БЕРЛИПРИЛ 5МГ Х 30 ТАБЛЕТКИ

Прод.код 8243 / Тегло 0.20 кг.

Марка
БЕРЛИН-ХИМИ | BERLIN CHEMIE
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

Berlipril® 5

Берлиприл® 5

Enalapril maleate

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да прилагате това лекарство.

- Запазете тази листовка. Може да имате нужда да я прочетете отново.

- Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

- Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите както Вашите.

- Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля, уведомете Вашия лекар или фармацевт.

В тази листовка:

1. Какво представлява Берлиприл 5 и за какво се използва

2. Преди да приемете Берлиприл® 5

3. Как да приемате Берлиприл® 5

4. Възможни нежелани реакции

5. Съхранение на Берлиприл® 5

6. Допълнителна информация

 

1. Какво представлява Берлиприл 5 и за какво се използва?

Берлиприл® 5 е АСЕ инхибитор - лекарство, което понижава кръвното налягане и облекчава работата на сърцето. Берлиприл® 5 се използва за:

- лечение на високо кръвно налягане (хипертония);

- лечение на сърдечна недостатъчт (симптоматична сърдечна недостатъчт);

- профилактика на развититето на сърдечна недостатъчт (симптоматична сърдечна недостатъчт) при пациенти с нарушена функция на лявата камера, която все още не е довела до признаци на сърдечна недостатъчт (асимптоматична нарушена функция на лявата камера с левокамерна фракция на изтласкване < 35 %).

 

 

2. Преди да приемете Берлиприл® S Не приемайте Берлиприл® 5:

- ако сте алергичен (свръхчувствителен) към активното вещество enalapril mafeate, друг АСЕ инхибитор или някоя от другите съставки на Берлиприл® 5.

- ако е настъпил тъканен оток (ангионевротичен оток) при предшестващо лечение с АСЕ инхибитор;

- ако сте с наследствена склонт към тъканен оток или при тъканен оток с неизвестна причина (наследствен или идиопатичен ангиоедем);

- по време на последните шест месеца от брементта.

 

 

Обърнете специално внимание при употребата на Берлиприл® 5

Ако страдате от някое от следните заболявания или някое от изброените състояния се отнася за Вас, моля, информирайте Вашия лекар преди приема на това лекарство. Вашият лекар ще предприеме необходимите мерки.

- ако е налице риск за силно понижение на кръвното налягане поради нарушен водно-солеви баланс, напр. при прием на лекарства, увеличаващи отделянето на урина, при бедна на соли диета или в резултат на повръщане или диария;

- ако сърдечните клапи в лявата камера са стеснени или ако има стеснение на изхода на лявата камера;

- ако страдате от сърдечно заболяване с нарушен кръвоток (исхемия);

- ако страдате от нарушено кръвоснабдяване на мозъка (мозъчно-съдова болест);

- ако сте с нарушена бъбречна функция (креатининов клирънс < 80 ml/min);

- ако бъбречните артерии са стеснени (от двете страни или от едната страна при единствен бъбрек);

- ако наскоро сте претърпели бъбречна трансплантация;

- ако се увеличат чернодробните ензими или при жълтеница;

- ако се понижи броят на белите кръвни клетки (левкопения) и/или при силно понижение на определени бели кръвни клетки със склонт към инфекции и тежки генерализирани симптоми (агранулоцитоза);

- ако страдате от някои заболявания на съединителната тъкан (колагенози), засягащи кръвоните съдове;

- ако се лекувате с лекарства, които подтискат имунната система;

- ако едновременно приемате алопуринол (лекарство за подагра), прокаинамид (лекарство за нарушен сърдечен ритъм) или литий (лекарство срещу някои форми на депресия);

- ако по време на лечение с Берлиприл® 5 възникнат реакции на свръхчувствителт или тъканен оток (ангиоедем);

- ако имате захарен диабет;

- при проява на упорита, суха кашлица;

- при риск за увеличение на нивата на калий в кръвта;

- при незадоволителен контрол на кръвното налягане поради расови причини (особено при чернокожи пациенти).

Ако се налага десенсибилизиращо лечение срещу отрови на насекоми (напр. пчели или оси), Берлиприл® 5трябва временно да се замести с подходящо лекарство, съдържащо активно вещество от друг клас. В противен случай могат да настъпят -животозастрашващи реакции на свръхчувствителт (напр. понижение на кръвното налягане, задух, повръщане, алергични кожни реакции). Тези реакции могат да се проявят след ужилване от насекоми (напр. на пчели или оси).

Едновременното приложение на Берлипри/t® 5 по време на диализа с определени диализни мембрани (високо-флуксни мембрани) или по време на лечение на високи нива на липиди в кръвта (LDL афереза с абсорбция на декстран сулфат) може да доведе до тежки реакции на свръхчувствителт и животозастрашаващ шок.

В случай на спешна диализа или хемофилтрация при необходимост от LDL афереза, преди това лечението трябва да се смени с друго лекарство, подходящо за тази цел (не АСЕ инхибитор) или да се използва друга диализна мембрана.

Информирайте Вашия лекар, че се лекувате с Берлиприл® S или имате нужда от диализа, за да има предвид това при лечението.

Ако е планирана операция или анестезия (включително и при стоматолог), информирайте Вашия лекар, че приемате Берлиприл® 5, тъй като при анестезия може да настъпи рязко понижение на кръвното налягане.

 

Информирайте незабавно Вашия лекар, ако се прояви някой от следните симптоми:

- оток на лицето, крайниците, устните, лигавиците, езика и/или ларинкса, задух;

- жълто оцветяване на кожата и лигавиците;

- висока температура, подуване на лимфните възли и/или ;

В тези случаи не трябва да продължавате да приемате Берлиприл 5 и лекарят ще предприеме необходимите мерки.

Приложението на това лекарство изисква редовен контрол от Вашия лекар. Ето защо трябва да спазвате провеждането на лабораторните изследвания и прегледи, които лекарят Ви е назначил.

 

Деца

Данните за приложение на enalapril maleate при деца с високо кръвно налягане са ограничени. Няма данни и за приложение при други показания. Има само данни за поимостта и ефективтта на enalapril maleate за лечение на високо кръвно налягане при деца над 6 годишна възраст. Берлиприл® 5 се препоръчва единствено за лечение на това заболяване при деца.Новородени и деца с бъбречни заболявания не трябва да се лекуват с Берлиприл® 5.

 

 

Прием на други лекарства

Моля, информирайте Вашия лекар ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

При едновременното приложение на Берлиприл® 5 с други лекарства, трябва да се има предвид следното:

- Лекарства, които увеличават количеството отделена урина при намалена екскреция на калий (калий-съхраняващи диуретици) и калиеви препаратиАСЕ инхибиторите намаляват отделянето на калий с урината при приложение на диуретици. Някои диуретици (калий-съхраняващи диуретици, като напр. спиронолактон, триамтерен или амилорид), калиеви препарати и калий-съдържащи солеви заместители или хепарин (лекарство, което подтиска кръвосъсирването) може да доведат до силно увеличение на калия в кръвта. Едновременното приложение трябва да се осъществява внимателно и при често изследване на нивата на калий в кръвта.

- Други лекарства, увеличаващи количеството отделена урина (тиазиди или 6римковиди уретици) "Предшестващо лечение с високи дози диуретици може да доведе до недостиг на течти и до риск от рязко спадане на кръвното налягане в началото на лечението с Берлиприл® 5. Понижаващият кръвното налягане ефект може да се намали ако се спре диуретика, ако се компенсира недостига на течти, ако се приложат соли или ако лечението с enalapril започне с ниски дози.

- Други лекарства, понижаващи кръвното налягане (антихипертензивни лекарства)

Едновременното приложение на Берлиприл® 5 с други лекарства, понижаващи кръвното налягане, може да увеличи понижаващия кръвното налягане ефект на Берлиприл® 5. Едновременното приложение на нитроглицерин и други нитрати или други лекарства за разширяване на кръвоните съдове (вазодилататори) може допълнително да понижи кръвното налягане.

- Литий (лекарство срещу депресия)

При едновременно приложение на АСЕ инхибитор и литий е докладвано обратимо повишение на нивата на литий в кръвта и вредни (токсични) ефекти. Едновременното приложение с определени диуретици (тиазиди) може да увеличи концентрацията на литий в кръвта и това да увеличи риска от вредните ефекти на литий при лечението с АСЕ инхибитори. Ето защо приложението на Берлиприл® 5с литий не се препоръчва.

Ако обаче се налага приложението на тази комбинация, нивата на калий в кръвта трябва внимателно да се проследяват.

- Лекарства срещу депресия и срещу други психични заболявания, наркотици, анестетици (трициклични антидепресанти, невролептици, анестетици, наркотици)Едновременното приложение на АСЕ инхибитори може да доведе до по-силно понижение на кръвното налягане.

- Лекарства против и (нестероидни противовъзпалителни средства)Продължителното приложение на лекарства против и може да намали понижаващия кръвното налягане ефект на АСЕ инхибиторите. Едновременното приложение може да доведе до увеличени нива на калий в кръвта и до влошаване на бъбречната функция, което обикновено е обратимо. Острата бъбречна недостатъчт също е рядка, особено при пациенти с нарушена бъбречна функция, напр. при пациенти в напреднала възраст и при пациенти с обемен дефицит.Симпатикомиметици (лекарства, които водят до ефекти, подобни на медиаторите в организма норадреналин и адреналин, напр. повишено кръвно налягане)

Симпатикомиметиците могат да намалят понижаващия кръвното налягане ефект на АСЕ инхибиторите.

- Лекарства, понижаващи кръвната захар и инсулин (антидиабетни лекарства) Едновременното приложение на АСЕ инхибитори може да засили понижаващиякръвната захар ефект; налице е риск от понижение на нивата на кръвната захар под нормата (хилогликемия). Тези случаи обикновено възникват през първите седмици от комбинираното лечение, както и при пациенти с нарушена бъбречна функция.

- Ацетилсалицилова киселина (лекарство, прилагано в ниски дози за профилактика на сърдечно-съдови заболявания), лекарства за разрушаване на кръвни съсиреци (тромболитици), бета-блокери (лекарства за лечение на високо кръвно налягане)

 

Може да се прилагат едновременно с Берлиприл® 5.

Прием на Берлиприл® 5с храни и напитки

Приемът-на-храна-не-повлиява-резорбцията-на Берлиприл 5 в организма:

Алкохолът засилва понижаващия кръвното налягане ефект на АСЕ инхибиторите.

 

 

Бремент и кърмене

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.Берлиприл® 5 не трябва да се използва по време на първите три месеца от брементта.Ако сте бременна, планирате бремент или се съмнявате, че сте бременна, моля, консултирайте се с Вашия лекар, за да промени лечението.Берлиприл® 5 не трябва да се използва по време на последните шест месеца от брементта, тъй като това може да навреди на детето.Ако все пак Берлиприл® 5 е приеман през последните шест месеца от брементта се препоръчва ултразвуково изследване на бъбречната функция и на черепа.

 

Кърмене

Активното вещество на Берлиприл® 5 преминава в майчиното мляко. Не се препоръчва лечение по време на периода на кърмене.

 

 

Шофиране и работа с машини

Лечението с това лекарство изисква редовно проследяване от лекар. Бързината на реакциите, поради индивидуални различия, може да бъде променена в такава степен, че да се намали способтта за шофиране, работа с машини или работа без сигурна опора. Това се отнася в по-голяма степен за началото на лечението, увеличение на дозата или при планиране на промяна, както и за комбиниране с алкохол.

 

Важна информация отно някои от съставките на Берлиприл® 5

Берлиприл® 5 съдържа лактоза и поради това не трябва да се прилага при пациенти с лактазен дефицит, галактоземия или намалена резорбция на глкжоза/галактоза.

 

 

3. Как да приемате Берлиприл® 5?

Винаги приемайте Берлиприл 5 точно както Ви е предписал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар.Много е важно да приемате Берлиприл® 5 толкова дълго, колкото Ви е предписал Вашия лекар.Вашият лекар ще избере индивидуално за Вас начална доза, в зависимост от състоянието и тежестта на заболяването и ще прецизира дозата постепенно според ефекта на лекарството върху кръвното налягане.

Освен ако не е предписано друго, обичайната доза е:

Високо кръвно налягане

Начална доза

Началната доза е една таблетка Берлирпил® 5 (еквивалентно на 5 mg enalapril maleate) веднъж дневно до масимално 20 mg enalapril maleate в зависимост от тежестта на заболяването и състоянието Ви.

 

- Леко увеличено кръвно налягане

Препоръчителната доза е 1 таблетка Берлиприл® 5 (еквивалентно на 5 mg enalapril maleate) веднъж дневно до 2 таблетки Берлиприл® 5 (еквивалентно на 10 mg enalapril maleate) веднъж дневно. Пациенти със силно активирана система, регулираща кръвното налягане,напр. високо кръвно налягане при бъбречно заболяване, солеви и/или обемен дефицит, некомпенсирана сърдечна недостатъчт или силно повишено кръвно налягане

Лечението започва с 1 таблетка Берлиприл® 5 (еквивалентно на 5 mg enalapril maleate) веднъж дневно или с no-ниска доза веднъж дневно. В началото на лечението може да настъпи рязко спадане-на кръвното налягане и е необходим близък лекарски контрол.

 

- Пациенти, лекувани с високи дози диуретици

Лечението започва с 1 таблетка Берлиприл® 5 (еквивалентно на 5 mg enalapril maleate) веднъж дневно или с по-ниска доза веднъж дневно. Предшестващо лечение с високи дози диуретици може да доведе до обемен дефицит и риск от спадане на кръвното налягане в началото на лечението. При възможт тези лекарства трябва да се преустановят за около 2-3 дни преди започване на лечение с Берлиприл® 5. Трябва да се изследват бъбречната функция и нивата на калий в кръвта.

Поддържаща доза

Нормалната поддържаща доза е 20 mg enalapril maleate дневно. Максималната дневна доза от 40 mg enalapril maleate не трябва да се надвишава. За по-високи дози има таблетки с по-високо съдържание на активното вещество

 

Сърдечна недостатъчт (симптоматична сърдечна недостатъчт), дисфункция на лявата камера (асимптоматична левокамерна дисфункция)

Начална доза

Берлиприл® 5 се използва за лечение на сърдечна недостатъчт обикновено като допълнение към диуретици, дигиталис или бета-блокери.Началната доза е 2,5 mg enaiaprii maleate (еквивалентно на 1/2 таблетка Берлиприл® 5) веднъж дневно.Лечението започва под пряко лекарско наблюдение за определяне на началния ефект върху кръвното налягане.

Поддържаща доза

В началото на лечението с Берлиприл® 5 при пациенти със сърдечна недостатъчт кръвното налягане може да се понижи. Когато това отшуми, дозата трябва да се увеличава постепенно в продължение на 2-4 седмици до поддържаща доза от 20 mg enalapril maleate дневно. Тази доза трябва да се приема еднократно дневно или да се раздели на два приема в зависимост от поимостта.Максималната доза от 40 mg enalapril maleate, разделена на два приема, не трябва да се надвишава.За по-високи дози има таблетки с по-високо съдържание на активното вещество.

 

Дозировка при нарушена бъбречна функция

Интервалите между приемите на Берлиприл® 5 трябва винаги да се удължават и/или дозите да се редуцират.

Лекарят ще назначи индивидуално лечение за Вас.

При умерено нарушена бъбречна функция се препоръчва доза от 5-10 mg enalapril maleate веднъж дневно.

При тежко нарушена бъбречна функция се препоръчва доза 2,5 mg enalapril maleate веднъж дневно.При пациенти на диализа в дните на диализата се препоръчва доза от 2,5 mg enalapril maleate веднъж дневно. Дозировката се определя от понижението на кръвното налягане в дните, свободни от диализа.

 

Дозировка при пациенти в напреднала възраст

Дозировката се опредедя от бъбречната функция на пациента

 

Дозировка при деца

Ако детето може да приема таблетки, дозата се определя индивидуално от лекаря според състоянието на детето и понижаването на кръвното налягане.

Препоръчителната начална доза за деца с високо кръвно налягане и телесно тегло от 20 до 50 kg е 2,5 mg enalapril maleate веднъж дневно. Деца с тегло над 50 kg получават по 5 mg enalapril maleate веднъж дневно. След това дозировката" се прецизира от лекаря според нуждите на детето. Но не трябва да се надвишават максимални дневни дози от 20 mg enalapril maleate за деца с телесно тегло 20-50 kg и 40 mg enalapril maleate за деца с телесно тегло над 50 kg.

 

Новородени и деца с бъбречно заболяване не трябва да се лекуват Берлиприл® 5.

Таблетките се поглъщат цели с достатъчно количество течт (напр. с чаша вода). Таблетките може да се приемат независимо от храненето. Обикновено дневното количество се приема сутрин на един прием, но може ако е необходимо да бъде разделено на два приема - сутрин и вечер.Вашият лекар ще определи продължителтта на лечението.

Лечението с Берлиприл 5 обикновено продължава дълго.

Моля, консултирайте се с Вашия лекар, ако имате чувството, че ефектът на Берлиприл® 5 е много силен или много слаб.

 

Ако сте приели повече от необходимата доза Берлиприл® 5

Ако по невнимание сте приели твърде много таблетки или ако дете инцидентно е приело няколко таблетки, веднага се свържете с лекар или потърсете спешна лекарска помощ. В зависимост от степента на интоксикация, лекарят ще реши какви мерки са необходими.

В зависимост от степента на предозиране са възможни следните симптоми: рязко спадане на кръвното налягане, циркулаторен шок, ускорен или забавен пулс, сърцебиене, бъбречна недостатъчт, учестено дишане, замаят, безпокойство и кашлица. При съмнение за предозиране, спешно потърсете лекар!

Ако сте пропуснали да приемете Берлиприл® 5

Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата таблетка, а продължете приема на Берлипри/f® 5така, както е предписано.

 

Ако сте спрели приема на Берлиприл® 5

Не прекъсвайте и не спирайте приема на Берлиприл® 5 без да се консултирате с Вашия лекар!При пациенти с високо кръвно налягане, то може отново да се повиши, а при пациентите със сърдечна недостатъчт - отново да се появят симптомите.Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този лекарствен продукт, моля, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт.

 

4. Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, Берлипри/f 5 може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не се проявяват при всеки.

Нежелани ефекти

Кръв и лимфна система

 

Нечести: анемия с разрушаване на червените кръвни клетки (хемолитична анемия), анемия с нарушено кръвообразуване в костния мозък (апластична анемия).

Редки: намален брой определени кръвни клетки (неутропения, тромбоцитопения, панцитопения) до силно понижение в броя на определени бели кръвни клетки със склонт към инфекции и към тежки генерализирани симптоми (агранулоцитоза), намаление в някои лабораторни параметри (хемоглобин или хематокрит), намалена костномозъчна функция (подтискане на костния мозък), оточни лимфни възли, автоимунни заболявания.

 

 

Метаболизъм

Нечести: много ниска кръвна захар (хипогликемия).

 

 

Очи

Много чести: замъглено зрение.

 

 

Нервна система

Чести: главоболие, депресия.

Нечести: състояние на объркат, сънливост, безсъние, нервт, абнормни усещания (напр. изтръпване, чувство на мравучкане), замаят (вертиго).

Редки: промени в сънищата, нарушения на съня.

 

 

Сърдечно-съдова система

Много чести: замаят

Чести: силно понижение на кръвното налягане, включително и при промяна в положението на тялото от легнало в изправено (ортостатична хипотония), кратковременна загуба на съзнание (синкоп), инфаркт на сърцето или мозъчен инсулт, вероятно причинени от силното спадане на кръвното налягане при рискови пациенти (пациенти с нарушения в кръвотока на сърцето и/или мозъка), в гърдите, нарушения на сърдечния ритъм, чувство на стягане в гърдите, нарушения на сърдечния ритъм, чувство за тежест в сърдечната област (ангина пекторис), учестена сърдечна дейт (тахикардия).

Нечести: ортостатична хипотония, сърцебиене.

Редки: намалено кръвоснабдяване на крайниците поради съдов спазъм (синдром на Рейно).

 

 

Дихателна система

Много чести: кашлица.

Чести: задух.

Нечести: повишена секреция на ната лигавицата, и дрезгав глас, спазми на бронхите, астма. Редки:__засягане на белите дробове (белодробни инфилтрати), наа (ринит), алергично на белите дробове (алергичен алвеолит/еозинофилна пневмония).

 

 

Стомашно-чревен тракт

Много чести: гадене.

Чести: диария, в стомаха, промени във вкуса.

Нечести: чревна-непроходимост (илеуо), на задстомашната жлеза -повръщане, нарушения в храмилането, запек, загуба на апетит, разстроен стомах, сухота в устата, язва на стомаха (пептична язва).

Редки: на устната лигавица с развитие на язви (стоматит/афтозни улцерации), на езика (глосит).

Много редки: оток на тънкочревната лигавица (интестинален ангионевротичен едем).

 

 

Черен дроб и жлъчни пътища

Редки: чернодробна недостатъчт, на черния дроб (хепатит -хепатоцелуларен или холестатичен, включително чернодробна некроза), жълтеница.

 

 

Кожа и подкожна тъкан

Чести: обрив, свръхчувствителт/оток на тъканите (ангионевротичен оток): наблюдаван е ангионевротичен оток, който обхваща лицето, крайниците, устните, езика, гласните връзки (глотис) и/или ларинкса.

Нечести: повишено изпотяване, сърбеж, уртикария, загуба на коса.

Редки: тежки кожни реакции (еритема мултиформе, синдром на Стивънс-Джонсън, ексфолиативен дерматит, токсична епидермална некролиза, пемфигус, еритродермия). Описан е комплекс от симптоми, които може да се съпровождат от един или няколко от следните странични ефекти: "висока температура, на серозните обвивки (серозит), на съдовете (васкулит), или на мускулите (миалгия/миозит), или в ставите (артралгия/артрит) и промени на някои лабораторни параметри (положителен ANA титър, повишена скорост на утаяване на еритроцитите, еозинофилия и левкоцитоза). Могат да се появят кожен обрив, чувствителт към светлина или други реакции на кожата.

 

Бъбреци и отделителна система

Нечести: нарушена бъбречна функция, бъбречна недостатъчт, повишено отделяне на белтъци в урината (протеинурия).

Редки: намалено отделяне на урина (олигоурия).

 

Репродуктивни органи и гърди

Нечести: импотентт.

Редки: увеличение на гърдите у мъже (гинекомастия).

 

 

Общи

Много чести: чувство на отпадналост.

Чести: умора.

Нечести: мускулни крампи, зачервяване на лицето, шум в ушите, обща слабост, висока температура.

 

Лабораторни стойти

Чести: повишен калий в кръвта, повишен креатинин в кръвта.

Нечести: повишена урея в кръвта, намален натрий в кръвта.

Редки: повишени чернодробни стойти (чернодробни ензими, серумен билирубин).

Ако подозирате сериозна кожна реакция, трябва незабавно да посетите Вашия лекар и, ако е необходимо, веднага да преустановите приложението на Берлиприл® 5.Оток (ангионевротичен едем), който обхваща ларинкса, гласните връзки и/или езика, трябва спешно да се лекува от лекар!

Ако се прояви жълтеница или ако чернодробните ензими значително се увеличат, трябва да преустановите лечението и да се консултирате с лекар.

Информирайте лекаря си при оток на лимфните възли и/или , за да назначи изследване на белите кръвни клетки.

Ако се прояви някоя от гореспоменатите нежелани реакции, информирайте Вашия лекар - той ще прецени тежестта им и дали са необходими допълнителни мерки.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля, уведомете Вашия лекар или фармацевт.

 

 

5. Съхранение на Берлиприл® 5

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте Берлиприл® 5 след срока на годт, отбелязан върху картонената кутия след съкращенията, използвани за отбелязване на срока на годт.

Срокът на годт отговаря на последния ден от посочения месец.

Да се съхранява под 30°С.

Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да е защитен от светлина.

 

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Консултирайте се с Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах