикария, кожни язви;
Много редки - гнойни пъпки по кожата, херпес зостер, окосмяване, кожни кръвоизливи, псориазис, гноен обрив, себорея;
Сърдечно-съдова система
Чести - хипертония;

Редки- стенокардия, аритмия, застойна сърдечна недостатъчност, ниско кръвно налягане, мигрена, инфаркт на миокарда, съдово обусловено главоболие; 

Много редки - предсърдно трептене, забавена сърдечна дейност, мозъчна емболия, мозъчна исхемия, сърдечен арест, сърдечен блок, периферни съдови нарушения, флебит, шок, тромбофлебит, тромбоза, спазъм на съдовете, камерна аритмия. камерна екстрасистолия, камерно трептене;

Урогенитална система

Чести - често уриниране;

Редки - аборт, албумин в урината, липса на менструация, болки в гърдите, лактация, промени в уринирането, кръв в урината, менструални кръвоизливи, повишено отделяне на урина, изпускане на урина;

Много редки - глюкоза в урината, намаляване на менструацията, болки-в бъбреците, малка количество урина;

Привикване, физическа и психическа зависимост

Докладвани са симптоми на отнемането или други симптоми на лекарствена зависимост при приложение на флуоксетин. Необходимо е обаче, преди лечение с флуоксетин да бъде изключена лекарствена или друг тип зависимост или склонност към такива. Общите симптоми включват замаяност, мравучкане, главоболие, тревожност, гадене, повечето от които са умерени и самоограничаващи се. Рядко флуоксетин е свързан в такива симптоми.
Ако забележите каквито и да е нежелани реакции, които не са отразени в тази листовка, моля съобщете за това на лекуващия лекар или фармацевт.

5.    УСЛОВИЯ НА СЪХРАНЕНИЕ

При температура под 25°С
Да се съхранява на място, недостъпно за деца!
Да не се употребява след срока на годност, указан на опаковката!
Срок на годност: 2 (две) години


ПРОИЗВОДИТЕЛ: България

Общи условия

ОБЩИ УСЛОВИЯ на Електронен магазин Аптеки Медея


1. ПРЕДМЕТ С настоящите Условия, се определят взаимоотношенията на Аптеки Медея наричани по-долу за краткост „Доставчик”, с Клиенти, възникващи по повод сключване на договор за продажба на стоки от разстояние през електронен магазин Медея http://aptekamedea.bg


2. ДЕФИНИЦИИ
Навсякъде в тези Условия следните думи и изрази, когато започват с главна буква (включително и когато са членувани и/или употребени в множествено число), ще имат посочените в този член значения, освен когато контекстът изисква друго:

2.1. Договор за продажба на Стока от разстояние - договор, сключен въз основа на предложение от страна на Доставчика чрез уеб сайт aptekamedea.bg, при който от датата на отправяне на предложението до сключването на договора страните не са във физически контакт помежду си.

2.2  Клиент/Потребител – всяко физическо лице, навършило 16 години и се е съгласило с настоящите Общи усливоя, което използва Страницата по какъвто и да е начин, включително но не само като я разглежда, прави поръчки през нея, купува, връща стоки и извършва всякакви други действия чрез нея.

2.3. Уеб Сайт/Интернет Страница/Страница– домейна aptekamedea.bg собственост на Доставчика

2.4.  Акаунт – раздел от Уеб Сайта, формиран от имейл адрес и парола, който позволява на Клиента да изпрати Поръчка и който съдържа информация относно Клиента и историята на някои от действията му в Сайта (Поръчки, фактури и др.)

2.5. Любими продукти – раздел в акаунта, който позволява на Клиента да създаде свои списъци.

2.6. Поръчка или Заявка – електронен документ, представляващ комуникационна форма между Доставчика и Клиента, чрез който Клиентът заявява на Доставчика през Сайта намерението си за купуване на Стоки от Електронен магазин Медея.

2.7. Продукт(-и) /Стока(-и) – всеки предмет на договор за продажба от разстояние,сключен между Купувача и Доставчика през Електронен магазин Медея, който се предоставя на Клиента срещу заплащане.

2.8. Кампания – всяко търговско съобщение, целящо популяризирането на, Електронен магазин Медея,  марката на Доставчика или определени Стоки, които се предлагат в ограничени наличности, освен ако в търговското съобщение изрично не е упоменато обратното, за определен период от време, посочен от Доставчика.

2.9. Електронен магазин Медея -способ за електронна търговия посредством Уеб Сайта, чрез който се сключва договор за продажба на Стока от разстояние.

 

3. ДАННИ ЗА ДОСТАВЧИКА

Наименование: НАНАКО ЕООД

ЕИК: 202233642

Седалище и адрес на управление: гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ №98 офис 7 В

Номер и дата на удостоверение за администратор на лични данни: 402449 от 17.02.2016г.

Регистрация по Закона за данък върху добавената стойност № BG202233642

Адрес на обекта Медея Опълченска: гр. София, ул. Опълченска, бл 41А
Телефон за контакт:  +359 886 77 22 77
e-mail: opalchenska@aptekamedea.bg

Адрес за кореспонденция:  гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В

Номер и дата на издадено разрешение за аптеката: АП-610-3/28.06.2019г.

Ръководител на аптеката: Силвия Николаева Семова

 

4. НАДЗОРНИ ОРГАНИ:

4.1. Комисия за защита на личните данни

Адрес: гр. София, ул. "Иван Евстатиев Гешов" № 15,

тел. 02/91-53-515, 02/91-53-519

факс 02/91-53-525

Email: kzld@cpdp.bg

Уеб сайт: www.cpdp.bg

 

4.2. Комисия за защита на потребителите

Адрес: 1000 гр.София, пл."Славейков" №4А, ет.3, 4 и 6,

тел.: 02 / 980 25 24

факс: 02 / 988 42 18

гореща линия: 0700 111 22

Email: info@kzp.bg

Уеб сайт: www.kzp.bg

 

4.3. Комисия за защита на конкуренцията

Адрес: София 1000, бул. "Витоша" №18

Телефон: (02) 935 61 13

Факс: (02) 980 73 15

Email: cpcadmin@cpc.bg

Уеб сайт: www.cpc.bg

 

4.4. Изпълнителна агенция по лекарствата

БЪЛГАРИЯ, София 1303, ул. Дамян Груев 8
тел.: +359 2 8903555; факс: +359 2 8903434
e-mail: bda@bda.bg Уеб сайт: www.bda.bg

 

5. СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА ПРОДАЖБА НА СТОКИ ОТ РАЗСТОЯНИЕ

5.1. Предложението за сключване на договор се съдържа на Интернет  страницата aptekamedea.bg и приемането се осъществява чрез Заявка/Поръчка направена от Клиента през посочената страница.

5.2. Клиентът заявява желанието си да поръча и купи Продукт през Уеб Сайта като направи Поръчка по електронен път или по телефона и която се регистрира от самия него или от служител на Доставчика от името на Клиента.

5.3. Доставчикът изпраща уведомление до Клиента за регистриране на Поръчката в системата му, което не представлява приемане, потвърждаване или поемане на ангажимент за изпълнението ѝ. Това уведомление Доставчикът прави по електронен път (мейл) или по телефона.

5.4.  Доставчикът има право да не достави част или всички Продукти от Поръчката по различни обективни причини, включително но не само поради изчерпване на складовата им наличност. При всички случаи Доставчикът уведомява за това Клиента чрез имейл или по телефона, като единствената отговорност на Доставчика е да върне евентуално получената предварително цена на Продукта.

5.5. Договорът за продажба от разстояние между Доставчика и Клиента се смята за сключен към момента на получаването  на уведомление от страна на Клиента на електронната му поща и/или чрез SMS, изпратен на телефона му, че Продуктът от Поръчката е готов за изпращане.

5.6. Неразделна част от Договора за продажба, сключен между Клиента и Доставчика, са настоящите общи условия и Общи условия за ползване на сайт Медея.

5.7. Характеристиките на предлаганите стоки са посочени в страницата при представяне на всеки продукт;

5.8. Доставчикът си запазва правото да коригира евентуални технически грешки и/или пропуски в информацията, предоставена за съответен продукт. Доставчикът уточнява, че описанията и снимките към съответните артикули имат само илюстративен и насочващ характер, поради което доставените продукти могат да се различават по вид и/или по характеристики. Задължение на Клиента е при получаване на продукта да провери дали последният съответства по характеристики с придружаващите го документи. В случай, че при несъответствие Клиентът не уведоми незабавно след доставката на стоката Доставчика, се приема, че стоката съответства с описанието в сайта по характеристики, цени и др.

 

6. ДОСТАВКА
6.1. Доставчикът се задължава, в срок до 5 /пет/ работни дни от получаване на съгласие чрез средствата за комуникация и сключване на договора за продажба на Стоки от разстояние, да достави чрез куриерска фирма Медея Логистик ЕООД, Спиди или Еконт Експрес ООД пратка, съдържаща Стоката. При получаване на пратката, Клиентът се задължава да се легитимира пред куриера с личната си карта, след което да подпише талона за доставката и да предаде един екземпляр на куриера. В случай, че Клиентът не бъде открит на посочения от него адрес 2 (два) или повече пъти се счита, че Клиентът се е отказал от договора за продажба на Стоки от разстояние.

6.2.По отношение на всеки потребител по смисъла на § 13, т. 1 от ЗЗП е в сила законова гаранция за съответствие на стоката с договора за продажба за срок от две години. При несъответствие на стоката с договора за продажба потребителят има право да предяви рекламация, като поиска от Доставчика да приведе стоката в съответствие с договора за продажба.

6.3.Използването на услугите на Електронен магазин Медея може да бъде извършвано единствено за лични/нетърговски цели.

6.4.Доставчикът ще извършва доставката на Продуктите само на територията на България. Цените за доставка са подробно описани ТУК.

 

7. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРАНИТЕ

7.1.Права и задължения на Клиента:

7.1.1. Клиентът има право:

 • да преглежда стоките, техните характеристики, цени и условия на доставка;
 • да поръчва стоки от електронен магазин Медея при реда и условията, посочени в настоящите Общи условия.
 • да получи поръчаната стока/стоки на посочен от него адрес за доставка
 • да получава информация относно статуса на собствената си поръчка;
 • да провери съдържанието на поръчката си преди да я приеме от куриерската фирма.

7.1.2. Клиентът няма право да използва сайта за изпращане на каквито и да е материали, чието съдържание е противозаконно, невярно, подвеждащо, заплашително, подстрекаващо, оскърбително, позорящо, клеветящо, или такова, което би нарушило закона и добрите нрави. В противен случай Клиентът носи пълна отговорност за причинени на Доставчика вреди.

7.1.3. Клиентът носи пълна отговорност за опазването на своето потребителско име и парола, както и за всички действия, които се извършват от него или от трето лице чрез използване на потребителското име и паролата му;

7.1.4. Клиентът се задължава:

 • да предостави вярна и точна информация и лични данни, изисквана при поръчката;
 • да заплати цената на поръчаните стоки, посочена при потвърждаване на поръчката;
 • да осигури възможност стоката да бъде получена на посочения адрес за доставка;
 • да заплати стойността на транспортните разходи за доставката

 

7.2.Права и задължения на Доставчика

7.2.1.Доставчикът има право:

 • да получава в срок всички дължими суми за закупените стоки и тяхната доставка;
 • по всяко време и без предупреждение да прави промени в публикуваните стоки и цени;
 • да получи от Клиента данни за извършване на доставката
 • да изпраща на Клиента, при съгласие от негова страна, по поща, по телефон, чрез кратки текстови съобщения (sms, електронна поща или други форми на съобщения) или чрез други средства за адресирана реклама информация, относно актуални промоции, специални оферти, нови продукти и всякаква друга информация, отнасяща се до него като Клиент;
 • по всяко време, без уведомяване на Клиента, когато последният ползва сайта в нарушение на настоящите условия, както и по своя преценка  да прекратява достъпа на потребителя до сайта.

7.2.2. Доставчикът се задължава:

 • да достави на Клиента поръчаните от него стоки в срок и при условията за доставка, публикувани в този уеб сайт и настоящите Общи условия.

 

8. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ПОРЪЧКА, ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

8.1. В случай че Клиентът желае да откаже направена вече поръчка или някой от продуктите в нея , той трябва да се обади по телефона или да изпрати мейл  преди Стоките да бъдат подготвени за доствака

8.2.Отказ от поръчка заплатена по банков път:
• в случай, че плащането е направено с банкова карта, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по картата, с която е направено плащането в срок до 14 дни;
• в случай, че плащането е направено с превод по банкова сметка, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по сметката, с която е направено плащането в срок до 14 дни;

 

9. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

9.1. Клиентът има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина, да се откаже от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние и да върне предоставената му Стока в срок от 14 дни, считано от датата на получаване на стоката. В рамките на горепосочения срок Клиентът е длъжен да съхранява получените от Доставчика стоки, тяхното качество и безопасност. 

9.2. Отказът на Клиента от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние следва да бъде направен по следния начин и при следните условия:

а/  Клиентът следва предварително писмено да информира Доставчика, че се отказва от договора, на следния имейл адрес: orders@aptekamedea.bg Правото на отказ може да бъде упражнено от Клиента и чрез попълване, подписване и изпращане на адрес support@aptekamedea.bg на следния попълнен образец на формуляр съгласно Закона за защита на потребителите

Стандартен формуляр за упражняване правото на отказ от договора:

(попълнете и изпратете настоящия формуляр единствено ако желаете да се откажете от договора)

 – До (името на търговеца, неговият географски адрес и когато е приложимо, номерът на факса му и електронният му адрес се попълват от търговеца):

– С настоящото уведомявам/уведомяваме*, че се отказвам/отказваме* от сключения от мен/нас* договор за покупка на следните стоки*/за предоставяне на следната услуга*

– Поръчано на*/получено на*

– Име на потребителя/ите

– Адрес на потребителя/ите

– Подпис на потребителя/ите (само в случай, че настоящият формуляр е на хартия)

– Дата

------------------------------------------------------

* Ненужното се зачертава.

 

б/Срокът от 14 дни се счита за спазен, ако писменото уведомление е било изпратено преди изтичането на съответния срок.
в/ В същия срок Клиентът следва да изпрати съответната Стока по куриер с обратна разписка, в оригинална опаковка в нейната цялост, пълна окомплектовка и придружаващата я документация и без увреждания на адреса за кореспонденция, посочен по-горе.

г/ Всички транспортни и други разходи по връщането на Стока са изцяло за сметка на  Клиента. До момента на обратното предаване на Стоката от страна на Клиента на Доставчика, рискът от случайното и погиване или повредждане се носи изцяло от Клиента. В случай на загубване или погиване на Стоката преди получаването й от Доставчика, Клиентът дължи обезщетение в размер на нейната цена, съгласно действащия ценоразпис на Доставчика

9.3. След получаване на върната стока и прегледа й, Доставчикът възстановява на Клиента заплатената от Клиента сума (с изключение на допълнителни разходи, свързани с избран от Клиента начин на доставка, различен от най-евтиния стандартен начин на доставка, предлаган от Доставчика)  не по-късно от 14 (четиринадесет) дни, считано от датата, на която е бил уведомен за решението на Потребителя да се откаже от договора.

9.4.В случаите, когато Клиентът не е изпълнил изискванията за връщане на предоставените стоки Доставчикът има право да задържи връщането на заплатените суми на Клиента докато неполучи обратно Стоките.

9.5.Клиентът няма право да се откаже от сключения Договор в следните случаи:

• при доставка на Продукти, които поради своето естество могат да влошат качеството си или имат кратък срок на годност;

• при доставка на запечатани Продукти, които са разпечатани след доставката им и не могат да бъдат върнати поради съображения, свързани с хигиената или защита на здравето;

• при всички други случаи, предвидени със закон.

 

10. ЦЕНИ И ПЛАЩАНЕ

10.1. Цените на Продуктите, обявени в Платформата, са крайни, обявени са в лева и включват ДДС, както и всички други данъци и такси, предвидени в действащото българско законодателство.

10.2. Цената, начинът на плащане и срокът за плащане при издаване на фактури са посочени във всяка Поръчка.

10.3. Клиентът е длъжен да предостави цялата необходима информация за издаването на фактурата в съответствие с действащото българско законодателство.

10.4. Доставчикът ще издаде на Клиента фактура за поръчаните и доставени Продукти въз основа на информацията, предоставена от Клиента.

10.5. Доставчикът издава фактура за всяко плащане по Поръчка, чрез която Клиентът си е купил Стока, предлагана от Електронен магазин Медея. Клиентът е съгласен да получава такава фактура по електронен път чрез качването ѝ в Акаунта му. 10.6.Характеристиките или цените на продуктите, описани в Електронен магазин Медея , могат да бъдат променяни от Доставчика по всяко време.

 

11. ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ

11.1. Съдържанието в интернет сайта включително, но не само лога, всякакви графични изображения или надписи, търговските символи, динамичните символи, текстовете и/или мултимедийното съдържание са изключителна собственост на Доставчика.

11.2. Доставчикът има и си запазва всички права върху интелектуалната собственост, свързани по някакъв начин със Сайта, независимо дали са негови собствени, или получени чрез договорни лицензии или по какъвто и да е друг законосъобразен начин.

11.3. Нищо в сключения между Доставчика и Клиента договор от разстояние няма да се счита като разрешение от страна на Доставчика последният да копира, разпространява, публикува, предоставя на трети лица, променя по какъвто и да е начин каквато и да е част от Съдържанието, включително, но не само съдържанието на търговските марки, логата, мултимедийното съдържание на Сайта или описанията на Продуктите по какъвто и да е начин, включително чрез въвеждането на каквото и да било външно за Сайта съдържание, премахването на знаците, обозначаващи правото на собственост на Доставчика върху Съдържанието. Клиентът няма право и да прехвърля, продава, разпространява материали, създадени чрез възпроизвеждане (копиране), изменение или публикуване на Съдържанието, освен с изричното съгласие на Доставчика.

 

12. ОГРАНИЧЕНИЯ НА ОТГОВОРНОСТТА

12.1. В случай на онлайн плащания или плащания по банков път, Доставчикът не носи отговорност за каквито и да е разходи във връзка с такси, комисионни или други допълнителни плащания, направени от Клиента или неговата банка, по повод на самата транзакция.

12.2. Нито една от страните няма да носи отговорност за неизпълнението на договорните си задължения, ако подобно неизпълнение се дължи на форсмажорно обстоятелство или такова извън контрола на страните. Форсмажорно обстоятелство е непредвидимо събитие, извън контрола на страните, което не може да бъде избегнато. Ако в срок от 14 (четиринадесет) дни от датата на съответното събитие, то не спре, всяка от страните има правото да уведоми другата страна, че прекратява Договора без да дължи на другата обезщетения за каквито и да е евентуално претърпени вреди.

12.3. Доставчикът не носи отговорност при невярна информация посочена от производителя за характеристиките на предлаганите в сайта стоки.

12.4. В случай на препратки към сайтове на трети страни. Доставчикът не носи отговорност за съдържанието, правилата за защита на личната информация и сигурността на такива сайтове.

 

13. Политика за защита на личните данни

13.1. Събиране на лични данни

13.1.1. При поръчка за сключване на договор от разстояние Клиентът  предоставя доброволно необходимите лични данни и се съгласява същите да бъдат събрани, обработвани, използвани и съхранявани от Доставчика за целите на договора за продажба от разстояние съгласно настоящите Общи Условия.

13.1.2. При поръчка Клиентът собственоръчно въвежда всички свои лични данни, необходими за сключване на договора. Клиентът е длъжен да предостави пълни и верни данни относно самоличността си и другите изискуеми от електронната форма данни, както и да ги актуализира в 7-дневен срок от тяхната промяна.
Клиентът гарантира, че данните, които предоставя в процеса на регистрация, са верни, пълни и точни и при промяна на последните, ще ги актуализира своевременно. В случай, че Клиентът предостави неверни, непълни или неточни данни или в същите не са отразени настъпили последващи промени в указаните за това срокове Доставчикът не носи отговорност за неточно изпълнение на договора.

13.2.1.Видове лични данни събирани от Доставчика:

а/При регистрация на акаунт в сайта и при закупуване на продукт - име, адрес, телефонен номер, email, начин на комуникация, информация за банкова карта и др.

б/При издаване на фактура-допълнителни данни съгласно изискванията на нормативната уредба.

13.2.Съхранение и обработване на данни

Доставчикът обработва лични данни на Клиентите с цел изпълнение на задълженията на Доставчика като страна по договор за продажба на стоки и с цел предоставяне по-качествени и по-разнообразни продукти.

Клиентските данни се съхраняват при спазване на изискванията на българското и европейското законодателство.  Същите се обработват единствено на територията на Република България, само за срока и за целите, за които са предоставени.

Данните се съхраняват за период необходим за изпълнение задълженията на Доставчика по договора, след което същите се изтриват или деперсонализират, освен ако нормативен акт изисква съхранението им за по-дълъг период.

13.3. Предоставяне на данни на трети страни

Доставчикът има право да предоставя събираните, обработвани и съхранявани за целите на договора за продажба данни на Клиента на трети лица - администратори или оператори на лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни, с цел изпълнение задължението на Доставчика по сключени договори за доставка на Стока, или събиране на вземания, дължими за доставените Стоки, както и за  изпълнение на законови задължения.

13.4. Защита на личните данни

Администраторът предприема необходимите мерки, включващи административни, технически и физически мерки, за да защити личните данни от загуба, кражба и злоупотреба, както и от неоторизиран достъп, разкриване, промяна или унищожаване, както и мерки за установяванеидентичносттанаклиента. Мерките включват, но не се ограничават до: парола на админ панел, парола на база данни, ssl сертификат с криптирана връзка, firewall на сървъра от хостинг провайдъра.

13.5. Права на Клиента относно лични данни

Клиентът има право да провери точността, пълнотата и актуалността на личните си данни, както и да ги коригира.

Клиентът има право да оттегли съгласието си за обработване на лични данни, да възрази срещу тяхното обработване или да поиска данните му да бъдат изтрити, като изпрати мейл на support@aptekamedea.bg .

 

13.6. Бисквитки

Бисквитките/Cookies/ са малки файлове с информация, които се запазват в интернет браузър или твърд диск на Клиента при посещение на сайта. Бисквитките позволяват на Доставчика да подобрява сайта, така че да съдържа максимално полезна за Клиента информация.

 

13.7. Други

Доставчикът предприема мерки за защита на личните данни на Клиента съгласно Закона за защита на личните данни, Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни, Директива (ЕС) 2015/2366 наЕвропейскияпарламент и на Съветаот 25 ноември 2015 година за платежните услуги във вътрешния пазар и Делегиран Регламент (ЕС) 2018/389 на комисията от 27.11.2017 г.за допълнение на Директива (ЕС) 2015/2366 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на регулаторните технически стандарти за задълбоченото установяване на идентичността на клиента и общите и сигурни отворени стандарти на комуникация и действащото законодателство.

Във всеки момент Доставчикът има право да изисква от Клиента да се легитимира и да удостовери достоверността на всяко едно от обявените по време на регистрацията/поръчката обстоятелства и лични данни. 

Клиентът няма право да използва чужда лична информация (чуждо име,чужд адрес, e-mail, чужда кредитна карта и т.н.).

 

14. ВЛИЗАНЕ В СИЛА и ПРОМЕНИ В ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ
14.1. Настоящите Общи условия влизат в сила на 15.08.2017 и са задължителни за всички Клиенти на Електронен магазин Медея. Клиентите се считат за уведомени и изразяват съгласието си със същите преди извършване на заявката за покупка от електронния магазин.

14.2. Всяко използване на Сайта означава, че Клиентът (а) се е запознал внимателно с общите условия за използването му и (б) се е съгласил да ги спазва безусловно. В случай, че не приема Общите Условия, Клиентът следва да не използва този уеб сайт.

14.3. Общите условия могат да бъдат променяни и допълвани едностранно от Доставчика по всяко време, както и ако промените се налагат по силата на влязъл в сила нормативен акт. Тези промени влизат в сила незабавно.

14.4.  При промяна на настоящите Общи Условия Доставчикът се задължава да ги публикува на Интернет страницата си aptekamedea.bg. Изменените Условия влизат незабавно в сила и стават задължителни за Клиента от момента на публикуването им на Страницата.

 

15. ПРИЛОЖИМО ПРАВО
При прилагането и тълкуването на настоящите Общи Условия се прилага действащото българското законодателство.

Настоящите Общи условия въвеждат изискванията на Закона за защита на потребителите, Закона за електронната търговия, Закона за защита на личните данни, Регламент(ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година и действащото законодателство.

Защита на личните данни

Конфиденциалност

НАНАКО ЕООД е администратор на лични данни, регистриран по Закона за защита на личните данни.

НАНАКО ЕООД се ангажира да гарантира неприкосновеността на информацията, съдържаща лични данни, предоставяна от потребителите онлайн посредством попълнени заявки за регистрация. Разкриване е възможно единствено в случаите, когато информацията е изискана от държавни органи или длъжностни лица, оправомощени със закон да изискват и събират информация съдържаща лични данни и при спазване на нормативно установения ред.

НАНАКО ЕООД може да предоставя събраната статистическа информация за посещаемостта на сайта на рекламодатели/рекламни агенции, които водят статистика за кликванията върху техните рекламни банери и линкове, да изготвя вътрешни статистики, както и за целите на директния маркетинг (своите и на ПАРТНЬОРИ).

С приемането на настоящите Общи условия, Вие се съгласява с обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг. Вие имате право да възразите срещу обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг, като изпратите писмено съобщение до НАНАКО ЕООД на адрес: гр. София 1618, район р-н Витоша ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В или на e-mail:  administration@aptekamedea.bg

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!