Account

АНАФРАНИЛ 10МГ Х 30 НОВАРТИС

Прод.код 85 / Тегло 0.20 кг.

Производител
НОВАРТИС ФАРМА
Марка
НОВАРТИС | NOVARTIS
Оценка на продукта
Запази в любими Запази в любими

Този продукт не може да бъде закупен онлайн! *

* Българското законодателство НЕ разрешава онлайн продажба на лекарства с лекарско предписание! Благодарим за разбирането, заповядайте на място за проверка на наличност в удобна за Вас аптека Медея!

Анафранил 10 mg обвити таблети /

Anafranil 10 mg coated tablets

кломипрамин хидрохлорид /

(clomipramine hydrochloride)

Прочетете внимателно цялата листовиа преди да започнете да приемате това ленарство.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

В тази листовка:

1.   Какво представлява Анафранил и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Анафранил

3.   Как да приемате Анафранил

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате Анафранил

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1.   Какво представлява Анафранил и за какво се използва Какво представлява Анафранил

Анафранил се използва под формата на обвити таблетки. Активното вещество на Анафранил е кломипрамин хидрохлорид, което принадлежи към група лекарства, познати като трициклични антидепресанти.

За какво се използва

Анафранил се използва за лечение на депресия и промени в настроението. Други психични нарушения, които може да бъдат лекувани с Анафранил, са натрапливи състояния, паническо разстройство и фобии (нереални страхове). Използва се още за лечение и на мускулна слабост (катаплексия) свързана с повтарящи се пристъпи на сънливост (нарколепсия) при възрастни. При деца и подрастващи Анафранил се използва за лечение на натрапливи състояния и панически разстройства.

Как действа Анафранил

Предполага се, че Анафранил действа или като увеличава количеството на естествено срещащите се неврохормони (норадреналин и серотонин) в мозъка или като удължава тяхното действие.

Попитайте Вашият лекар ако имате някакви допълнителни въпроси за това как действа Анафранил или защо това лекарство Ви е предписано.

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Анафранил

Важно е да информирате Вашия лекар, ако имате други здравословни проблеми или приемате други лекарства.  

He приемайте Анафранил

Информирайте Вашия лекар:

•     ако сте алергични (свръхчувствителни) към кломипрамин, към някой друг трицикличен антидепресант или към някоя от останалите съставки на Анафранил;

•     ако вече приемате лекарства за лечение на депресията, като напр. моноаминооксидазни инхибитори (МАО - инхибитори), селективни инхибитори на обратния захват на серотонин, селективни инхибитори на обратния захват на серотонин и норадреналин;

•     ако наскоро сте прекарали сърдечен инфаркт или страдате от сериозно сърдечно-съдово заболяване.

Ако някое от горепосоченото се отнася за Вас, то вероятно Анафранил не е подходящ за Вас. Ако мислите, че може да сте алергичен/алергична, помолете Вашия лекар за съвет.

Трябва да информирате Вашия лекар и ако:

•     мислите за самоубийство;

•     имате епилептични припадъци;

•     ако имате нарушения в сърдечния ритъм или други сърдечни проблеми;

•     ако имате тумор на надбъбречната жлеза (феохромоцитом или невробластом);

•     имате шизофрения или други психични нарушения;

•     имате глаукома (повишено вътреочно налягане);

•     имате заболяване на черния дроб или бъбреците;

•     имате някакво заболяване на кръвта;

•     имате затруднения при уриниране (напр. дължащи се на заболяване на простатата);

•     имате твърде активна щитовидна жлеза;

•     имате продължителен запек;

•     лесно губите съзнание;

Вашият лекар ще наблюдава тези състояния преди и по време на лечението с Анафранил.

Ако някое от изброените състояния се отнася до Вас, информирайте Вашия лекар преди да започнете лечение с Анафранил.

Информация за семействата и хората, грижещи се за болни

Трябва да наблюдавате дали Вашето дете или пациент с депресия показва признаци за поведенчески промени като необяснима тревога, безпокойство, проблеми със съня, раздразнителност, агресивност, превъзбуда или други промени в поведението, влошаване на депресията или мисли за самоубийство. Трябва да информирате лекаря на пациента за всеки такъв симптом, особено ако симптомите са тежки, с внезапно начало или не са били част от първоначалните симптоми на пациента. Вие ще трябва да следите за поява на такива симптоми всеки ден, особено в началото на терапията с антидепресанти, а също и при промяна на дозата, защото промените може да бъдат внезапни.

Симптоми като тези може да бъдат свързани с повишен риск от мисли и поведение, свързани със самоубийство и показват нуждата от наблюдение и евентуални промени в лечението.

Хора в старческа възраст

Пациентите в напреднала възраст обикновено се нуждаят от по-малки дози в сравнение с младите пациенти и тези на средна възраст. Възможно е по-често да се наблюдават нежелани реакции при пациенти в напреднала възраст. Вашият лекар ще Ви предостави необходимата допълнителна информация за по-внимателно дозиране и контрол.

Деца и подрастващи

Анафранил не трябва да се прилага при деца и юноши, освен ако специално не Ви е предписан от лекар. Лекарят ще Ви даде необходимата информация за дозировка и внимателното наблюдение.   

Бременност

Осведомете Вашия лекар, ако сте бременна или кърмите. Анафранил не трябва да се приема по

време на бременност, освен ако специално не Ви е бил предписан. 

Вашият лекар ще обсъди с Вас потенциалния риск от приемането на Анафранил по време на бременност.

Кърмене

Лекарственото вещество в Анафранил преминава в майчиното мляко. Препоръчва се по време на лечение с Анафранил майките да не кърмят.

Шофиране н работа с машини

Анафранил може да предизвика сънливост или разсеяност, или замъгляване на зрението. Ако изпитате подобни ефекти, не шофирайте, не работете с машини и не извършвайте дейности, изискващи пълна концентрация на вниманието. Консумацията на алкохол може да увеличи сънливостта.

Важна информация за някои от помощните вещества на Анафранил

Анафранил обвити таблетки съдържат лактоза и захароза. Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари (напр. лактоза, захароза), свържете се с него преди да използвате Анафранил обвити таблетки.

Прием на други лекарства

Кажете на Вашия лекар или фармацевт, ако напоследък сте вземали други лекарства, включително и тези, които не са предписани от лекар.

Преди да започнете лечение с Анафранил информирайте Вашия лекар или фармацевт за всички други лекарства, които приемате. Много лекарства взаимодействат с Анафранил и може да се наложи промяна на дозата или спиране на някое от лекарствата. Особено важно е Вашият лекар или фармацевт да знае дали ежедневно консумирате алкохол, дали сте променили навиците си за тютюнопушене, както и ако приемате следните лекарства: лекарства за регулиране на кръвното налягане или сърдечната функция, други антидепресанти, успокоителни, транквиланти, антиконвулсанти (напр. барбитурати), лекарства, забавящи съсирването на кръвта (антикоагуланти), лекарства за лечение на астма или алергия, лекарства за лечение на Паркинсонова болест, препарати от щитовидна жлеза, лекарства за лечение на язва/киселини в стомаха като напр. циметидин, лекарство наречено тербинафин, приложено перорално за лечение на инфекции по кожата, главата или ноктите, причинени от гъбички, лекарства за лечение на нарушена концентрация/синдром на хиперактивност като напр. метилфенидат, перорални противозачатъчни средства, естрогени, лекарства, подпомагащи отделянето на вода и соли през бъбреците, действащи чрез повишаване на обема на урината (познати като диуретици), лекарства, използвани за намаляване на мазнините в кръвта, грейпфрут/сок от грейпфрут, сок от червена боровинка.

Други правила за безопасно приложение

Важно е Вашият лекар да следи редовно състоянието Ви, за да може да прецизира дозата и да помогне за ограничаването на нежеланите ефекти. Той или тя могат да изискат да Ви се направят изследвания на кръвта, измерване на кръвното налягане или проверка на сърдечната дейност, както преди, така и по време на лечението.

Анафранил може да причини сухота в устата, която може да повиши риска от зъбни кариеси. Следователно, при продължително лечение трябва редовно да преглеждате зъбите си.

Ако носите контактни лещи и почувствате дразнене в очите, осведомете Вашия лекар.

Преди операция или зъболечение, осведомете хирурга или зъболекаря, че приемате Анафранил. Анафранил може да повиши чувствителността на кожата Ви към слънчева светлина. Пазете се от слънцето и носете подходящо защитно облекло и слънчеви очила.

Следвайте внимателно указанията на Вашия лекар. Не превишавайте препоръчалата Ви доза. Дозировката и продължителността на лечението се определят от лекуващия лекаф. Вашият лекар ще прецени най-подходящата за Вас дозировка. При депресия, нарушения в настроението,

натрапливости и страхови неврози дневната доза обикновено е между 75 mg и 150 mg. При панически разстройства и агорафобия (страх от отворени пространства) лечението обикновено започва с 10 mg дневно и след няколко дни дозата бавно се повишава до 100 mg.

Приемайте Анафранил точно както го е предписал Вашият лекар. Не приемайте повече» по-често или по-продължително от определеното от Вашия лекар. В някои случаи лекарят може да вземе решение да Ви лекува с Анафранил под формата на инжекции.

Анафранил може да се приема със или без храна.

Ефекти, настъпващи при прекратяване лечението с Анафранил

Депресия, натрапливости и състоянията на хронично безпокойство изискват продължително лечение с Анафранил. Не променяйте и не спирайте лечението без консултация с Вашия лекар. Преди окончателното спиране на лечението с Анафранил, Вашият лекар може да изиска от Вас постепенно намаляване на дозата. Така може да се избегне влошаване на състоянието Ви и да се намали рискът от появата на симптомите от спиране на лекарството, като главоболие, гадене и общо неразположение.

Ако сте пропуснали да приемете Анафранил

Ако пропуснете приема на една доза Анафранил, вземете я, веднага щом си спомните, и след това продължете по предписаната Ви схема. В случай че е настъпило време за следващата доза, пропуснете забравената и пак продължете по предписаната Ви схема. Ако имате някакви въпроси, обърнете се към Вашия лекар.

Ако сте приели повече от необходимата доза Анафранил

Ако случайно сте приели твърде много Анафранил свържете се с Вашия лекар незабавно. Може да се нуждаете от медицински грижи.

Симптомите, които се проявяват няколко часа след предозиране, са: силно изразена сънливост, лоша концентрация, учестен, забавен или неравномерен пулс, безпокойство и възбуда, загуба на мускулна координация и мускулна скованост, задух, припадъци, повръщане, треска.

4.   Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, Анафранил може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. В повечето случаи не се налага медицинска намеса - те може да отзвучат по време на лечението, докато организмът Ви се адаптира към лекарството. Обърнете се към Вашия лекар, ако нежеланите ефекти са продължителни или Ви безпокоят.

Някои ефекти може да бъдат сериозни

Незабавно се обърнете към Вашия лекар при поява на някой от следните нежелани ефекти:

ако чувате или виждате неща, които не съществуват, ако имате нарушения на нервната система характеризиращи се със скованост на мускулите, висока температура и нарушено съзнание, ако възникне жълтеница, кожни реакции (сърбеж или зачервяване), чести инфекции с треска и възпаление на гърлото (поради намален брой на белите кръвни клетки), алергични реакции с/без кашлица и затруднения в дишането, липса на координация на движенията, повишено вътреочно налягане, силни стомашни болки, тежка загуба на апетит, внезапни съкращения на мускулите, мускулна слабост или скованост, мускулни спазми, затруднения при отделяне на урината, бърз или неравномерен пулс (учестяване, усилване), затруднения в говора, объркване, делириум, халюцинации, припадъци.

Някои нежелани реакции са много чести (засягат повече от 1 потребител на 10).

Сънливост, умора, световъртеж, безпокойство, повишен апетит, сухота в устата, з^пек^ замъглено зрение, треперене (тремор), главоболие, гадене, изпотяване, увеличавай^ на/геглото и сексуални нарушения. В началото на лечението Анафранил може да усили чувстйото Ви на тревожност, но този ефект обикновено отзвучава за две седмици.

Ако някое от гореизброените важи за Вас, незабавно уведомете Вашия лекар.

Някои нежелани реакции са чести (засягат 1 до 10 потребители на 100)

Дезориентация, възбуда, палпитации, нарушена концентрация, нарушения в съня, превъзбуда, агресивност, отслабване на паметта, прозяване, кошмари, скованост или изтръпване на крайниците, горещи вълни, разширени зеници, понижение на кръвното налягане, свързано със замаяност от рязко ставане или стоене прав, повръщане, коремни болки, диария, повишена чувствителност на кожата към слънчева светлина, влошаване на депресията, увеличаване на гърдите и отделяне на мляко, неприятен вкус, шум в ушите, раздразнитеност, чувство, че сте отдалечен от ситуацията (все едно я наблюдавате от разстояние).

Ако някое от гореизброените важи за Вас, незабавно уведомете Вашия лекар.

Някои нежелани реакции са нечести (засягат от 1 до 10 потребители на 1 000)

Треска, повишение на кръвното налягане.

Ако някое от гореизброените важи за Вас, незабавно уведомете Вашия лекар.

Някои нежелани реакции са много редки (засягат по-малко от 1 потребител на 10 000)

Оток (подути глезени и/или ръце и/или подуване на някоя друга част от тялото), оплешивяване. При пациенти на 50 и повече години, третирани с лекарства от тази група се наблюдава по- голяма вероятност от фрактури на костите.

Ако някое от гореизброените важи за Вас, незабавно уведомете Вашия лекар.

Съобщени са също (с неизвестна честота)

Чувство на вътрешно безпокойство и непреодолима нужда да си в постоянно движение, неволно повтарящи се безцелни движения, увреждане на мускулите, повишаване нивото на пролактин (хормон) в кръвта, и серотонинов синдром (синдром, причинен в резултат на повишаване на неврохормона серотонин в мозъка; проявява се със симптоми като възбуда, объркване, диария, висока температура, повишено кръвно налягане, прекомерно изпотяване и учестено сърцебиене), забавена еякулация или липса на еякулация на сперма, ако сте мъж.

Ако някое от гореизброените важи за Вас, незабавно уведомете Вашия лекар.

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване - Изпълнителна агенция по лекарствата ул. „Дамян Груев” № 8, 1303 София; Тел.: +35 928903417; уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5.   Как да съхранявате Анафраннл

Не използвайте след изтичане на срока на годност, отбелязан на опаковката. Не забравяйте да върнете на Вашия лекар или фармацевт всяко неизползвано количество от лекарството.

Да се съхранява в оригиналната опаковка.

Съхранявайте на място, недостъпно за деца. Предозирането на това лекарство е особено опасно за малки деца.

Анафранил 10 mg и 25 mg обвити таблетки трябва да се съхраняват на сухо място, за да се >

предпазят от влага.

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа Анафравил

• Активното вещество в Анафранил е кломипрамин хидрохлорид (clomipramine hydrochloride). Предлага се под следните форми:

-     обвити таблетки от 10 mg;

-     обвити таблетки от 25 mg;

Другите съставки са: лактоза монохидрат, магнезиев стеарат, царевично нишесте, силициев диоксид, колоиден безводен, хипромелоза (хидроксипропил метилцелулоза), коповидон (винилпиролидон/винилацетат кополимер), микрокристална целулоза, титанов диоксид (Е171), жълт железен диоксид (Е 172), макрогол 8 000 (полиетилен гликол 8 000), повидон (поливинил пиролидон), захароза, талк.

Таблетките от 25 mg съдържат също стеаринова киселина и глицерол (85%).

Анафранил се предлага в опаковки съдържащи 30 таблетки.

Ако имате каквито и да е други въпроси относно Вашето лекарство, обърнете се към Вашия лекар или фармацевт.

Притежател на разрешението за употреба и производител

Novartis Pharma GmbH

Roonstrasse 25, D-90429 Numberg, Германия

За допълнителна информация относно този лекарствен продукт, моля свържете се с локалния представител на притежателя на разрешението за употреба:

Novartis Pharma Services Inc.

бул. Акад. Иван Евст. Гешов No 44, София 1612

Тел: 02/489 98 28 ; Факс: 02/489 98 29

Дата на последно преразглеждане на листовката: декември 2014 г.

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Общи условия

ОБЩИ УСЛОВИЯ на Електронен магазин Аптеки Медея


1. ПРЕДМЕТ С настоящите Условия, се определят взаимоотношенията на Аптеки Медея наричани по-долу за краткост „Доставчик”, с Клиенти, възникващи по повод сключване на договор за продажба на стоки от разстояние през електронен магазин Медея http://aptekamedea.bg


2. ДЕФИНИЦИИ
Навсякъде в тези Условия следните думи и изрази, когато започват с главна буква (включително и когато са членувани и/или употребени в множествено число), ще имат посочените в този член значения, освен когато контекстът изисква друго:

2.1. Договор за продажба на Стока от разстояние - договор, сключен въз основа на предложение от страна на Доставчика чрез уеб сайт aptekamedea.bg, при който от датата на отправяне на предложението до сключването на договора страните не са във физически контакт помежду си.

2.2  Клиент/Потребител – всяко физическо лице, навършило 16 години и се е съгласило с настоящите Общи усливоя, което използва Страницата по какъвто и да е начин, включително но не само като я разглежда, прави поръчки през нея, купува, връща стоки и извършва всякакви други действия чрез нея.

2.3. Уеб Сайт/Интернет Страница/Страница– домейна aptekamedea.bg собственост на Доставчика

2.4.  Акаунт – раздел от Уеб Сайта, формиран от имейл адрес и парола, който позволява на Клиента да изпрати Поръчка и който съдържа информация относно Клиента и историята на някои от действията му в Сайта (Поръчки, фактури и др.)

2.5. Любими продукти – раздел в акаунта, който позволява на Клиента да създаде свои списъци.

2.6. Поръчка или Заявка – електронен документ, представляващ комуникационна форма между Доставчика и Клиента, чрез който Клиентът заявява на Доставчика през Сайта намерението си за купуване на Стоки от Електронен магазин Медея.

2.7. Продукт(-и) /Стока(-и) – всеки предмет на договор за продажба от разстояние,сключен между Купувача и Доставчика през Електронен магазин Медея, който се предоставя на Клиента срещу заплащане.

2.8. Кампания – всяко търговско съобщение, целящо популяризирането на, Електронен магазин Медея,  марката на Доставчика или определени Стоки, които се предлагат в ограничени наличности, освен ако в търговското съобщение изрично не е упоменато обратното, за определен период от време, посочен от Доставчика.

2.9. Електронен магазин Медея -способ за електронна търговия посредством Уеб Сайта, чрез който се сключва договор за продажба на Стока от разстояние.

 

3. ДАННИ ЗА ДОСТАВЧИКА

Наименование: НАНАКО ЕООД

ЕИК: 202233642

Седалище и адрес на управление: гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ №98 офис 7 В

Номер и дата на удостоверение за администратор на лични данни: 402449 от 17.02.2016г.

Регистрация по Закона за данък върху добавената стойност № BG202233642

Адрес на обекта Медея Опълченска: гр. София, ул. Опълченска, бл 41А
Телефон за контакт:  +359 886 77 22 77
e-mail: opalchenska@aptekamedea.bg

Адрес за кореспонденция:  гр. София, ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В

Номер и дата на издадено разрешение за аптеката: АП-610-3/28.06.2019г.

Ръководител на аптеката: Силвия Николаева Семова

 

4. НАДЗОРНИ ОРГАНИ:

4.1. Комисия за защита на личните данни

Адрес: гр. София, ул. "Иван Евстатиев Гешов" № 15,

тел. 02/91-53-515, 02/91-53-519

факс 02/91-53-525

Email: kzld@cpdp.bg

Уеб сайт: www.cpdp.bg

 

4.2. Комисия за защита на потребителите

Адрес: 1000 гр.София, пл."Славейков" №4А, ет.3, 4 и 6,

тел.: 02 / 980 25 24

факс: 02 / 988 42 18

гореща линия: 0700 111 22

Email: info@kzp.bg

Уеб сайт: www.kzp.bg

 

4.3. Комисия за защита на конкуренцията

Адрес: София 1000, бул. "Витоша" №18

Телефон: (02) 935 61 13

Факс: (02) 980 73 15

Email: cpcadmin@cpc.bg

Уеб сайт: www.cpc.bg

 

4.4. Изпълнителна агенция по лекарствата

БЪЛГАРИЯ, София 1303, ул. Дамян Груев 8
тел.: +359 2 8903555; факс: +359 2 8903434
e-mail: bda@bda.bg Уеб сайт: www.bda.bg

 

5. СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА ПРОДАЖБА НА СТОКИ ОТ РАЗСТОЯНИЕ

5.1. Предложението за сключване на договор се съдържа на Интернет  страницата aptekamedea.bg и приемането се осъществява чрез Заявка/Поръчка направена от Клиента през посочената страница.

5.2. Клиентът заявява желанието си да поръча и купи Продукт през Уеб Сайта като направи Поръчка по електронен път или по телефона и която се регистрира от самия него или от служител на Доставчика от името на Клиента.

5.3. Доставчикът изпраща уведомление до Клиента за регистриране на Поръчката в системата му, което не представлява приемане, потвърждаване или поемане на ангажимент за изпълнението ѝ. Това уведомление Доставчикът прави по електронен път (мейл) или по телефона.

5.4.  Доставчикът има право да не достави част или всички Продукти от Поръчката по различни обективни причини, включително но не само поради изчерпване на складовата им наличност. При всички случаи Доставчикът уведомява за това Клиента чрез имейл или по телефона, като единствената отговорност на Доставчика е да върне евентуално получената предварително цена на Продукта.

5.5. Договорът за продажба от разстояние между Доставчика и Клиента се смята за сключен към момента на получаването  на уведомление от страна на Клиента на електронната му поща и/или чрез SMS, изпратен на телефона му, че Продуктът от Поръчката е готов за изпращане.

5.6. Неразделна част от Договора за продажба, сключен между Клиента и Доставчика, са настоящите общи условия и Общи условия за ползване на сайт Медея.

5.7. Характеристиките на предлаганите стоки са посочени в страницата при представяне на всеки продукт;

5.8. Доставчикът си запазва правото да коригира евентуални технически грешки и/или пропуски в информацията, предоставена за съответен продукт. Доставчикът уточнява, че описанията и снимките към съответните артикули имат само илюстративен и насочващ характер, поради което доставените продукти могат да се различават по вид и/или по характеристики. Задължение на Клиента е при получаване на продукта да провери дали последният съответства по характеристики с придружаващите го документи. В случай, че при несъответствие Клиентът не уведоми незабавно след доставката на стоката Доставчика, се приема, че стоката съответства с описанието в сайта по характеристики, цени и др.

 

6. ДОСТАВКА
6.1. Доставчикът се задължава, в срок до 5 /пет/ работни дни от получаване на съгласие чрез средствата за комуникация и сключване на договора за продажба на Стоки от разстояние, да достави чрез куриерска фирма Медея Логистик ЕООД, Спиди или Еконт Експрес ООД пратка, съдържаща Стоката. При получаване на пратката, Клиентът се задължава да се легитимира пред куриера с личната си карта, след което да подпише талона за доставката и да предаде един екземпляр на куриера. В случай, че Клиентът не бъде открит на посочения от него адрес 2 (два) или повече пъти се счита, че Клиентът се е отказал от договора за продажба на Стоки от разстояние.

6.2.По отношение на всеки потребител по смисъла на § 13, т. 1 от ЗЗП е в сила законова гаранция за съответствие на стоката с договора за продажба за срок от две години. При несъответствие на стоката с договора за продажба потребителят има право да предяви рекламация, като поиска от Доставчика да приведе стоката в съответствие с договора за продажба.

6.3.Използването на услугите на Електронен магазин Медея може да бъде извършвано единствено за лични/нетърговски цели.

6.4.Доставчикът ще извършва доставката на Продуктите само на територията на България. Цените за доставка са подробно описани ТУК.

 

7. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СТРАНИТЕ

7.1.Права и задължения на Клиента:

7.1.1. Клиентът има право:

 • да преглежда стоките, техните характеристики, цени и условия на доставка;
 • да поръчва стоки от електронен магазин Медея при реда и условията, посочени в настоящите Общи условия.
 • да получи поръчаната стока/стоки на посочен от него адрес за доставка
 • да получава информация относно статуса на собствената си поръчка;
 • да провери съдържанието на поръчката си преди да я приеме от куриерската фирма.

7.1.2. Клиентът няма право да използва сайта за изпращане на каквито и да е материали, чието съдържание е противозаконно, невярно, подвеждащо, заплашително, подстрекаващо, оскърбително, позорящо, клеветящо, или такова, което би нарушило закона и добрите нрави. В противен случай Клиентът носи пълна отговорност за причинени на Доставчика вреди.

7.1.3. Клиентът носи пълна отговорност за опазването на своето потребителско име и парола, както и за всички действия, които се извършват от него или от трето лице чрез използване на потребителското име и паролата му;

7.1.4. Клиентът се задължава:

 • да предостави вярна и точна информация и лични данни, изисквана при поръчката;
 • да заплати цената на поръчаните стоки, посочена при потвърждаване на поръчката;
 • да осигури възможност стоката да бъде получена на посочения адрес за доставка;
 • да заплати стойността на транспортните разходи за доставката

 

7.2.Права и задължения на Доставчика

7.2.1.Доставчикът има право:

 • да получава в срок всички дължими суми за закупените стоки и тяхната доставка;
 • по всяко време и без предупреждение да прави промени в публикуваните стоки и цени;
 • да получи от Клиента данни за извършване на доставката
 • да изпраща на Клиента, при съгласие от негова страна, по поща, по телефон, чрез кратки текстови съобщения (sms, електронна поща или други форми на съобщения) или чрез други средства за адресирана реклама информация, относно актуални промоции, специални оферти, нови продукти и всякаква друга информация, отнасяща се до него като Клиент;
 • по всяко време, без уведомяване на Клиента, когато последният ползва сайта в нарушение на настоящите условия, както и по своя преценка  да прекратява достъпа на потребителя до сайта.

7.2.2. Доставчикът се задължава:

 • да достави на Клиента поръчаните от него стоки в срок и при условията за доставка, публикувани в този уеб сайт и настоящите Общи условия.

 

8. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ПОРЪЧКА, ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

8.1. В случай че Клиентът желае да откаже направена вече поръчка или някой от продуктите в нея , той трябва да се обади по телефона или да изпрати мейл  преди Стоките да бъдат подготвени за доствака

8.2.Отказ от поръчка заплатена по банков път:
• в случай, че плащането е направено с банкова карта, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по картата, с която е направено плащането в срок до 14 дни;
• в случай, че плащането е направено с превод по банкова сметка, възстановяването на сумата се извършва, чрез нареждане на обратна операция по сметката, с която е направено плащането в срок до 14 дни;

 

9. ПРАВО НА ОТКАЗ ОТ ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА КЛИЕНТА

9.1. Клиентът има право, без да дължи обезщетение или неустойка и без да посочва причина, да се откаже от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние и да върне предоставената му Стока в срок от 14 дни, считано от датата на получаване на стоката. В рамките на горепосочения срок Клиентът е длъжен да съхранява получените от Доставчика стоки, тяхното качество и безопасност. 

9.2. Отказът на Клиента от сключения договор за продажба на Стоки от разстояние следва да бъде направен по следния начин и при следните условия:

а/  Клиентът следва предварително писмено да информира Доставчика, че се отказва от договора, на следния имейл адрес: orders@aptekamedea.bg Правото на отказ може да бъде упражнено от Клиента и чрез попълване, подписване и изпращане на адрес support@aptekamedea.bg на следния попълнен образец на формуляр съгласно Закона за защита на потребителите

Стандартен формуляр за упражняване правото на отказ от договора:

(попълнете и изпратете настоящия формуляр единствено ако желаете да се откажете от договора)

 – До (името на търговеца, неговият географски адрес и когато е приложимо, номерът на факса му и електронният му адрес се попълват от търговеца):

– С настоящото уведомявам/уведомяваме*, че се отказвам/отказваме* от сключения от мен/нас* договор за покупка на следните стоки*/за предоставяне на следната услуга*

– Поръчано на*/получено на*

– Име на потребителя/ите

– Адрес на потребителя/ите

– Подпис на потребителя/ите (само в случай, че настоящият формуляр е на хартия)

– Дата

------------------------------------------------------

* Ненужното се зачертава.

 

б/Срокът от 14 дни се счита за спазен, ако писменото уведомление е било изпратено преди изтичането на съответния срок.
в/ В същия срок Клиентът следва да изпрати съответната Стока по куриер с обратна разписка, в оригинална опаковка в нейната цялост, пълна окомплектовка и придружаващата я документация и без увреждания на адреса за кореспонденция, посочен по-горе.

г/ Всички транспортни и други разходи по връщането на Стока са изцяло за сметка на  Клиента. До момента на обратното предаване на Стоката от страна на Клиента на Доставчика, рискът от случайното и погиване или повредждане се носи изцяло от Клиента. В случай на загубване или погиване на Стоката преди получаването й от Доставчика, Клиентът дължи обезщетение в размер на нейната цена, съгласно действащия ценоразпис на Доставчика

9.3. След получаване на върната стока и прегледа й, Доставчикът възстановява на Клиента заплатената от Клиента сума (с изключение на допълнителни разходи, свързани с избран от Клиента начин на доставка, различен от най-евтиния стандартен начин на доставка, предлаган от Доставчика)  не по-късно от 14 (четиринадесет) дни, считано от датата, на която е бил уведомен за решението на Потребителя да се откаже от договора.

9.4.В случаите, когато Клиентът не е изпълнил изискванията за връщане на предоставените стоки Доставчикът има право да задържи връщането на заплатените суми на Клиента докато неполучи обратно Стоките.

9.5.Клиентът няма право да се откаже от сключения Договор в следните случаи:

• при доставка на Продукти, които поради своето естество могат да влошат качеството си или имат кратък срок на годност;

• при доставка на запечатани Продукти, които са разпечатани след доставката им и не могат да бъдат върнати поради съображения, свързани с хигиената или защита на здравето;

• при всички други случаи, предвидени със закон.

 

10. ЦЕНИ И ПЛАЩАНЕ

10.1. Цените на Продуктите, обявени в Платформата, са крайни, обявени са в лева и включват ДДС, както и всички други данъци и такси, предвидени в действащото българско законодателство.

10.2. Цената, начинът на плащане и срокът за плащане при издаване на фактури са посочени във всяка Поръчка.

10.3. Клиентът е длъжен да предостави цялата необходима информация за издаването на фактурата в съответствие с действащото българско законодателство.

10.4. Доставчикът ще издаде на Клиента фактура за поръчаните и доставени Продукти въз основа на информацията, предоставена от Клиента.

10.5. Доставчикът издава фактура за всяко плащане по Поръчка, чрез която Клиентът си е купил Стока, предлагана от Електронен магазин Медея. Клиентът е съгласен да получава такава фактура по електронен път чрез качването ѝ в Акаунта му. 10.6.Характеристиките или цените на продуктите, описани в Електронен магазин Медея , могат да бъдат променяни от Доставчика по всяко време.

 

11. ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ

11.1. Съдържанието в интернет сайта включително, но не само лога, всякакви графични изображения или надписи, търговските символи, динамичните символи, текстовете и/или мултимедийното съдържание са изключителна собственост на Доставчика.

11.2. Доставчикът има и си запазва всички права върху интелектуалната собственост, свързани по някакъв начин със Сайта, независимо дали са негови собствени, или получени чрез договорни лицензии или по какъвто и да е друг законосъобразен начин.

11.3. Нищо в сключения между Доставчика и Клиента договор от разстояние няма да се счита като разрешение от страна на Доставчика последният да копира, разпространява, публикува, предоставя на трети лица, променя по какъвто и да е начин каквато и да е част от Съдържанието, включително, но не само съдържанието на търговските марки, логата, мултимедийното съдържание на Сайта или описанията на Продуктите по какъвто и да е начин, включително чрез въвеждането на каквото и да било външно за Сайта съдържание, премахването на знаците, обозначаващи правото на собственост на Доставчика върху Съдържанието. Клиентът няма право и да прехвърля, продава, разпространява материали, създадени чрез възпроизвеждане (копиране), изменение или публикуване на Съдържанието, освен с изричното съгласие на Доставчика.

 

12. ОГРАНИЧЕНИЯ НА ОТГОВОРНОСТТА

12.1. В случай на онлайн плащания или плащания по банков път, Доставчикът не носи отговорност за каквито и да е разходи във връзка с такси, комисионни или други допълнителни плащания, направени от Клиента или неговата банка, по повод на самата транзакция.

12.2. Нито една от страните няма да носи отговорност за неизпълнението на договорните си задължения, ако подобно неизпълнение се дължи на форсмажорно обстоятелство или такова извън контрола на страните. Форсмажорно обстоятелство е непредвидимо събитие, извън контрола на страните, което не може да бъде избегнато. Ако в срок от 14 (четиринадесет) дни от датата на съответното събитие, то не спре, всяка от страните има правото да уведоми другата страна, че прекратява Договора без да дължи на другата обезщетения за каквито и да е евентуално претърпени вреди.

12.3. Доставчикът не носи отговорност при невярна информация посочена от производителя за характеристиките на предлаганите в сайта стоки.

12.4. В случай на препратки към сайтове на трети страни. Доставчикът не носи отговорност за съдържанието, правилата за защита на личната информация и сигурността на такива сайтове.

 

13. Политика за защита на личните данни

13.1. Събиране на лични данни

13.1.1. При поръчка за сключване на договор от разстояние Клиентът  предоставя доброволно необходимите лични данни и се съгласява същите да бъдат събрани, обработвани, използвани и съхранявани от Доставчика за целите на договора за продажба от разстояние съгласно настоящите Общи Условия.

13.1.2. При поръчка Клиентът собственоръчно въвежда всички свои лични данни, необходими за сключване на договора. Клиентът е длъжен да предостави пълни и верни данни относно самоличността си и другите изискуеми от електронната форма данни, както и да ги актуализира в 7-дневен срок от тяхната промяна.
Клиентът гарантира, че данните, които предоставя в процеса на регистрация, са верни, пълни и точни и при промяна на последните, ще ги актуализира своевременно. В случай, че Клиентът предостави неверни, непълни или неточни данни или в същите не са отразени настъпили последващи промени в указаните за това срокове Доставчикът не носи отговорност за неточно изпълнение на договора.

13.2.1.Видове лични данни събирани от Доставчика:

а/При регистрация на акаунт в сайта и при закупуване на продукт - име, адрес, телефонен номер, email, начин на комуникация, информация за банкова карта и др.

б/При издаване на фактура-допълнителни данни съгласно изискванията на нормативната уредба.

13.2.Съхранение и обработване на данни

Доставчикът обработва лични данни на Клиентите с цел изпълнение на задълженията на Доставчика като страна по договор за продажба на стоки и с цел предоставяне по-качествени и по-разнообразни продукти.

Клиентските данни се съхраняват при спазване на изискванията на българското и европейското законодателство.  Същите се обработват единствено на територията на Република България, само за срока и за целите, за които са предоставени.

Данните се съхраняват за период необходим за изпълнение задълженията на Доставчика по договора, след което същите се изтриват или деперсонализират, освен ако нормативен акт изисква съхранението им за по-дълъг период.

13.3. Предоставяне на данни на трети страни

Доставчикът има право да предоставя събираните, обработвани и съхранявани за целите на договора за продажба данни на Клиента на трети лица - администратори или оператори на лични данни по смисъла на Закона за защита на личните данни, с цел изпълнение задължението на Доставчика по сключени договори за доставка на Стока, или събиране на вземания, дължими за доставените Стоки, както и за  изпълнение на законови задължения.

13.4. Защита на личните данни

Администраторът предприема необходимите мерки, включващи административни, технически и физически мерки, за да защити личните данни от загуба, кражба и злоупотреба, както и от неоторизиран достъп, разкриване, промяна или унищожаване, както и мерки за установяванеидентичносттанаклиента. Мерките включват, но не се ограничават до: парола на админ панел, парола на база данни, ssl сертификат с криптирана връзка, firewall на сървъра от хостинг провайдъра.

13.5. Права на Клиента относно лични данни

Клиентът има право да провери точността, пълнотата и актуалността на личните си данни, както и да ги коригира.

Клиентът има право да оттегли съгласието си за обработване на лични данни, да възрази срещу тяхното обработване или да поиска данните му да бъдат изтрити, като изпрати мейл на support@aptekamedea.bg .

 

13.6. Бисквитки

Бисквитките/Cookies/ са малки файлове с информация, които се запазват в интернет браузър или твърд диск на Клиента при посещение на сайта. Бисквитките позволяват на Доставчика да подобрява сайта, така че да съдържа максимално полезна за Клиента информация.

 

13.7. Други

Доставчикът предприема мерки за защита на личните данни на Клиента съгласно Закона за защита на личните данни, Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни, Директива (ЕС) 2015/2366 наЕвропейскияпарламент и на Съветаот 25 ноември 2015 година за платежните услуги във вътрешния пазар и Делегиран Регламент (ЕС) 2018/389 на комисията от 27.11.2017 г.за допълнение на Директива (ЕС) 2015/2366 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на регулаторните технически стандарти за задълбоченото установяване на идентичността на клиента и общите и сигурни отворени стандарти на комуникация и действащото законодателство.

Във всеки момент Доставчикът има право да изисква от Клиента да се легитимира и да удостовери достоверността на всяко едно от обявените по време на регистрацията/поръчката обстоятелства и лични данни. 

Клиентът няма право да използва чужда лична информация (чуждо име,чужд адрес, e-mail, чужда кредитна карта и т.н.).

 

14. ВЛИЗАНЕ В СИЛА и ПРОМЕНИ В ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ
14.1. Настоящите Общи условия влизат в сила на 15.08.2017 и са задължителни за всички Клиенти на Електронен магазин Медея. Клиентите се считат за уведомени и изразяват съгласието си със същите преди извършване на заявката за покупка от електронния магазин.

14.2. Всяко използване на Сайта означава, че Клиентът (а) се е запознал внимателно с общите условия за използването му и (б) се е съгласил да ги спазва безусловно. В случай, че не приема Общите Условия, Клиентът следва да не използва този уеб сайт.

14.3. Общите условия могат да бъдат променяни и допълвани едностранно от Доставчика по всяко време, както и ако промените се налагат по силата на влязъл в сила нормативен акт. Тези промени влизат в сила незабавно.

14.4.  При промяна на настоящите Общи Условия Доставчикът се задължава да ги публикува на Интернет страницата си aptekamedea.bg. Изменените Условия влизат незабавно в сила и стават задължителни за Клиента от момента на публикуването им на Страницата.

 

15. ПРИЛОЖИМО ПРАВО
При прилагането и тълкуването на настоящите Общи Условия се прилага действащото българското законодателство.

Настоящите Общи условия въвеждат изискванията на Закона за защита на потребителите, Закона за електронната търговия, Закона за защита на личните данни, Регламент(ЕС) 2016/679 на Европейския Парламент и на Съвета от 27 април 2016 година и действащото законодателство.

Защита на личните данни

Конфиденциалност

НАНАКО ЕООД е администратор на лични данни, регистриран по Закона за защита на личните данни.

НАНАКО ЕООД се ангажира да гарантира неприкосновеността на информацията, съдържаща лични данни, предоставяна от потребителите онлайн посредством попълнени заявки за регистрация. Разкриване е възможно единствено в случаите, когато информацията е изискана от държавни органи или длъжностни лица, оправомощени със закон да изискват и събират информация съдържаща лични данни и при спазване на нормативно установения ред.

НАНАКО ЕООД може да предоставя събраната статистическа информация за посещаемостта на сайта на рекламодатели/рекламни агенции, които водят статистика за кликванията върху техните рекламни банери и линкове, да изготвя вътрешни статистики, както и за целите на директния маркетинг (своите и на ПАРТНЬОРИ).

С приемането на настоящите Общи условия, Вие се съгласява с обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг. Вие имате право да възразите срещу обработването на личните Ви данни за целите на директния маркетинг, като изпратите писмено съобщение до НАНАКО ЕООД на адрес: гр. София 1618, район р-н Витоша ж.к. МАНАСТИРСКИ ЛИВАДИ - ЗАПАД, бул.БЪЛГАРИЯ No 98 офис 7 В или на e-mail:  administration@aptekamedea.bg

Експресна поръчка се изпълнява в рамките на 3 часа, в работни дни от 9.00 до 17.00 часа. Важи само за град София.

Разбрах

На линия сме, пишете ни!