БЕТАДИН 200МГ Х 14 СУПАЗАТОРИИ

Прод.код 1965 / Тегло 0.20 кг.

Марка
ЕГИС | EGIS
Оценка на продукта
1.00 от 5 ( 1 оценка)
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

БЕТАДИН ПЕСАРИ 200МГ Х 14

1. Какво представлява Бетадин и за какво се използва
Повидон-йод е комплекс от йод и поливинил-пиролидонов полимер, който отделя йод за определен период от време след приложението си. Елементарният йод е високоефективно бактерицидно вещество. Той убива бързо всички бактерии, вируси, гъбички, както и някои протозои.

Показания: Остър или хроничен вагинит, смесени инфекции, неспецифични инфекции (бактериална вагиноза, причинена от Gardnerella vaginalis), гъбични инфекции, инфекции от Trichomonas vaginalis. Вагинални инфекции, възникнали след лечение с антибиотици или стероиди.
Профилактика преди хирургична операция на влагалището или диагностични процедури.

2. Какво трябва да знаете преди да използвате Бетадин
Не използвайте Бетадин:
ако сте алергични към повидон-йод или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6);
ако имате хипертиреоидизъм (повишена функция на щитовидната жлеза);
при пациенти с други остри нарушения на щитовидната жлеза;
при възпаления на кожата подобни на херпес (т. нар. херпетиформен дерматит на Duhring);
преди лечение с радиоактивен йод и сцинтиграфия;
при бременност и в периода на кърмене;
при деца преди пубертета.
Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да използвате Бетадин:
При поява на дразнене на кожата, контактен дерматит или свръхчувствителност, спрете употребата. Не затопляйте преди приложение. Съхранявайте на място, недостъпно за деца;
Значим прием на йод може да предизвика хипертиреоидизъм при пациенти с болести на щитовидната жлеза (гуша, възли на щитовидната жлеза или други не остро протичащи заболявания на щитовидната жлеза). Използването на Бетадин трябва да бъде възможно най-кратко при тези пациенти;
При продължителна употреба трябва да се направят изследвания на функцията на щитовидната жлеза;
Специално внимание е необходимо, когато редовно се прилага при пациенти с хронична бъбречна недостатъчност;
Редовното използване на Бетадин не се препоръчва при пациенти на лечение с литий;
Не трябва да се използва преди или след сцинтиграфия или лечение с радиоактивен йод за рак на щитовидната жлеза.
Деца и юноши
Употребата на Бетадин е противопоказана при деца преди пубертета.

Други лекарства и Бетадин
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако използвате, наскоро сте използвали или е възможно да използвате други лекарства.
Комплексът повидон-йод е ефективен при стойности на рН между 2,0 и 7,0;
Поради оксидиращото действие на лекарствата с повидон-йод някои диагностични средства може да дадат недействително положителни резултати при лабораторни изследвания (напр. изследвания с толуидин или гваякова смола за определяне стойностите на хемоглобин или глюкоза в изпражненията или урината);
Усвояването на йода от повидион-йод може да повлияе изследванията за функцията на щитовидната жлеза.
По време на употреба на повидон-йод може да намалее степента на усвояване на йод от щитовидната жлеза, което може да доведе до повлияване на резултатите от различни изследвания (сцинтиграфия на щитовидната жлеза, определяне стойностите на свързания с протеините йод, диагностика с радиоактивен йод) и може да възпрепятства провеждането на планирано лечение на щитовидната жлеза с йод (терапия с радиоактивен йод). След завършване на лечението трябва да се изчака подходящ период от време преди провеждане на нова сцинтиграма.

Бременност, кърмене и фертилитет
Употребата на Бетадин е противопоказана при бременност и през периода на кърмене. Предвид способността на йода да преминава през плацентата и да се отделя в кърмата, както и на повишената чувствителност на плода и новороденото към йод, не трябва да се прилагат големи количества повидон-йод по време на бременност или при кърмене. Освен това, йодът е в по-голяма концентрация в кърмата, отколкото в серума. Употребата на повидон-йод може да предизвика временно хипотиреоидизъм с повишение на ТСХ (тироиден стимулиращ хормон) при плода или новороденото. Трябва да се избягва поглъщане на повидон-йод от страна на новороденото.
Песарът убива клетките на спермата, поради което не се препоръчва употребата му, ако се планира зачеване.

Шофиране и работа с машини
Бетадин няма никакво или има слабо влияние върху способността за шофиране и работа с машини.

3. Как да използвате Бетадин
Винаги използвайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
При обичайната дозировка се препоръчва това лекарство да се прилага веднъж дневно, в продължение на 7 дни за лечение на леки инфекции и още 7 дни в случай на по-тежки инфекции или недобро повлияване от лечението. При устойчивите инфекции приложение два пъти дневно и по-продължително лечение са също възможни.
За да се гарантира максимално разтваряне на активното вещество, както и да се избегне локално дразнене, е важно да намокрите песара с вода преди поставяне му. Дори и ако настъпи менструално кървене, не е необходимо да се прекъсва използването на песарите и лечението може да продължи толкова време, колкото е предписано.

Начин на приложение
За вагинално приложение.
Препоръчително е да намокрите песара преди използването му и да го поставите дълбоко във влагалището, вечер преди лягане. Също така се препоръчва да се използват дамски превръзки по време на курса на лечение.

Ако сте използвали повече от необходимата доза Бетадин
Извадете поставения песар.
Симптомите на остро отравяне с йод са следните: метален вкус в устата, повишено слюноотделяне, парене или болки в гърлото и устата, възпаление и подуване на очите, кожни реакции, стомашно-чревно разстройство и диария, затруднено дишане, циркулаторен колапс, оток на белите дробове, метаболитни нарушения (метаболитна ацидоза и повишени нива на натрий в кръвта), бъбречно увреждане.
Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако подозирате предозиране.

Ако сте пропуснали да използвате Бетадин
Не прилагайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако спрете да използвате Бетадин
С цел да се избегнат рецидивите и за пълното отстраняване на инфекцията, не спирайте лечението по-рано, отколкото се препоръчва.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки, че не всеки ги получава.

Нежеланите реакции се оценяват въз основа на следните честоти:
Редки нежелани реакции (може да засегнат до 1 на 1000 души):
Реакции на свръхчувствителност, контактен дерматит (със симптоми като зачервяване, дребен обрив и сърбеж).
Много редки нежелани реакции (може да засегнат до 1 на 10 000 души):
Анафилактична реакция (сериозна алергична реакция, която предизвиква затруднено дишане, световъртеж, спадане на кръвното налягане), ангионевротичен оток (сериозна нежелана реакция, която предизвиква подуване на лицето или гърлото). Ако получите някоя от горните нежелани реакции, незабавно се свържете с Вашия лекар или с най-близката болница. Хипертиреоидизъм (повишена активност на щитовидната жлеза, което може да предизвика повишаване на апетита, понижаване на теглото, изпотяване, учестено сърцебиене или безпокойство) при пациенти с предишно заболяване на щитовидната жлеза.
С неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка):
Хипотиреоидизъм (понижена активност на щитовидната жлеза, което може да предизвика умора, повишаване на теглото, забавен сърдечен ритъм) може да възникне след продължителна или екстензивна употреба на повидон-йод; Нарушена бъбречна функция;
Химическо изгаряне на кожата (може да възникне при събиране на течност под пациента при предоперативно третиране, по-специално с Бетадин разтвор); нарушение на електролитния баланс, метаболитна ацидоза, остра бъбречна недостатъчност, нарушен осмоларитет на кръвта (може да възникне при прием на голямо количество повидон-йод).
Песарът убива сперматозоидите, така че употребата му не се препоръчва, ако се планира бременност.

Съобщаване на подозирани нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно по националната система за съобщаване, чрез Попълване на формуляр за съобщаване на НЛР от немедицински лица, на хартия или на уебсайта на Изпълнителната агенция по лекарствата, „Формуляр за съобщаване на нежелани лекарствени реакции от немедицински лица", или в ИАЛ, София 1303, ул. „Дамян Груев" №8, тел. (02) 890 3555, e-mail: bda@bda.bg.
Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5. Как да съхранявате Бетадин
Да се съхранява в хладилник (2°С - 8°С). Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Да не се използва след изтичане срока на годност, отбелязан върху опаковката. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Да не се използва, ако забележите признаци на разлагане (например, промяна на цвета).
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или контейнера за битови отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация
Какво съдържа Бетадин
Активното вещество е: повидон-йод. Всеки песар съдържа 200 mg повидон-йод, което съответства на 20 mg свободен активен йод.
Другата съставка е: макрогол 1000.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах