БЕТАЗОНГЕНТ МАЗ 1МГ/Г+1МГ/Г 15Г

Прод.код 8015 / Тегло 0.20 кг.

Марка
АНТИБИОТИКА | ANTIBIOTIC
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

БетазонГент

Бетаметазон + Гентамицин

 

СЪСТАВ И ПРИЛОЖЕНИЕ

БетазонГент маз е лекарство за приложение върху суха кожа. Съдържа кортикостероида бетаметазон и антибиотика гентамицин. Бетаметазон намалява зачервяването, отока, успокоява сърбежа, поради изразеното си противовъзпалително и противоалергично действие. Гентамицин потиска развитието на редица микроорганизми, предизвикващи усложнения при някои кожни заболявания.

БетазоГент се прилага за лечение на различни форми на инфектирани дерматити, вкл. такива с изразено лющене на кожата, екземи, себореен дерматит, псориазис и някои други кожни заболявания. Подходящ е при наличие на сухи, трудно отделящи се люспи и плаки.

 

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Не използвайте БетазонГент

* ако сте алергични към бетаметазон, гентамицин или към някоя от останалите съставки на БетазонГент;

* ако имате кожна инфекция (напр. дребна шарка, херпес, акне).

* ако кожата В и е разранена или разязвена.

Продуктът не трябва да се използва без лекарско предписание при малки деца под една година, да се прилага около устните, половите органи, ануса. Използването му в близост до очите, както и поставянето в тях може да доведе до развитие на глаукома.

 

Обърнете специално внимание при употреба на БетазонГент:

Ако инфектираните кожни възпаления се увеличат и не се повлияват от лечението, може да ви се назначи лечение с антибиотици, други подходящи средства, а при разпространение на инфекцията лечението и да се прекрати. Поставянето на стягащи превръзки улеснява инфектирането, затова те трябва те трябва да се използват рядко или в краен случай.

Ако сърбежа и зачервяването се усилят, кожните съзпаления се разширяват, това може да е признак на алергия и е необходимо лечението да се прекрати.

Продължителното лечение с високоактивни кортикостероиди, особено във високи дози, може да предизвика изтъняване, пигментиране на кожата и разширение на кожните кръвоносни сдове, най-често след приложение върху лицето и кожните гънки.

Дългото приложение, високите дози или третирането на обширни участъци мое да доведе до значимо проникване на бетаметазон в кръвта и да наруши функцията на надбъбречните жлези. Затова не прилагайте продукта повече от 4-5 дни. Рискът е по-голям при малки деца или при често и продължително използване на стягаща превръзка (пеленитемогат да имат ефект на такава).

Периодичен лекарски контрол е необходим при пациентите с псориазис, тъй като е възможно отслабване на ефекта (резултат на проникване), хронифициране на заболяването, намаляване на защитните способности на кожата и повишаване на риска от кожни инфекции.

Съдържащият се в продукта гентамицин може да доведе при продължително приложение до развитие на микроорганизми, устойчиви към неговото и на други антибиотици действие. Известо е, че при едновременно приложение с други антибиотици от тази група може да се увеличи честотата на алергичните реакции.

ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С  ДРУГИ ЛЕКАРСТВА

Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

По време на лечение с глюкокортикостероиди не трябва да се извършва имунизация срещу варицела (дребна шарка) и други заболявания, особено ако продуктът се прилага върху обширни площи продължително време.

БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство

Ако сте бременна или кърмите трябва да избягвате употребата на този продукт, особено за продължителни периоди от време или върху големи кожни участъци. Използването му може да става след изрично лекарско предписание.

Шофиране и работа с машини

Този продукт не повлиява неблагоприятно способността за шофиране и работа с машини.

 

НАЧИН НА УПОТРЕБА

Винаги използвайте БетазоГент точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако, не сте сигурни в нещо, питайте Вашия лекар или фармацевт.

Малко количество маз се прилага 2-3 пъти дневно върху засегнатата кожа до постигане на подобрение. Поддържащо лечение - еднократно ежедневно приложение или по-рядко в зависимост от клиничната преценка.

В случай, че след 2-4 седмично лечение не е налице подобрение, Вашият лекар ще прецени целесъобразността от продължаването му. Продуктът се нанася в тънък слой, във възможно най-малкото количество, водещо до ефект. Лекият масаж улеснява проникването в дълбочина на кожата. Ако са налице задебелени плаки и люспи в областта на коленете при болни с псориазис, ефектът може да се повиши от стегнатата превръзка до една нощ, а после лечението да продължи по установения начин.

Продължителността на лечението с БетазонГент трябва да бъде определена от Вашия лекар.

Деца и подрастващи

Нежелани реакции са по-чести при деца, затова БетазонГент трябва да се използва не по-продължително от 4-5 дни съгласно точните указания на лекаря.

Пациенти в напреднала възраст

При пациенти в напреднала възраст не се изисква промяна в дозировката.

 

ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както вскички лекарства, БетазонГент може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки гиполучава. Ако това се случи, уведомете Вашия лекар.

При лечение с продукта е възможна появата на следните нежелани реакции:

Нарушения на имунната система

Много редки - развитие на алергия.

Нарушения на ендокринната система

Много редки - прояви на повишена функция на надбъбречните жлези.

Нарушения на кожата и подкожната тъкан

Инфекции и инфестации

 

СЪХРАНЕНИЕ

Съхранявайте на място, недостъпно за деца.

 

 ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа БетазонГент

Активни вещества в 1 g маз:

1 mg Бетаметазон (като валерат)

1 mg Гентамицин (като сулфат)

Другите съставки са парафин, течен и парафин, бял мек.


 

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах